MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
21
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΝΕΑ

  Ο Jean-Guihen Queyras και ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

  Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας φιλοξενούν φέτος τον βιολοντσελίστα Jean-Guihen Queyras και τον βιολονίστα Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα.

  Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας
  Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας
  Monopoli Team

  Με πρωταγωνιστές τον Jean-Guihen Queyras, έναν από τους πιο εμβληματικούς βιολοντσελίστες της εποχής μας, τον ανερχόμενο βιολονίστα  Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα και πολλούς αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας πραγματοποιούνται φέτος για τέταρτη χρονιά, από 25 μέχρι και 29 Σεπτεμβρίου σε συνδιοργάνωση με τηνΠεριφέρεια Πελοποννήσου και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  Ο Jean-Guihen Queyras

  Jean-Guihen Queyras

  Μεγάλος πρωταγωνιστής ο γάλλος τσελίστας Jean-Guihen Queyras

  Μεγάλος πρωταγωνιστής στο φετινό Φεστιβάλ είναι αναμφισβήτητα ο γάλλος τσελίστας Jean-Guihen Queyras, ένας από τους πλέον σημαντικούς και αναγνωρισμένους βιολοντσελίστες της εποχής μας, γνωστός για «τη μουσική του ευελιξία». Ο Queyras έχει εμφανιστεί δύο φορές στην Ελλάδα, μία στο Ηρώδειο το 2019, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπου μαζί με την Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ και την ομάδα Rosas παρουσίασαν τις 6 Σουίτες για τσέλο του Μπαχ, και μία το 2005 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το Κουαρτέτο Arcanto.

  15 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην πόλη της Καλαμάτας μαζί με τον γιο του, τον εξαιρετικά ταλαντούχο ζωγράφο Jérémie Queyras για να ερμηνεύσουν «Τα Χρώματα του Ηχου», μια παράσταση με έργα μπαρόκ μέχρι σύγχρονο ρεπερτόριο, με ταυτόχρονο ζωγραφικό αυτοσχεδιασμό. Η παράσταση εξερευνά τις ατελείωτες δυνατότητες της μουσικής και της ζωγραφικής, αλλά και τα όριά τους.

  Πώς επηρεάζει αυτό που ακούμε αυτό που βλέπουμε, αλλά και αντίστροφα, πώς επηρεάζει αυτό που βλέπουμε, αυτό που ακούμε; Αν η μουσική είναι η τέχνη της στιγμής, τότε η ζωγραφική θα πρέπει να είναι η τέχνη της διαιώνισής της. Από τον J. S. Bach μέχρι τον B. Britten, μέσω των G. Kurtág και H. Dutilleux, η ζωγραφική και η μουσική θα ανοίξουν έναν διάλογο με επίκεντρο σημαντικά έργα αυτών των συνθετών. Στο τέλος, οι ίδιοι οι ακροατές καλούνται να οριοθετήσουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ζωντανής στιγμής και του τι τελικά απομένει από το βίωμά της.

  Ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα

  Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα

  Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα

  Μία ακόμη κορυφαία στιγμή του φετινού προγράμματος αποτελεί η εμφάνιση του διεθνούς φήμης βιολονίστα Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα και του συνόλου Caerus, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου. Με ποικίλους συνδυασμούς οργάνων, αλλά και με έργα για σόλο βιολί, η συναυλία θα επικεντρωθεί στη μουσική δωματίου του 20ου αιώνα και στη σύγχρονη δημιουργία, με συνθέσεις των H. Winkelman, A. Schnittke, I. Ξενάκη, B. Bartok και B. Britten. Με ελληνοαλβανικές ρίζες και έδρα το Βερολίνο, ο 28χρονος βιολονίστας διαθέτει ήδη πολλές διεθνείς διακρίσεις, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις εν έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, τη Φιλαρμονική oρχήστρα του Λύμπεκ, τη Νέα Φιλαρμόνια της Φρανκφούρτης, τη Φιλαρμονική του Μπαντ Ράιχενχαλ, την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά

  Επιπλέον:

  Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος θα ερμηνεύσει έργα για σόλο πιάνο των Liszt, Chopin και Κωνσταντινίδη αλλά και δύο δικές του μεταγραφές σε έργα των Beatles.

  Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ο Αρίωνας Γυφτάκης και το Τζαζ Τρίο του θα παρουσιάσουν, μέσα από έναν διάλογο με το φιλμ Δάφνις και Χλόη (1931) του ποιητή και πρωτοπόρου του Ελληνικού Κινηματογράφου Ορέστη Λάσκου, μια φρέσκια προσέγγιση στη μουσική συνοδεία κινούμενης εικόνας. Η προβολή είναι μία συμπαραγωγή με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

  Βασισμένο στο ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου (2ος αιώνας μ.Χ.), το φιλμ Δάφνις και Χλόη θεωρείται συχνά ως το πρώτο ευρωπαϊκό φιλμ με γυμνές σκηνές, γεγονός που συζητήθηκε αρκετά με την προβολή του το 1931. Η πλοκή τοποθετείται στη Λέσβο της ύστερης αρχαιότητάς και περιγράφει τη σεξουαλική αφύπνιση ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Ο Δάφνις και η Χλόη εγκαταλείπονται στην ύπαιθρο μετά τη γέννησή τους και υιοθετούνται και ανατρέφονται από δύο βοσκούς, τον Λάμονα και τον Δρύα. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί βόσκοντας τα κοπάδια των θετών γονέων τους και ερωτεύονται. Η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα συνοδεύσει, μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό και τον αυτοσχεδιασμό, τη βουκολική διάθεση του φιλμ αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν αισθητικό διάλογο με το κλασικό έργο του Λάσκου. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Alban Berg, Sam Rivers και Paul Bley, η μουσική θα ακολουθήσει την ερωτική αφύπνιση, αγωνία και απόγνωση των δύο νέων, χωρίς να περιορίζεται ωστόσο σε απλό συνοδό της κινούμενης εικόνας.

  Η αφίσα για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

  Η αφίσα για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

  Τέλος, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, η πιανίστα Αλεξία Μουζά, ο βιολονίστας Felix Froschhammer και η βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla επιστρέφουν στην Καλαμάτα, ερμηνεύοντας έργα των Beethoven και Shostakovich.

  Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο kalamatamusicdays.

  Τι είναι οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

  Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην πόλη της Καλαμάτας που ξεκίνησε το 2017.Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη, και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο. Από το καλοκαίρι του 2017 πήρε τη μορφή ενός διεθνούς φεστιβάλ που εστιάζει στην καλλιτεχνική δημιουργία και το παιδαγωγικό/διδακτικό έργο.

  Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

  Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

  Το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας αποτελεί πλέον ένα από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και, σύμφωνα με κριτικές, η καλλιτεχνική ορμή, αλλά και αρτιότητα, με τις οποίες το φεστιβάλ γεννήθηκε και εδραιώθηκε μέσα σε μόλις 3 χρόνια είναι εντυπωσιακές. Ταυτόχρονα, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας στοχεύουν με τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές τους δράσεις, καθώς και με τις καινοτόμες τους παραγωγές που συνδυάζουν συχνά τη μουσική με άλλες τέχνες (χορός, κινηματογράφος κ.α.), στην εκπαίδευση του κοινού, αλλά και στη βελτίωση των μουσικών εκπαιδευτικών υποδομών της πόλης. Προς την κατεύθυνση αυτή το φεστιβάλ πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία, υποτροφίες σε διακεκριμένους μουσικούς της πόλης για συμμετοχή τους στα masterclasses αλλά και άλλες δημιουργικές δράσεις όπως την επισκευή των εγχόρδων μουσικών οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας που συντελέστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ το 2018 από τον Artur Rahmatulla.

   είναι η ΦΑΡΙΣ

  Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ ιδρύθηκε το 2008 ως ο επίσημος φορέας της πολιτικής του Δήμου στον άξονα του πολιτισμού και της κοινωνικής πολιτικής. Ο άξονας πολιτισμού περιλαμβάνει τους τομείς της μουσικής, του χορού, των εικαστικών, του θεάτρου και των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της πόλης ενώ ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής περιλαμβάνει την κοινωνική αλληλεγγύη. Στην ΦΑΡΙΣ υπάγονται το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας, το Εικαστικό Εργαστήρι, η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος», το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας και το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας καθώς επίσης και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας και το Θεατρικό Φεστιβάλ Καλαμάτας.

  Είσοδος: 5 ευρώ
  Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

  Λόγω των πρόσφατων μέτρων κατά της πανδημίας, αναζητείται ανοικτός χώρος που θα ανακοινωθεί σύντομα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑCT Garden Festival: Νέες ημερομηνίες για τις συναυλίες στο Christmas Theater12.09.2018

  instagram Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Ακολούθησε το Monopoli.gr και στο instagram!
  Περισσότερα από Μουσικά Νέα
  Cheese Tea: Κάναμε crash test στο πιο αναπάντεχο γευστικό trend της σεζόν που ανακαλύψαμε στα Coffee Island!
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast