MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
21
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ για την Αφροαμερικανή φεμινίστρια Audre Lorde στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, προβολή του ντοκιμαντέρ της Dagmar Schultz, «Audre Lorde. The Berlin Years 1984-1992», αφιερωμένου στη σπουδαία αφροαμερικανή ποιήτρια και φεμινίστρια Audre Lorde.

Audre Lorde
Φωτογραφία: Dagmar-Schultz
Monopoli Team

Το Ινστιτούτο Γκαίτε μας καλωσορίζει, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 στις 20:00, στο ανακαινισμένο κτίριο της οδού Ομήρου, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Audre Lorde. The Berlin Years 1984-1992», αφιερωμένο στη σπουδαία αφοραμερικανή ποιήτρια και θεωρητικό του φεμινισμού Audre Lorde, σε σκηνοθεσία Dagmar Schultz.

Μετά την προβολή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων «Gossips», θα ακολουθήσει συζήτηση με την Dagmar Schultz (διαδικτυακά), την Τζάκυ Αμπουλιμέν και την Ηλιάνα Φωκιανάκη (επιμελήτρια του «Gossips»).

Ινστιτούτο Γκαίτε, Αθήνα | Φωτογραφία: Nikos Papangelis

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Γκαίτε:

«Πρώτη εκδήλωση στο ανακαινισμένο κτήριο της Ομήρου. Έναν χρόνο πριν αφήναμε το κτήριο της Ομήρου για να γίνει η προγραμματισμένη ριζική ανακαίνιση. Τώρα έχουμε πια επιστρέψει.

Όλοι οι χώροι του Goethe-Institut Athen έχουν ανακαινιστεί, έχουν αποκτήσει νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και είναι ωραιότεροι απ’ ό,τι πριν. Ένας κομψός διάδρομος, ένα catwalk στο ισόγειο και μια σκάλα που συνδέει το φουαγιέ με τον πρώτο όροφο προσφέρουν αναπάντεχες οπτικές γωνίες. Η πανδημία του κορωνοϊού συνέπεσε με την επιστροφή μας στην Ομήρου και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σας υποδεχθούμε όπως θέλαμε και προγραμματίζαμε.«

Ψηφιακές πρωτοβουλίες την περίοδο της καραντίνας

»Το Ινστιτούτο ανταποκρίθηκε άμεσα στα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή μετατρέψαμε τα μαθήματά μας σε διαδικτυακά και προσφέραμε  ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως το «Goethe on Demand» που δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς δωρεάν γερμανικές ταινίες online, το «Ώρα να ακούσουμε ιστορίες» με αφηγητές από όλον τον κόσμο και από όλους τους τομείς της τέχνης, το διεθνές ψηφιακό πολιτιστικό ημερολόγιο «Kulturama», το «Danachgedanken  (Ύστερες σκέψεις)» όπου διανοούμενοι και καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας στοχάζονται πάνω στην τρέχουσα κατάσταση και την εποχή μετά την πανδημία καθώς και πολλά άλλα.«

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

»Από την 1η  Ιουνίου το Ινστιτούτο ξεκίνησε τη σταδιακή επαναλειτουργία του, τηρώντας αυστηρά τις επίσημες οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι πρώτοι εξεταζόμενοι έχουν ήδη περάσει την πόρτα του κτηρίου της Ομήρου, τα μαθήματα συνεχίζονται διαδικτυακά και η Βιβλιοθήκη προετοιμάζει την επαναλειτουργία της για τις αρχές του φθινοπώρου.

Την 1η  Ιουλίου προγραμματίζουμε την πρώτη μας εκδήλωση στο ανακαινισμένο αίθριό μας, τηρώντας βεβαίως τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Στις  8, 9 και 15 Ιουλίου θα ακολουθήσουνε τρεις ακόμα εκδηλώσεις στο αίθριο και θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.«

Φωτογραφία: Dagmar-Schultz

Λίγα λόγια για τη σειρά προβολών/συζητήσεων «Gossips»

»Το «Gossips» («Κουτσομπολιά») είναι μια συνεργασία μεταξύ του Goethe-Institut Athen και του State of Concept. Το πρόγραμμα είναι μια θεματική πρόταση της Ηλιάνας Φωκιανάκη που ξεκίνησε μετά από πρόσκληση του Het Neuwe Instituut Rotterdam στην επιμελήτρια το 2019. Το αθηναϊκό του κεφάλαιο που θα λάβει χώρα το 2020 και το 2021, εγκαινιάζεται την 1η  Ιουλίου στο Goethe-Institut.

Επηρεασμένο από τα κείμενα της Silvia Federici  το «Gossips» («Κουτσομπολιά») αποσκοπεί στο να απαντήσει ερωτήματα σχετικά με τις εκφάνσεις του φεμινισμού και το μέλλον τους. Στοχεύει στο να φέρει κοντά τις γυναίκες, να αναδημιουργήσει και να ερμηνεύσει την αρχική έννοια του «κουτσομπολιού» σαν ένα σύστημα αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ γυναικών, καθώς και  έναν τρόπο επανανοηματοδότησης γυναικείων διαδικασιών σκέψης. Στοχεύει επίσης στο να συγκεντρώσει διαφορετικούς φεμινιστικούς λόγους και να δημιουργήσει μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορέσει να υπάρχει εκφορά λόγου, η οποία αντιστέκεται και αντιμετωπίζει εκ νέου όλες τις λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσουν και να υποβαθμίσουν τις γυναίκες (Federici) καθώς και να τις αποδομήσει, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους.«

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Audre Lorde. The Berlin Years 1984-1992»

»Ξεκινάμε το νέο αυτό κεφάλαιο με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Audre Lorde. The Berlin Years 1984-1992» που αφορά σε μία από τις σημαντικότερες Αφροαμερικανίδες ποιήτριες και θεωρητικούς του φεμινισμού, την Audre Lorde. Το ντοκιμαντέρ είναι δημιουργία της Γερμανίδας κοινωνιολόγου Dagmar Schultz, η οποία δούλευε χρόνια με την Lorde από το 1984 όταν και την προσκάλεσε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Freie Universität του Βερολίνου. Έκτοτε διατηρούσε μαζί της στενές φιλικές σχέσεις, βιντεοσκοπώντας αρκετό υλικό από την περίοδο που η Lorde έζησε στο Βερολίνο, από το οποίο προέκυψε και το ντοκιμαντέρ. Η ταινία, παραγωγής 2012, έχει προβληθεί σε 75 φεστιβάλ παγκοσμίως και έχει κάνει πρεμιέρα στην Μπερλινάλε την ίδια χρονιά.«

Λίγα λόγια για το έργο

»Το φιλμ αποτυπώνει μία κομβική στιγμή της ιστορίας του Βερολίνου και επικεντρώνεται στη εξέλιξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών και αλληλέγγυων δομών της Αφρο-γερμανικής κοινότητας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο. Είναι μία αξιοσημείωτη ιστορική μαρτυρία, με την Lorde να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την ενδυνάμωση, παρέχοντας νέα θεωρητικά εργαλεία στην Αφρο-γερμανική κοινότητα για τον αυτοπροσδιορισμό της, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε μία εμπνευστική και αντιπροσωπευτική φιγούρα για τις διαθεματικές φεμινιστικές συλλογικότητες που διαμορφώθηκαν στο Βερολίνο εκείνη την περίοδο.«

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας: 18 μικρού μήκους ταινίες online και δωρεάν12.09.2018

Συζήτηση μετά το τέλος της προβολής

»Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τα ερωτήματα που τίθενται από τη Lorde και το ντοκιμαντέρ σχετικά με την εθνική ταυτότητα, τον διαθεματικό φεμινισμό, τον ρατσισμό και τους τρόπους με τους οποίους αυτά γίνονται αντιληπτά στη Γερμανία και την Ελλάδα αντίστοιχα. Η συζήτηση θα γίνει με την Dagmar Schultz (σκηνοθέτη της ταινίας, διαδικτυακά) και την Τζάκυ Αμπουλιμέν στα Αγγλικά. Συντονίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη.

Η Τζάκυ Αμπουλιμέν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Αφρικανούς μετανάστες γονείς και έχει μακρά εμπειρία στη διεκδίκηση δικαιωμάτων των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι Υπεύθυνη Συνηγορίας στο Generation 2.0 RED, όπου η δουλειά της εστιάζει σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτικής συμμετοχής και πολιτικού ακτιβισμού. Είναι απόφοιτη από το Τμήμα Σπουδών Ανάπτυξης και Ειρήνης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ και πιστεύει στις άπειρες δυνατότητες μιας ενεργούς φαντασίας».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Audre Lorde. The Berlin Years 1984-1992»

Προβολή και συζήτηση, 1 Ιουλίου, 20:00

Χώρος: Αίθριο Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα)

H εκδήλωση είναι μέρος του «Gossips» («Κουτσομπολιά») μια συνεργασίας του Goethe-Institut Athen και του State of Concept, σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη.

Θα τηρηθούν αυστηρά οι επίσημες οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, για αυτόν τον λόγο οι θέσεις είναι περιορισμένες. H είσοδος είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο: [email protected].

Περισσότερα από Cine News