ΣΥΝΤΑΓΗ
Στην κουζίνα με τα παιδιά #9: Μαγειρίτσα για παιδιά και χορτοφάγους!
Αυτό τον καιρό που όλοι μας βρισκόμαστε στο σπίτι ψάχνουμε τρόπους να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά. Η εμπλοκή τους στην κουζίνα είναι πάντα διασκεδαστική! Σε κάθε συνταγή μπορούμε να τους αναθέτουμε μια εργασία ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές τους.

A
A
H “εναλλακτική” μαγειρίτσα
Η σούπα αυτή σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας και προσφέρεται ως πρώτο πιάτο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια, τα οποία δεν προτιμώνται από τα παιδιά και τους χορτοφάγους.
Η δουλειά του μικρού Chef!Αναθέτουμε στο παιδί να βοηθήσει στη συλλογή των υλικών, το μέτρημα αλλά και στην κοπή των λαχανικών αν η ηλικία και οι δεξιότητές του το επιτρέπουν.
Υλικά για τη μαγειρίτσα
- 250 γρ. μανιτάρια αγκάρικους
- 2 μαρούλια μέτρια
- 2 ματσάκια άνηθο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ κονιάκ
- 2 φύλλα δάφνη (δεν το χρησιμοποιούμε για χορτοφάγους)
- 2 φιλέτα κοτόπουλου (δεν το χρησιμοποιούμε για χορτοφάγους)
- ½ φλιτζάνι λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 αυγά
- Το χυμό από δύο λεμόνια
Εκτέλεση
- Βράζουμε το φιλέτο κοτόπουλου σε νερό με λίγο αλάτι και τη δάφνη για 15-20 λεπτά. Αφού βράσει και κρυώσει κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και κρατάμε το ζωμό. (για τους χορτοφάγους παραλείπεται αυτό το βήμα).
- Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
- Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε με λάδι το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε το κοτόπουλο (παραλείπεται για τους χορτοφάγους), το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια. Σβήνουμε με κονιάκ.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια το μαρούλι και τον άνηθο ρίχνοντας σιγά σιγά και το ζωμό ή νερό για τους χορτοφάγος.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στην ποσότητα που επιθυμούμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε τα υλικά μας για 20 – 25 λεπτά.
- Λίγο πριν το σερβίρισμα φτιάχνουμε και το αυγολέμονο.
- Ζεσταίνουμε τη μαγειρίτσα (προσοχή να μην κάψει) και στη συνέχεια σε ένα μπολ βγάζουμε το μισό από το ζωμό της.
- Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών πολύ καλά με σύρμα ή μίξερ.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
- Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε λίγο – λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια τον ζωμό, που έχουμε βγάλει από τη μαγειρίτσα.
- Στη συνέχεια περιχύνουμε με το αυγολέμονο τη μαγειρίτσα την οποία έχουμε σε χαμηλή θερμοκρασία πάνω στο μάτι. Ανακατεύουμε και κλείνουμε τη θερμοκρασία του ματιού.
Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα!
A
A
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρες καθημερινά στο email σου τα πιο δημοφιλή θέματα του Monopoli.gr και ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην πόλη!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Το UP FM Festival επιστρέφει στην Πάτρα με Παύλο Παυλίδη, Εθισμό και ελεύθερη είσοδο
Eurovision 2025: Ποιος θα δώσει το 12άρι της Ελλάδας στον τελικό
Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων: Ξεκινά την Πρωτομαγιά με πικ-νικ στην Ακαδημία Πλάτωνος – Όσα θα δούμε την 1η εβδομάδα
Μπαίνει στα δημοτικά το μάθημα της λογοτεχνίας
Πώς θα κάνεις το νερό σου σύμμαχο ευεξίας;
Όρνιθες: Η παράσταση του Άρη Μπινιάρη επιστρέφει το καλοκαίρι στα ανοιχτά θέατρα
Ο Χορός των Πυρσών: Το μουσικό οδοιπορικό του Βασίλη Ρακόπουλου στο Μέγαρο
Πού και πότε θα γίνουν τα ανοιξιάτικα street parties του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων
Στέγη: Ο Χιλιανός συγγραφέας Benjamin Labatut σε μια συζήτηση με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στον Τραμπ: “Θα μείνεις στην ιστορία ως το μεγαλύτερο λάθος του αιώνα”