MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΕΘΝΉ

Ο Banksy χρηματοδοτεί διασωστικό σκάφος που σώζει πρόσφυγες στην Μεσόγειο

Ένα τεράστιο σκάφος, διακοσμημένο με νέο έργο του Banksy, έσωσε πρόσφυγες από την Βόρεια Αφρική που βρέθηκαν σε ανάγκη στα ανοιχτά της Μεσογείου.

Monopoli Team

Ο αγαπημένος μας street artist μάς εκπλήσσει για ακόμη μια φορά, βοηθώντας έμπρακτα το προσφυγικό ζήτημα με μία πολύ χρήσιμη δωρεά. Συγκεκριμένα, ο Banksy χρηματοδότησε μία μυστική αποστολή για την διάσωση προσφύγων, που προσπάθησαν να έρθουν στην Ευρώπη από την Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, ο αινιγματικός καλλιτέχνης από την Bristol βοήθησε την αποστολή, αγοράζοντας ένα τεράστιο, ροζ σκάφος, διακοσμημένο με ένα ολοκαίνουριο έργο του: ένα μικρό κορίτσι που προσπαθεί να πιάσει ένα σωσίβιο σε σχήμα καρδιάς.

Πρόκειται για ένα σκάφος 31 μέτρων -μικρότερο αλλά γρηγορότερο από άλλα ανάλογα σκάφη, που φέρει το όνομα της Louise Michel, Γαλλίδας φεμινίστριας. Μέχρι τώρα έχει σώσει 89 άτομα. Συμμετέχουν ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, που έχουν πάρει ξανά μέρος σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Η αποστολή που στήριξε ο Banksy

Το σκάφος ξεκίνησε την αποστολή του στις 18 Αυγούστου από την Burriana, ένα ισπανικό λιμάνι κοντά στην Βαλένθια, με πορεία προς την Μεσόγειο -ένα πέρασμα από το οποίο περνούν με κίνδυνο της ζωής τους οι πρόσφυγες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Αν αναρωτιέστε πώς ο Banksy ήρθε σε επαφή με αυτόν τον σκοπό, την απάντηση έχει η Πία Κλεμπ, Γερμανίδα ακτιβίστρια και καπετάνισσα του σκάφους, που μίλησε στην Guardian. Σύμφωνα με την ίδια, τράβηξε την προσοχή του Banksy, όταν διέσωσε 14 χιλιάδες πρόσφυγες από πνιγμό το 2016-2018 με δύο διασωστικά σκάφη που λειτουργούσαν υπό την καθοδήγησή της.

Η Πία Κλεμπ ηγείται της αποστολής που στηρίζει ο Banksy

Η Πία Κλεμπ ηγείται της αποστολής που στηρίζει ο Banksy, φωτογραφία:  Lisa Hoffmann

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Banksy της έστειλε το ακόλουθο μήνυμα -το οποίο η Κλεμπ θεώρησε αρχικά φάρσα: “Διάβασα για την ιστορία σου στις εφημερίδες. Ακούγεσαι πολύ σκληρό καρύδι. Είμαι ένας καλλιτέχνης από την Μ. Βρετανία και πρόσφατα πούλησα ένα έργο για την προσφυγική κρίση και προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα αυτά. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για ένα νέο πλοίο; Ενημέρωσε με. Banksy”.

Μόνο το 2020, πάνω από 19.500 χιλιάδες πρόσφυγες διασώθηκαν στην διαδρομή προς τη Μάλτα και την Ιταλία, 514 πρόσφυγες όμως έχασαν τη ζωή τους -και ο πραγματικός αριθμός τους υπολογίζεται πολύ μεγαλύτερος. Την Τετάρτη 26 Αυγούστου, 45 άτομα, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά, έχασαν τη ζώη τους μετά από την έκρηξη ενός σκάφους λίγο έξω από την Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο νέο έργο του Banksy για τους “σουπερήρωες” νοσηλευτές12.09.2018

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Banksy αξιοποιεί την επιρροή και την περιουσία του για καλό, αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε δωρίσει πίνακες ζωγραφικής, που απεικονίζουν την τραγωδία των προσφύγων στην Ευρώπη και αξίζουν 1,2 εκ. δολάρια, σε ένα νοσοκομείο στην Παλαιστίνη.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b