MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ

Ο Δημήτρης Σαμόλης, οι Άγριες Μέλισσες, ο Πινόκιο και τα… παραμύθια του

Ο Δημήτρης Σαμόλης είχε σίγουρα μια πολύ γεμάτη χρονιά, τόσο ως μουσικός όσο και ως ηθοποιός. Εμείς μιλήσαμε μαζί του για τη συμμετοχή του στις «Άγριες Μέλισσες», αλλά και τον ολοκαίνουριο δίσκο του, «Πινόκιο».

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 23.06.2020

Ηθοποιός, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και.. απόφοιτος της Νομικής Σχολής. Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Δημήτρη Σαμόλη, που με τον ιδιαίτερο στίχο του και τον χαρακτηριστικό ήχο μας κέρδισε αμέσως πριν τέσσερα χρόνια -όταν ακούσαμε για πρώτη φορά το «Ατάρι». Αυτό το τραγούδι ήταν μία μόνο ένδειξη του τι θα ακολουθούσε στην καριέρα του τα επόμενα χρόνια.

Στίχοι άλλοτε (αυτο)σαρκαστικοί, άλλοτε αφοπλιστικά αισιόδοξοι, «ιστορίες» καθημερινές με μία δόση σουρεαλισμού, αυτό είναι που μας έχει κερδίσει. Ο Δημήτρης Σαμόλης έχει την καταπληκτική ικανότητα να τραγουδά για τις πιο απίστευτες ιστορίες. Εξάλλου, όπως λέει και ο ίδιος νιώθει «παραμυθάς».

Προσφατα ο Δημήτρης Σαμόλης κυκλοφόρησε άλλον έναν δίσκο με υπέροχες ιστορίες, με τίτλο «Πινόκιο». Εμείς μιλήσαμε μαζί του για τον νέο αυτό δίσκο, τις συναρπαστικές συνεργασίες του με τον Κωστή Μαραβέγια, την Μάρθα Φριντζήλα και το δίδυμο Καραμουρατίδη-Ευαγγελάτο, αλλά και για τη συμμετοχή του στις Άγριες Μέλισσες, που κέρδισε το κοινό ως ο γιατρός Βασταρδής.

Ο Δημήτρης Σαμόλης μας παρουσιάζει τον νέο του δίσκο, με τίτλο “Πινόκιο”.

Πότε καταλάβατε ότι το τραγούδι και η υποκριτική είναι το «κάλεσμά» σας;

Νομίζω ήξερα από παιδί ότι αυτός είναι ο δρόμος μου. Και μάλιστα πολύ νωρίς στο δημοτικό είδα την αγγελία για οντισιόν στη Μελωδία της Ευτυχίας με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, πήγα, με πήραν κι από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Ποια συνεργασία ή ποιο βήμα θεωρείτε καθοριστικό για τη μέχρι σήμερα πορεία σας;

Νομίζω το ότι πέρασα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου άλλαξε τον ρου της ζωής μου. Συνάντησα σπουδαίους δασκάλους, ήρθα σε επαφή με σημαντικά έργα και συγγραφείς κι έκανα φιλίες που κρατάνε μέχρι σήμερα.

Από την Νομική στο Εθνικό Θέατρο. Πείτε μας με λίγα λόγια πώς έγινε αυτό το πέρασμα.

Το πέρασμα έγινε με κρίσεις πανικού. Δούλευα για κάποιους μήνες σε μια δικηγορική εταιρία ως ασκούμενος δικηγόρος και περιμένοντας στις ουρές της Ευελπίδων, ίδρωναν τα χέρια μου και δε μπορούσα να αναπνεύσω. Εκεί για να ξεφύγω άρχισα να μουρμουρίζω στο κινητό τα πρώτα μου τραγούδια για να κάνω κάτι δημιουργικό. Ώσπου ένα πρωί παραιτήθηκα, για την ακρίβεια με έδιωξαν – να ναι καλά οι άνθρωποι με έσωσαν.

Μουσικός και ηθοποιός. Με ποια ιδιότητα συστήνεστε σε καποιον που δεν σας ξέρει; Ποια βάζετε πρώτα στο cv σας;

Νομίζω λέω ηθοποιός γιατί νιώθω πως τα περικλείει όλα. Παρότι αισθάνομαι πιο πολύ παραμυθάς που απλά λέω τις ιστορίες με μουσική.

Θεωρώ πως οι Άγριες Μέλισσες γράφουν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

Φέτος συμμετέχετε στις «Άγριες Μέλισσες», στην πιο δημοφιλή τηλεοπτική παραγωγή. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την εμπειρία.

Είναι μαγική εμπειρία. Ήμουν θαυμαστής της σειράς και πριν μπω ως ηθοποιός. Είναι μια τεράστια παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα, με εξαιρετικούς συντελεστές ο καθένας στο είδος του. Θεωρώ πως οι Άγριες Μέλισσες γράφουν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. ‘Εχω αγαπήσει πολύ τον ρόλο του γιατρού Βασταρδή και νομίζω κι ο κόσμος.

Πώς διαχειριστήκατε την αναγνωρισιμότητα που αποκτήσατε από τη σειρά; Θεωρείτε ότι ήταν μια καλή αφορμή για να διευρύνετε και το κοινό σας ως μουσικός;

Είναι υπέροχο! Συνήθως μου λένε καλησπέρα Γιατρέ, άντε πότε θα παντρευτείς τη Θεοδοσία, κάποιοι με σταματάνε για σπόιλερ και οι πιο ντροπαλοί απλά χαμογελάνε. Σίγουρα ήταν η καλύτερη αφορμή να γνωρίσει ένα πιο ευρύ κοινό την τραγουδοποιϊα μου και με χαροποιεί πολύ αυτό.

Ο πρώτος δίσκος σας «Poperty» που κυκλοφόρησε το 2015 ήταν αμιγώς αγγλόφωνος. Από τότε έχετε κυκλοφορήσει τραγούδια μόνο με ελληνικούς στίχους. Θα επιστρέφατε ποτέ στον ξένο στίχο; (Εάν ναι με ποιες προϋποθέσεις;)

Όλο αυτό το διάστημα γράφω κι αγγλικό στίχο απλά δεν τον δισκογραφώ. Νομίζω πως θα το έκανα στα πλάισια κάποιας συνεργασίας ίσως, ή με αφορμή κάποιο soundtrack ταινίας.

Ο Δημήτρης Σαμόλης με τον Κωστή Μαραβέγια. Στον "Πινόκιο" τραγουδούν μαζί το ομώνυμο τραγούδι.

Ο Δημήτρης Σαμόλης με τον Κωστή Μαραβέγια. Στον “Πινόκιο” τραγουδούν μαζί το ομώνυμο τραγούδι.

Οι στίχοι που ακούμε στα τραγούδια σας είναι πολύ συχνά κωμικοί, με αισιόδοξα μηνύματα. Αυτή την αισιόδοξη προσέγγιση ακολουθείτε και στην πραγματική ζωή;

Από μικρός για να αντέξω κάτι, το σάρκαζα. Είναι ο δικός μου τρόπος να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες. Για μένα το χιούμορ είναι λυτρωτικό και ό,τι πιο κοντά στο «Θεό» έχω βιώσει.

Παράλληλα, οι «ιστορίες» των τραγουδιών σας είναι και καθημερινές, δηλαδή όλοι λίγο-πολύ μπορούμε να ταυτιστούμε. Εσείς από που αντλείτε έμπνευση όταν γράφετε μουσική;

Αντλώ έμπνευση παρατηρώντας γύρω μου τη ζωή και τους ανθρώπους. Συνήθως εντοπίζω πράγματα που οι φίλοι μου με κοροιδεύουν. Μπορεί λόγου χάρη να παρατηρήσω την απειροελάχιστη διαφορά που μπορεί να έχει σε κάποιον η μια φαβορίτα από την άλλη κι από εκεί να ξεκινήσω να πλάθω μια ιστορία ότι την ώρα που ξυριζόταν χτύπησε το κινητό από κάποιον που ήταν ερωτευμένος και τα παράτησε όλα στη μέση. Αυτό με εμπνέει να γίνει τραγούδι.

Για μένα το χιούμορ είναι λυτρωτικό και ό,τι πιο κοντά στο «Θεό» έχω βιώσει.

Το single «Η Δικτατορία της ευτυχίας» αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Εσείς που αποδίδετε την επιτυχία του τραγουδιού;

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε και οπτικοποιήθηκε ως ένα statement για όλο αυτό που ζούμε με αφορμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο κλιπ το ετοίμαζα έξι μήνες κι εργάστηκαν για αυτό πάνω από 30 άνθρωποι. Θέλω να πιστεύω πως το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους.

Ο τίτλος του νέου σας δίσκου, «Πινόκιο», πώς προέκυψε; Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εσάς ο χαρακτήρας αυτός;

Στο παραμύθι ο Πινόκιο το μόνο που θέλει είναι να γίνει αληθινό αγόρι και να βιώσει πως είναι να είσαι αληθινός. Κάπως έτσι είμαι κι εγώ κι ίσως κάποιοι από εμάς. Ο Πινόκιο είναι για μένα ο σύγχρονος άνθρωπος που χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα ενώ το μόνο που ονειρεύεται είναι να επιστρέψει στον αληθινό εαυτό του και να νιώσει τα συναισθήματά του.

Μπορεί ο «Πινόκιο» να γράφτηκε πριν το lockdown, το τραγούδι «Σχέση από απόσταση», όμως, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Θεωρείτε ότι απέκτησε ίσως νέο νόημα με την καραντίνα;

Ισχύει! Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε γραφτεί σχεδόν δυο χρόνια πριν. Μου στέλνουν πολλοί από τότε που κυκλοφόρησε το τραγούδι πόσο ταυτίζονται με αυτό γιατί μην ξεχνάμε ότι ακόμα κάποιοι άνθρωποι δε μπορούν να βρεθούν λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν μεταξύ κάποιων χωρών.

Κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία να δω τη ζωή αλλιώς κι όχι ένα ακόμα πρόβλημα.

Στη «Σχέση από απόσταση» ακούμε επίσης τον στίχο «Λιγάκι υπομονή μετά από αυτό, θα βγούμε εμείς πιο δυνατοί». Πέρα από τις σχέσεις, είναι κάτι που υιοθετείτε και για άλλα πράγματα στην ζωή;

Στις δυσκολίες που έρχονται στο δρόμο μας έχουμε δυο επιλογές: Είτε να μας ρουφήξουν και να γκρινιάζουμε «γιατί σε μένα;» είτε να χαμογελάσουμε και να σηκωθούμε στα πόδια μας γεμάτοι ευγνωμοσύνη μόνο και μόνο που ζούμε. Για μένα κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία να δω τη ζωή αλλιώς κι όχι ένα ακόμα πρόβλημα. Άλλωστε ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

Συνήθως, γράφετε εσείς στίχους και μουσική για τα τραγούδια σας. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τους Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο για το τραγούδι «Ζάχαρη»;

Έτυχε να ακούσω ντέμο από αυτό το τραγούδι κι αμέσως το λάτρεψα! Με το Γεράσιμο έχουμε συνεργαστεί και στο προηγούμενο άλμπουμ, με το Θέμη είναι η πρώτη φορά. Τους θαυμάζω άπειρα κι είμαι πολύ χαρούμενος που μπλέχτηκαν οι μουσικοί μας δρόμοι με τη Ζάχαρή μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μάρθα Φριντζήλα θέλει 33 χρόνια για να ανατρέψει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αρχαίο δράμα12.09.2018

Στον δίσκο σας ακούσαμε επίσης άλλες δύο συνεργασίες, τον «Πινόκιο» με τον Κωστή Μαραβέγια και το «Κανίς» με την Μάρθα Φριντζήλα. Από την μία ο «Πινόκιο» είναι ένα πολύ θεατρικό τραγούδι, ενώ το «Κανίς» έχει έναν ρεμπέτικο ήχο που δεν έχουμε συνηθίσει από εσάς. Πώς γράψατε αυτά τα τραγούδια; Είχατε στο μυαλό σας αυτούς τους καλλιτέχνες όταν τα γράφατε;

Είχα ακριβώς αυτούς τους δύο στο μυαλό μου, αλλά πιο πολύ σαν μπούσουλα γιατί γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να υπάρχει το timing για μια συνεργασία. Ο κάθε καλλιτέχνης αφενός κάνει το δικό του προγραμματισμό και αφετέρου είναι δύσκολο να συντονιστείς μαζί του καλλιτεχνικά σε μια δεδομένη στιγμή. Οπότε ήμουν διστακτικός να τους το προτείνω. Παρόλα αυτά κι οι δυο αγάπησαν τα τραγούδια από την πρώτη ακρόαση και νομίζω ότι τους πήγαν γάντι και στον Κωστή και στη Μάρθα.

Ο Δημήτρης Σαμόλης συνεργάστηκε με την Μάρθα Φριντζήλα για το τραγούδι "Κανίς"

Ο Δημήτρης Σαμόλης συνεργάστηκε με την Μάρθα Φριντζήλα για το τραγούδι “Κανίς”

Τα επόμενα σχέδια σας ποια είναι; Να περιμένουμε κάποιο ευφάνταστο βίντεο κλιπ, όπως αυτά που μας έχετε συνηθίσει;

Αυτή τη στιγμή κάνουμε εντατικές πρόβες για την παράσταση Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη που ξεκινάει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από 15 Ιουλίου. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί χρόνος σε κάποιο κενό μεταξύ των παραστάσεων να γυριστεί και το πρώτο βίντεο κλιπ του δίσκου!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο νέος δίσκος του Δημήτρη Σαμόλη, με τίτλο “Πινόκιο”, κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από τη Minos Emi.

 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b