MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Πανδημίες στο σινεμά: 10 επίκαιρες ταινίες για μεταδιδόμενους ιούς

Στο σινεμά έχουν μεταφερθεί διάφορες ταινίες που προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το πως εξαπλώνεται ένας ιός και πως αντιμετωπίζεται μια πανδημία. Επιλέξαμε 10 από αυτές.

Oι πρωταγωνιστές της ταινίας The Perfect Sense
author-image Ευθυμία Πουλάδη

Με την ανακήρυξη του Κοροναϊού σε πανδημία, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και πολλούς συμπολίτες μας να μένουν σε καραντίνα για να προστατευτούν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τους ιούς και την εξάπλωσή τους γενικότερα.

Οι ταινίες αυτές, πέρα από την ψυχαγωγική πλευρά, προσφέρουν σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες για την εξάπλωση των ιών (μερικές φορές διογκωμένες για χολιγουντιανούς λόγους), καθώς και για την αντιμετώπισή τους από τις ανάλογες κυβερνήσεις και την επίδραση που μπορεί να έχουν στην ψυχολογία της μάζας. Όσοι λοιπόν, δεν θα βγουν από το σπίτι τις 14 μέρες της καραντίνας, μπορούν να δουν μία ή περισσότερες ταινίες από αυτές που προτείνουμε παρακάτω.

Contagion (2011)

H ταινία ήρθε στην επικαιρότητα με την εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ παράλληλα, έγινε πρώτη σε downloads από πειρατικά torrents, παρ’ όλο που βγήκε 9 χρόνια πριν. Αποτυπώνει με επιστημονική ακρίβεια τα γεγονότα που εξελίσσονται μετά το ξέσπασμα φονικού ιού στο Χονγκ Κονγκ. Η επιστημονική σύμβουλος της ταινίας, Τρέισι ΜακΝαμάρα δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της: «Εύχομαι ότι τώρα έδωσαν πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι όταν βγήκε η ταινία στις αίθουσες, καθώς στην πραγματικότητα ήταν μία προειδοποίηση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι αυτό που περιγράφεται θα μπορούσε να συμβεί και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι». Η Τρέισι ΜακΝαμάρα επισήμανε δύο κοινά σημεία μεταξύ της ταινίας και της επιδημίας του COVID-19: Την ταχεία εξάπλωση της νόσου μέσω της επαφής και τη μακρά διαδικασία όσον αφορά την παραγωγή εμβολίου -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών πιθανώς θα χρειαστούν 18 μήνες. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Steven Soderbergh και πρωταγωνιστούν οι: Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο, Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκουίνεθ Πάλτροου.

28 Days Later (2002)/ 28 Weeks Later (2007)

Οι δυο ταινίες πραγματεύονται δυο διαφορετικές ιστορίες εξάπλωσης φονικού ιού και το ενδεχόμενο αφανισμού του ανθρωπίνου είδους: To 28 Days Later σκηνοθέτησε ο Danny Boyle. Πρωταγωνιστεί ο Cillian Murphy, γνωστός ως Τommy Shelby του Peaky Blinders και παίζει ένα νεαρό που ξυπνάει από κώμα σε νοσοκομείο του έρημου Λονδίνου, ανακαλύπτοντας ότι πριν ένα μήνα, ένας ιός μετέτρεψε όλους τους κατοίκους σε ζόμπι. Πρόκειται για ταινία τρόμου φαντασίας, με στοιχεία όμως που αφορούν τη καθημερινότητα μας, αφού ο νεαρός πασχίζει, μαζί με μια ομάδα, να σώσει τη μοίρα της ανθρωπότητας. Το sequel της, που κυκλοφόρησε το 2007 από τον σκηνοθέτη Juan Carlos Fernadillo, περιγράφει την ιστορία ενός άνδρα και της οικογένειάς του, στο μολυσμένο από ιό Λονδίνο, που εξαπλώθηκε 6 μήνες πριν. Παράλληλα, οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια περιοχή, ώστε οι επιζώντας να ξεκινήσουν μια νέα αρχή. Πρωταγωνιστούν οι: Ρόμπερτ Καρλάιλ, Κάθριν Μακόρμακ, Ρόουζ Μπερν.

Οutbreak (1995)

H ταινία περιγράφει την εξάπλωση ιού σε μια πόλη της Καλιφόρνια, που ξεκίνησε στην Αμερική από μια αφρικανική μαϊμού. Κεντρικός ήρωας είναι ένας Αμερικανός στρατιωτικός ιατρός, που προσπαθεί να βρει το εμβόλιο και να σώσει τους κατοίκους από την επιδημία. Παράλληλα, προσπαθεί να πείσει το Πεντάγωνο να μην εξαφανίσει τη πόλη από το χάρτη, επομένως βλέπουμε τη δράση των πολιτικών πιέσεων στην επιδημία. Η ταινία έχει επιστημονικές ανακρίβειες και επιτηδευμένα συγκινησιακούς στόχους, όμως αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα ενημέρωσης για τις επιδημίες. Σκηνοθετεί ο Wolfgang Petersen και πρωταγωνιστούν οι:  Ντάστιν Χόφμαν, Ρενέ Ρούσο, Μόργκαν Φρίμαν, Ντόναλντ Σάδερλαντ.

I Am Legend (2007)

Στην ταινία του Francis Lawrence, πρωταγωνιστεί ο Will Smith ως Ρόμπερτ Νέβιλ, μοναδικός επιζών στη Νέα Υόρκη που έχει πληγεί από ένα θανατηφόρο ιό. Ο Νέβιλ είναι βιολόγος και προσπαθεί  να βρει το αντίδοτο για τη μετάλλαξη του ιού, έχοντας χάσει την οικογένειά του, με τη συντροφιά ενός σκύλου. Πρωταγωνιστούν: Γουίλ Σμιθ, Άλις Μπράγκα, Τσάρλι Τάχαν.

The Painted Veil (2006)

Σε αυτό το εξαιρετικό δράμα εποχής του John Curran, βασισμένο σε βιβλίο, οι πρωταγωνιστές Naomi Watts και Edward Norton, δίνουν από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής τους. Υποδύονται ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ενός γιατρού και μια αριστοκράτισσας που τον απατά. Το ζευγάρι μετακομίζει σ’ ένα κινέζικο χωριό, όπου έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας και ο γιατρός αγωνίζεται να βρει το αντίδοτο. Η ταινία περιγράφει με τρομερή ευαισθησία την διάλυση ενός γάμου και την ένταση που προκαλείται από την μετακόμισή τους στο επίκεντρο της επιδημίας.

12 Monkeys (1995)

O Terry Gilliam σκηνοθετεί τον Bruce Willis, τον Brad Pitt και την Madeleine Stowe σε αυτό το συναρπαστικό sci- fi θρίλερ μυστηρίου, πο βρέθηκε υποψήφιο για Όσκαρ. Πρόκειται για έναν φανταστικό μελλοντικό κόσμο, όπου ένας κατάδικος ταξιδεύει στο παρελθόν για να βρει την αιτία έξαρσης του ιού που εξαφάνισε τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό. Ταινία που έγινε σειρά και θεωρείται πλέον κλασική.

World War Z (2013)

Άλλο ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Brad Pitt. Πρόκειται για μια περιπέτεια του Marc Forster, όπου ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθεί να σώσει τον κόσμο από μια πανδημία που μεταμορφώνει τον κόσμο σε ζόμπι. Άλλη μια ταινία με ζόμπι, συναρπαστικής περιπέτειας και δράσης, με τον Pitt σε δυναμική ερμηνεία.

Quarantine (2008)

Ταινία τρόμου με την Jennifer Carpenter στον κεντρικό ρόλο, που μάθαμε από την σειρά Dexter. Έχει τον ρόλο μιας δημοσιογράφου, που μαζί με τον καμεραμάν της, βρίσκονται σε καραντίνα, για να προστατευτούν από έναν φονικό ιό που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοδιψείς δολοφόνους. Επίκαιρη ταινία, αν και παρατραβιγμένη. Προτείνεται σε φαν των gore θρίλερ.

Carriers (2009)

Θρίλερ περιπέτειας των αδερφών Pastor, με τον Chris Pine και την Piper Perabo. Τέσσερις νέοι προσπαθούν να καταφύγουν σε μια ουτοπική παραλία στον Κόλπο του Μεξικού, ώστε να επιβιώσουν της θανατηφόρας παγκόσμιας πανδημίας.

Perfect Sense (2011)

Ρομαντικό δράμα επιστημονικής φαντασίας, με τον Ewan McGregor και την πάντα αισθησιακή Eva Green. Πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ταινία γύρω από το θέμα της πανδημίας και η πιο ρομαντική της λίστας. Ένας σεφ και μια επιστήμονας ερωτεύονται όταν μια νέας μορφής επιδημία εξαλείφει όλες τις αισθήσεις των ανθρώπων.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b