MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PET STORIES

Φίλοι για μια ζωή: Η Εύα Μανιδάκη μιλάει στις γάτες

‘Ανθρωποι που εκτιμούμε για το ταλέντο τους μας κάνουν να τους εκτιμήσουμε διπλά: Αφηγούμενοι πως έβαλαν στη ζωή τους σκύλους και γάτες, ζώα συντροφιάς, και τους επέτρεψαν να την αλλάξουν ολοκληρωτικά. Προς το καλύτερο, εννοείται. Γιατί ο πολιτισμός (κι) εκεί φαίνεται.

Monopoli Team | 02.05.2020

Το αρχιτεκτονικό γραφείο που διατηρεί από το 2007 μαζί με τον Θανάση Δεμίρη ονομάζεται Flux Office. ‘Ομως, Flux ονομαζόταν και η πρώτη της γάτα, με την οποία μοιράστηκε σχεδόν 19 χρόνια από τη ζωή της – τα περισσότερα που έχει ζήσει κοντά κάποιο ζωντανό πλάσμα. Και η γάτα προηγήθηκε του γραφείου – με άλλα λόγια το βάφτισε.

Κάπως, έτσι επιβεβαιώνεται το πως η αρχιτέκτονας και σκηνογράφος Εύα Μανιδάκη είναι μια “φανατική” γατόφιλη που έχει εντρυφήσει με τρυφερότητα στην φιλοσοφία της γάτας. Μέχρι και στη γλώσσα της. Τελευταία συνομιλεί με την Nara και την Yokihi. Γάτες κι αυτές, εννοείται.

Η γάτα ξέρει. Η γάτα σωπαίνει και παρατηρεί.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα γάτα ή γάτες. Ήταν πάντα στη ζωή μου, μ’ έναν τρόπο κάθε φορά διαφορετικό, όπως και η σχέση που είχα μαζί τους.

Οι γάτες του καλοκαιριού ήταν αλλιώς, τις συναντούσα τα καλοκαίρια που πήγαινα στο σπίτι της γιαγιάς μου στην Κρήτη.

Θυμάμαι την γιαγιά μου να τις φωνάζει όταν φτάναμε με το αυτοκίνητο, για να μας καλωσορίσουν. Πίστευα, μάλιστα, πως οι γάτες παίρνουν την ντοπολαλιά του μέρους, έτσι άκουγα ένα νιάου με το “ν” λίγο πιο παχύ. Οι γάτες αυτές, όπως όλες οι γάτες των διακοπών μου, ήταν και είναι κάτι σαν άγγελοι στη Γη.

Στο σπίτι μας τώρα έχουμε δυο γάτες, την Nara και την Yokihi.

Η μέρα ξεκινάει και τελειώνει με παιχνίδι και κουβέντες μαζί τους, φυσικά και μιλάω άπταιστα την Γατική!!! Μου δίνουν χαρά, δύναμη, ηρεμία. Είναι απίστευτα ζώα, διακριτικά κι αθόρυβα. Έχουν μια συμπυκνωμένη προσωπικότητα, μας καταλαβαίνουν πιο καλά απ’ όσο νομίζουμε!

Στο σπίτι φυσικά έχουν τις αγαπημένες τους θέσεις και, κάθε φορά, παρά την πληθώρα των παιχνιδιών που τους έχω αγοράσει, τους αρέσει πολύ να φτιάχνουν αυτοσχέδια παιχνίδια με διάφορα σκουπιδάκια, μολύβια ή ότι τους γυαλίσει στο μάτι και τους τραβήξει ο ήχος το αυτί…

Καμιά φορά σκέφτομαι κάτι τρελό,

πως όλες οι γάτες του κόσμου έχουν καταγωγή από ένα νησί στη μέση του ωκεανού που το λένε Γατωνία. Έχουν τόσα κοινά με αυτόν τον λαό, που είναι σαν το είδος τους να έγινε σιγά-σιγά ανθρώπινο. Eκεί στο μακρινό νησί, οι Γάτωνες έχουν πραγματικά πολλά γατίσια χαρακτηριστικά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

H γάτα, όμως, που έχει πάρει μια άλλη θέση, ξεχωριστή στη ζωή μου,

στη μνήμη μου, που με έμαθε να έχω υπομονή και καρτερία, είναι η Φλούξ. H Φλούξ ήρθε ξαφνικά, χωρίς κανένα προγραμματισμό, ήρθε μάλιστα σε μία περίοδο που άλλαζα σπίτι, περιοχή…όλα.

Ψάχνοντας για το νέο σπίτι, με φιλοξενούσαν φίλοι γατόφιλοι, μαζί με την Φλουξ.

Αυτό κράτησε γύρω στους τρεις μήνες. Κοιμόμασταν μαζί, άλλοτε στρωματσάδα ή σε καναπέδες ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, κρεβάτια μονά ή διπλά. Αυτή η κατάστασή μας έφερε ακόμα πιο κοντά· ζήσαμε 18,5 χρόνια μαζί. Και ήταν σαν να ήμασταν πάντα μαζί.

Η Φλουξ, η Φλουξίνη, το Φλουξάκι, η Σοράγια, η Χοντρέλω, η Χεβιπέπον, η Βζιν-βζιν.

Ευγενική, ψύχραιμη, τρυφερή, περήφανη, υπομονετική, στοργική, συντροφική, όμορφη, πεισματάρα, λαμπερή, σοφή, ομιλητική, λαίμαργη, παιχνιδιάρα, έξυπνη, αυτόνομη, πριγκιπική, αξέχαστη. Δεν έχω ζήσει με κάποιον άλλο τόσα χρόνια μαζί!

Ναι, την κουβαλάω μέσα μου,

όπως και όλους τους αγαπημένους μου που δεν τους έχω πια κοντά μου. Έχω λοιπόν και λίγο από γάτα…μέσα μου.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b