MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Heath Ledger: Σαν σήμερα, 4 Απριλίου, γεννιέται ένα μεγάλο υποκριτικό ταλέντο

Ένας πολλά υποσχόμενος ηθοποιός με τρομερό βάθος και ευαισθησία. Ο Heath Ledger, που έγινε γνωστός ως Joker στον Σκοτεινό Ιππότη, γεννιέται σαν σήμερα, 4 Απριλίου.

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Ο Heath Ledger ήταν σπουδαίος ηθοποιός, με καλλιτεχνικές ανησυχίες και ανάγκη για έκφραση, που τον ωθούσε πολλές φορές στα άκρα. Έγινε γνωστός παγκοσμίως και άφησε υστεροφημία μετά τον θάνατό του, πολύ μεγαλύτερη από την φήμη που είχε σε ολόκληρη την καριέρα του. Ο Ledger έφυγε από την ζωή στις 22 Ιανουαρίου 2008, από υπερβολική δόση χαπιών. Ήταν μόλις 29 ετών.

Νεανικά χρόνια

Ο Heath Ledger γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου 1979, στο Περθ της Αυστραλίας. Η μητέρα του, Sally, ήταν καθηγήτρια γαλλικών και ο πατέρας του Kim, ήταν επαγγελματίας οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων. Αυτός και η αδερφή του, Kate, πήραν τα ονόματά τους από τους κεντρικούς χαρακτήρες του κλασικού μυθιστορήματος «Ανεμοδαρμένα Ύψη», της Έμιλι Μπροντέ. Είχε άλλες δυο αδερφές, την Ashleigh Bell και την Olivia, γεννημένες από τους δεύτερους γάμους των γονιών του. Η σχέση του με την Kate, ήταν η πιο στενή, όχι μόνο λόγω του ονόματος, αλλά και γιατί ήταν αυτή που τον ενέπνευσε να ακολουθήσει υποκριτική καριέρα.

O Heath Ledger σε μικρή ηλικία

Ο Heath Ledger ήταν άνθρωπος με πολλά πάθη, καλά και κακά. Είχε διάφορα χόμπι και ενδιαφέροντα, πολλά από τα οποία ξεκίνησαν από μικρή ηλικία. Από νωρίς, ανέπτυξε μια αγάπη για το σκάκι. Στην ηλικία των 10 χρόνων, κέρδισε βραβείο σε πρωτάθλημα σκακιού στην Αυστραλία. Περίπου την ίδια περίοδο, άρχισε να τον ενδιαφέρει πολύ η ιδέα να γίνει ηθοποιός, ενώ ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο του Πίτερ Παν, σε μια σχολική παράσταση.

Ενδιαφέρον για την υποκριτική

Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν 11 χρονών, κάτι που του δημιούργησε ένα συναισθηματικό «κενό». Βρήκε καταφύγιο στη τέχνη και συγκεκριμένα στην υποκριτική και τον χορό, ανακαλύπτοντας ρόλους σε σχολικές παραστάσεις.

Στην ηλικία των 16, ολοκλήρωσε τις εξετάσεις του στο γυμνάσιο και ταξίδευσε μέχρι το Σίδνεϊ, για να ακολουθήσει καριέρα ως ηθοποιός. Μετά από διάφορους μικρούς ρόλους στην τηλεόραση, έκανε το ντεμπούτο του, το 1997, στο δράμα Blackrock. Η ταινία οδήγησε στο να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά επιστημονικής φαντασίας Roar, μέσα από την οποία ήρθε σε επαφή με το αμερικανικό κοινό και τους παραγωγούς της Fox. Όταν έγινε 19 χρονών, ταξίδευσε στο Λος Άντζελες μαζί με την κοπέλα του, Liza Zane, για να βρει αμερικανό ατζέντη.

Από την ταινία Roar

Πρώτοι ρόλοι

Το 1999, έγινε γνωστός σε παγκόσμια κλίμακα, με τον ρόλο του απέναντι στην Julia Stiles, στην ρομαντική εφηβική ταινία 10 Πράγματα που Μισώ σε Εσένα. Η ταινία είχε τεράστια επιτυχία στο εφηβικό κοινό και κατέστησε τους πρωταγωνιστές της, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ledger, σταρ. Ο ρόλος του στην ρομαντική ταινία, τον ταύτισε με το προφίλ του «γόη» και «όμορφου» στο Χόλιγουντ, κάτι που ο Ledger δεν ήθελε καθόλου.

Με την Julia Stiles, στη ταινία 10 Πράγματα που μισώ σε σένα

Έτσι, άρχισε να επιλέγει πιο δραματικούς, σκοτεινούς και απαιτητικούς ρόλους και παρά το νεαρό της ηλικίας του, εξασφάλιζε σημαντικούς ρόλους σε μεγάλες ταινίες. Το 2000, ο Mel Gibson τον προσέλαβε να παίξει τον γιο του, στη ταινία Ο Πατριώτης. Το ταλέντο του άρχισε να αναδεικνύεται με τη συμμετοχή του στην δραματική ταινία Monster’s Ball, δίπλα στον Billy Bob Thornton και την ταινία A Knight’s Tale, όπου μπόρεσε να φανεί το χάρισμα του ως κεντρικός ήρωας σε περιπέτεια εποχής.

A Knight’s tale

Η φήμη του στο Χόλιγουντ μεγάλωσε απότομα και το γοητευτικό παρουσιαστικό του, οδήγησε στο να ονομαστεί ένας από τους «50 ομορφότερους άνδρες του κόσμου», από το περιοδικό People το 2001.

Brokeback Mountain

Mετά από συμμετοχές σε διάφορες ανεξάρτητες ταινίες, ήρθε στη ζωή του, το 2005, η ταινία Brokeback Mountain. Η ταινία και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, του Ledger και του Jake Gyllenhaal, απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές, παρά την αμφιλεγόμενη υπόθεσή της. Οι ηθοποιοί, ερμήνευσαν δυο καουμπόηδες σε ροντέο του Τέξας, οι οποίοι ερωτεύτηκαν, παρ’ όλο που ήταν παντρεμένοι με οικογένεια και γυναίκες.

Mε τον Jake Gyllenhaal, στο Brokeback Mountain

Η ερμηνεία του Ledger, εξασφάλισε πολλές υποψηφιότητες και βραβεία στον ηθοποιό, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο του ταλέντο στην υποκριτική. Μάλιστα, βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ ερμηνείας, στην ηλικία των 26 χρόνων, καθιστώντας τον μόλις τον ένατο νεότερο υποψήφιο για το βραβείο.

Michelle Williams

Εκτός από την πρώτη υποψηφιότητα του ηθοποιού για Όσκαρ, το Brokeback Mountain έφερε στην ζωή του, την Michelle Williams. Η Williams, υποδύθηκε την απατημένη σύζυγό του στη ταινία, όπου ερωτεύτηκαν πραγματικά οι δυο τους. Tην ίδια χρονιά γεννήθηκε η κόρη τους, Matilda Rose, νονοί της οποίας είναι οι ηθοποιοί Jake Gyllenhaal -συμπρωταγωνιστής στη ταινία- και η Βusy Philipps. To ζευγάρι έζησε δυο χρόνια μαζί, στο διαμέρισμά τους στο Μπρούκλιν, ώσπου χώρισε το 2007.

Mε την Michelle Williams, στην Απονομή των Όσκαρ, Πηγή: WireImage

Candy

Aκολούθησαν δυο πολύ καλές ερμηνείες από τον Ledger: στην αυστραλέζικη ταινία Candy, υποδύθηκε έναν ηρωινομανή, ο οποίος, μαζί με την επίσης εθισμένη σύντροφό του –Abbie Cornish– προσπαθούν να απεξαρτηθούν. Το 2007, συμμετείχε στη ταινία I’m Not There, που αφηγόταν τη ζωή και μουσική του αμερικανού μουσικού Bob Dylan.

Mε την Abbie Cornish, στο Candy

Tραγικός θάνατος

Στις 22 Ιανουαρίου 2008, δυο γυναίκες βρήκαν το άψυχο σώμα του 29χρονου ηθοποιού στο κρεβάτι του, στο διαμέρισμά του στο Σόχο του Μανχάταν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η αιτία θανάτου ήταν η υπερβολική δόση συνταγογραμένων χαπιών, στα οποία περιέχονταν παυσίπονα, υπνωτικά και αντικαταθλιπτικά. Ο Ledger αντιμετώπιζε πρόβλημα με αυπνίες, λόγω της νευρικότητας που του είχε δημιουργήσει ο ρόλος του Joker στην ταινία Ο Σκοτεινός Ιππότης. «Κοιμόμουν μόλις 2 ώρες κάθε βράδυ, αισθανόμουν εξαντλημένος, αλλά δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του.

O ρόλος του ως Joker, λένε πως συνέβαλε στην ψυχική κατάρρευσή του

Ο καλύτερος Joker

6 μήνες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε η ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης», όπου ενσάρκωσε κυριολεκτικά τον ψυχοπαθή εγληματία Joker. Η τρομαχτική του «παράσταση» ως ο κλόουν- αντίπαλος του Batman, συζητήθηκε όσο καμία άλλη ερμηνεία του ρόλου. Η ταινία είχε τεράστια απήχηση σε κοινό και κριτικούς, εξισώνοντας τον Ledger σε «φαινόμενο» ηθοποιού. Την ίδια χρονιά, στην απονομή των βραβειών Όσκαρ, κέρδισε το βραβείο του Β’ Ανδρικού Ρόλου, μετά θάνατον. Το βραβείο παρέλαβαν οι γονείς και η αδερφή του, σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης για το άδικο χαμό του ηθοποιού.

Ως Joker στον Σκοτεινό Ιππότη

Τελευταία ταινία

Τα Χριστούγεννα του 2009, κυκλοφόρησε η τελευταία ταινία που γύρισε ο Ledger, Ο Φανταστικός κόσμος του Δρ. Παρνάσους. Ο ηθοποιός δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας, έτσι βοήθησαν οι ηθοποιοί Johnny Depp, Jude Law και Colin Farrell, να «συνεχίσουν» τον ρόλο, με μια σωματική διαφορά.

Ο Φανταστικός κόσμος του Δρ. Παρνάσους

Ι Am Heath Ledger

Το 2017, κυκλοφόρησε ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τη ζωή και καριέρα του ηθοποιού, με υλικό που είχε βιντεοσκοπήσει ο ίδιος, με τη κάμερά του. Μέσα από το I Am Heath Ledger, μαθαίνουμε για την τρομερή συναισθηματική νοημοσύνη του Ledger, την ευαισθησία του σαν καλλιτέχνης και την ανάγκη του να εκφράζεται μέσω της τέχνης. Αγαπούσε τη φωτογραφία, τη μουσική, τη σκηνοθεσία -είχε γυρίσει ταινίες και βίντεο κλιπ-, το χορό και φυσικά η μεγάλη του αγάπη, την υποκριτική.

I Am Heath Ledger

Ποιος ήταν τελικά ο Ηeath Ledger;

Ο Ηeath Ledger ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός. Δεν αρκούνταν στην ομορφιά και γοητεία με τα οποία προσπάθησε να τον ταυτίσει η βιομηχανία του Χόλιγουντ. Δεν ήθελε να γίνει διάσημος, ούτε πλούσιος. Απεχθανόταν την δημοσιότητα και τους paparazzi. Ήθελε απλά να αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Και το έκανε. Ακόμα και μετά τον τραγικό θάνατό του, όλοι παραδέχονται πως ήταν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, απέδειξε πως το αληθινό και πηγαίο ταλέντο, δεν χρειάζεται εμπειρία ή γνωριμίες για να αναδειχθεί. Αρκεί η σκληρή δουλειά, το πάθος, η επιμονή και επίσης σπουδαίοι ρόλοι. Ο Ledger τα είχε όλα αυτά. Και είναι σίγουρο, πως αν ζούσε, θα βλέπαμε κι άλλα τρομερά επιτεύγματα του στο σινεμά. Σαν σήμερα, 4 Απριλίου, θα γινόταν 41 χρονών. Εμείς, απλά υποκλινόμαστε.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b