MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
HOME CINEMA

Μεγάλο Σινεμά. Μικρές Οθόνες: Ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων σκηνοθετών στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εμπλουτίζει το εβδομαδιαίο πρόγραμμά του με ταινίες μικρού μήκους ανερχόμενων Ελλήνων σκηνοθετών, που έχουν ταξιδέψει σε μεγάλα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Ίδρυμα Ωνάση
Ειρήνη Βιανέλλη, «Icebergs» («Παγόβουνα»)
Monopoli Team

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, «Postcards from the End of the World» («Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου») Ίδρυμα Ωνάση

Διάρκεια: 23΄

Υπόθεση: Παγιδευμένοι στις βαρετές οικογενειακές διακοπές τους, η Δήμητρα, ο Δημήτρης και οι δύο κόρες τους θα πρέπει να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου, όταν έρχονται αντιμέτωποι με το αναπάντεχο τέλος του κόσμου.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος είναι κινηματογραφιστής, εγκατεστημένος στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία κινηματογράφου από το Columbia University της Νέας Υόρκης, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, σκηνοθέτησε διάφορες μικρού μήκους ταινίες, μεταξύ αυτών και τις βραβευμένες «Without Glasses» (2009) και «Lea» (2013).

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, συμμετείχε στη συγγραφή του σεναρίου της μεγάλου μήκους ταινίας «Σύμπτωμα» (πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορίνο το 2015), έκανε το μοντάζ στη μεγάλου μήκους ταινία «My First Kiss and the People Involved» (πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες το 2016) και σκηνοθέτησε δεκάδες σειρές ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το Ίντερνετ, όπως το «Greeks Gone West» (2015) και το «Insider’s Guide» (2016). Σενάριά του για μεγάλου μήκους ταινίες έχουν συμμετάσχει σε διεθνή εργαστήρια, όπως το Torino Film Lab και το CineLink του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σαράγιεβο. Το 2019 έλαβε καλλιτεχνική υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Διδάσκει σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πιστεύει στην υπομονή.

Ίδρυμα Ωνάση

Συντελεστές

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος | Παραγωγός: Φανή Σκαρτούλη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος GSC | Μοντάζ: Λίβια Νερουτσοπούλου | Σκηνικά: Χρύσα Κουρτούμη | Μουσική: Larry Gus | Σχεδιασμός & Μίξη Ήχου: Γιάννης Γιαννακόπουλος | Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Ρεπούση | Παραγωγή: Either/Or Productions

Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Cosmote TV, Onassis Culture, Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Artcut
Διανομή σε φεστιβάλ: Varicoloured
Διεθνείς πωλήσεις: Premium Films

Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ισαβέλλα Αναγνωστοπούλου, Μάγδα Βάρδα, Δημήτρης Μπίτος, Ιάσωνας Μπίττερ, Ιώ Λατουσάκη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Τατιάνα Πίττα, Γιώργος Λυγνός, Γιώργος Βασίλαινας, Γιώργος Μιχαλάκης, Έλενα Μιρτσόφσκα

Ειρήνη Βιανέλλη, «Icebergs» («Παγόβουνα»)

Διάρκεια: 9΄22΄΄

Το έργο: Βασισμένη στο διήγημα «Σκηνές» του βραβευμένου σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου, η ταινία «Icebergs» είναι μια υπαρξιακή μαύρη κωμωδία, η οποία αποτελείται από 14 σύντομες ιστορίες, που κινούνται από το κοινότοπο έως το παράλογο. Με το «Icebergs», η Ειρήνη Βιανέλλη απεικονίζει πώς τα πράγματα συχνά δεν είναι αυτά που περιμένουμε να είναι, ενώ ταυτόχρονα καταστάσεις που μπορεί να φαντάζουν καταστροφικές, είναι την ίδια στιγμή πεζές και αστείες.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βιανέλλη | Σενάριο: Ειρήνη Βιανέλλη (βασισμένο στο διήγημα «Σκηνές» του Ευθύμη Φιλίππου) | Παραγωγός: Ειρήνη Βιανέλλη | Χώρες παραγωγής: ΗΠΑ, Ελλάδα | Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνογραφία, Κοστούμια, Μακιγιάζ, Ήχος, VFX:: Ειρήνη Βιανέλλη | Μουσική: audionetwork.com | Μιξάζ: Pin-Hua Chen | Έτος παραγωγής: 2017

Φωνές: Ανδρικοί χαρακτήρες: Josh Shaffner | Γυναικείοι χαρακτήρες: Miranda Khan | Παιδί: Rachel Seistrop

Ειρήνη Βιανέλλη, «The Leaf of Poplar» («Το φύλλο της λεύκας»)

Διάρκεια: 03΄48΄΄

Το έργο: Το τελευταίο φύλλο της λεύκας πέφτει, ενώ ένας άνθρωπος είναι μόνος στη θάλασσα. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, Animation & Ήχος: Ειρήνη Βιανέλλη | Μουσική: Αντρέας Λεβισιανός | Άντρας: Nick D’agostino | Μιξάζ ήχου: Bethany Sparks

Λίγα λόγια για την Ειρήνη Βιανέλλη

Η Ειρήνη Βιανέλλη είναι σκηνοθέτις και animator, γεννημένη στην Αθήνα. Το 2007 αποφοίτησε με έπαινο από το Τμήμα Γραφιστικής του Πανεπιστημίου Τεχνών του Λονδίνου (Camberwell). Τον Μάιο του 2017 πήρε μεταπτυχιακό καλών τεχνών στο πειραματικό animation από το California Institute of the Arts. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Από το 2007 έως το 2014 εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, συνεργαζόμενη μεταξύ άλλων με τους υποψήφιους για Όσκαρ Ευθύμη Φιλίππου και Φαίδωνα Παπαμιχαήλ. Το 2010 έγραψε, εικονογράφησε και δημοσίευσε το παιδικό βιβλίο «Filo» στην Αθήνα.

Η μικρού μήκους ταινία της, «Το φύλλο της λεύκας» (2014), ήταν σε βραχεία λίστα για βραβείο νέου δημιουργού. Το 2015 κέρδισε το Α΄ Βραβείο για μικρού μήκους animation στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρες». Το 2017, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσκάλεσε μουσικούς από όλο τον κόσμο να συνθέσουν πρωτότυπη μουσική για την ταινία, στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού. Οι ταινίες της έχουν παιχτεί σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και animation, αποσπώντας σημαντικά βραβεία. Το μικρού μήκους animation «Icebergs» βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο μπαίνοντας στην προκριματική φάση για τα Όσκαρ το 2019, ενώ τιμήθηκε από το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγιεβο με ειδική μνεία από την κριτική επιτροπή. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b