MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρωάδες», αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη και άλλα στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εμπλουτίζει το πρόγραμμά του και αυτή την εβδομάδα, με παραστάσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα εκτενές αφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Ωνάση
«Τρωάδες» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Θεόδωρος Τερζόπουλος | Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
Monopoli Team

Εκπαίδευση

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | «Η Έλξη του Αγνώστου»

Από τη Θούλη του Πυθέα έως τους μονόλιθους της «Οδύσσειας του Διαστήματος» και τον πλανήτη Solaris, το άγνωστο έλκυε πάντα και συνεχίζει να ελκύει τον άνθρωπο. Ποιες είναι οι κοινωνικές διαστάσεις της εξερεύνησης του αγνώστου ανά τους αιώνες; Με αφορμή επιλεγμένα παλαίτυπα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, επιχειρείται μια ιστορική ανάλυση των προσπαθειών εξερεύνησής του, με τελευταίο όριο τη μεγάλη πρόκληση του Διαστήματος και του αποικισμού άλλων πλανητών.

Μια ιστορική εξερεύνηση, από την αυγή των νεότερων χρόνων έως το σήμερα του διαστήματος, από τον Καθηγητή Διαστημικής Φυσικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Δαγκλή, και τον Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη

O Daniel Mendelsohn συζητά με τον Δημήτρη Παπανικολάου

Ο Daniel Mendelsohn, πανεπιστημιακός, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και μεταφραστής στα αγγλικά του συνόλου του έργου του Κ.Π. Καβάφη, σε μια συζήτηση με τον Δημήτρη Παπανικολάου, λέκτορα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εταίρο του κολλεγίου St. Cross, το 2014 στη Στέγη. Μια συναρπαστική συζήτηση γύρω από τον Αλεξανδρινό ποιητή, το πολυσχιδές, πολυδιάστατο έργο του και τη συνεχιζόμενη επίδρασή του.

Η πολιτισμική και ιστορική μνήμη, η ελληνικότητα, ο ερωτισμός και η έννοια της ταυτότητας αποτελούν βασικούς άξονες της καβαφικής ποίησης και, βάσει αυτών, ο Daniel Mendelsohn μαζί με τον Δημήτρη Παπανικολάου διερεύνησαν τις παραμέτρους που καθιστούν το έργο του Αλεξανδρινού συμπαντικό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Από το Καβαφικό Αρχείο στο Λογοτεχνικό Πεδίο του Μεσοπολέμου

Ο τρόπος που συνδέεται το καβαφικό αρχείο με αρχεία άλλων λογοτεχνών του Μεσοπολέμου ερευνάται σε αυτή την ομιλία. Μέσα από τα ίχνη του Καβάφη σε άλλα αρχεία (αφιερώσεις, επιστολές, αποκόμματα, βιβλία κ.λπ.) εξετάζεται η συγκρότηση του λογοτεχνικού πεδίου στην περίοδο του Μεσοπολέμου, καθώς και το συμβολικό κύρος που αποκτά σταδιακά η προσωπικότητα του ποιητή, όχι μόνο στην πνευματική ζωή της Αλεξάνδρειας, αλλά και στο αθηναϊκό λογοτεχνικό κέντρο.

Χριστίνα Ντουνιά: Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συντονισμός: Γιάννης Παπαθεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ωνάση

Διάλεξη: «Η Έλξη του Αγνώστου» | Φωτογραφία: Γιάννης Σούλης

Εικαστικοί Διάλογοι 2013

Οι Εικαστικοί Διάλογοι 2013 «γκρέμισαν τα τείχη» και μεταμόρφωσαν το Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος σε ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Κ.Π. Καβάφη. Οι Εικαστικοί Διάλογοι, που πραγματοποιήθηκαν από τη Στέγη, τίμησαν την επέτειο των 150 ετών από τη γέννηση και των 80 ετών από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή Κ.Π. Καβάφη (1863-1933). Έργα νέα και πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών παρουσιάστηκαν μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές, ως πυξίδα για μια αλλιώτικη διαδρομή.

Έργα και καλλιτέχνες:

Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», 2013

Μαρία Βαρελά, «Και τόση έντασις σ’ ελληνική φρασιολογία», 2013

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, «Χρησμός», 2013

Βασίλης Ψαρράς, «Urban Halo», 2013

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Cavafy Script

Η καλλιγραφική κληρονομιά της γραφής του Κ. Π. Καβάφη είναι μοναδική για τα ελληνικά γράμματα. Το Ίδρυμα Ωνάση προχώρησε το 2014 στην ψηφιοποίηση της χειρόγραφης γραμματοσειράς του Κ. Π. Καβάφη. Η γραμματοσειρά περιλαμβάνει το πλήρες ελληνικό μονοτονικό, καθώς και το πλήρες πολυτονικό σύνολο χαρακτήρων, αλλά και αυτά των περισσοτέρων ευρωπαϊκών γλωσσών με βάση το λατινικό αλφάβητο (και τουρκικά). Το σχεδιασμό ανέλαβε η Ελληνική Ψηφιακή Τυποθήκη και οι γραφίστες Γιάννης Καρλόπουλος και Βασίλης Γεωργίου. (www.fonts.gr).

Κατεβάστε τη γραμματοσειρά Κ. Π. Καβάφη εδώ.

O Daniel Mendelsohn συζητά με τον Δημήτρη Παπανικολάου

Ο Καβάφης πάει σχολείο

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στην Αθήνα και την περιφέρεια φιλοτεχνούν χειροποίητες εικονογραφημένες εκδόσεις, όπως έκανε και ο ίδιος ο Καβάφης, χτίζουν δυνατές σχέσεις με την ομάδα και δημιουργούν όλοι μαζί μια χορογραφία, μετατρέπουν τον Καβάφη και το αρχείο του σε ψηφιακή έκδοση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Video Digital Collection

Περιηγηθείτε στο καβαφικό σύμπαν και ανακαλύψτε χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, μελέτες, σημειώσεις του ποιητή, καθώς και το προσωπικό αρχείο του Κ. Π. Καβάφη με πλούσια αλληλογραφία, κείμενα και φωτογραφίες. Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποίησε περισσότερα από 2.000 αρχειακά τεκμήρια που είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους.

Ανακαλύψτε την Ψηφιακή Συλλογή του Αρχείου Καβάφη, εδώ.

«Επήγα» Cavafy International Summer Sch.

Εννιά φοιτητές του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2019 «Οι προσ/ανατολισμοί του Καβάφη» που ταξίδεψαν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας διαβάζουν στα ελληνικά το ποίημα Επήγα του Κ. Π. Καβάφη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b