MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι κασέτες επιστρέφουν! (σοβαρά αυτή τη φορά)

Σκονίζονται σε κάποιο συρτάρι, κάπου βρίσκονται αλλά δεν θυμάστε που, ένα καλοκαίρι (και περισσότερα) είχατε γράψει τα καλύτερα τραγούδια εκεί και τώρα – κοίτα να δεις! – οι κασέτες επιστρέφουν! Κανονικά.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Τινάζουν τη σκόνη, παίρνουν θέση στις βιτρίνες, ποζάρουν σαν αντικείμενα του πόθου βγαλμένα από το Stranger Things (καθόλου άσχετο αυτό με την επιστροφή της κασέτας) στην εποχή του streaming – και του streaming χωρίς σταματημό.

Μιλάνε οι αριθμοί. Μέσα στο πρώτο μισό του 2019 στην Αγγλία και μόνο οι πωλήσεις κασετών έδειξαν αύξηση 94%!  Τι σημαίνει αυτό; Θα ακούμε τώρα μουσική από κασέτες; Ε…όχι ακριβώς. Και μην βιάζεστε. Βιαστείτε δηλαδή να βρείτε κασετόφωνα και καλή τύχη σε αυτό. Μια και οι κασέτες πουλάνε πολύ, αλλά όχι τόσο για να ακούς μουσική από αυτές, όσο σαν cult αντικείμενα μιας άλλης εποχής. Cool. Εδώ που τα λέμε ποτέ δεν φημίζονταν και τον εξαιρετικό ήχο τους. Σε αντίθεση με τους δίσκους βινυλίου – εντελώς άλλη ιστορία αυτό.

Η επιστροφή τους όμως τώρα συνδέεται με πρωταγωνιστές της μουσικής σκηνής. Και κάποια πολύ hot ονόματα. Billie Eilish γι’ αρχή. Που οι streaming επιδόσεις της είναι ζηλευτές και οι πωλήσεις φυσικού προϊόντος – του «When we fall asleep where do we go» άλμπουμ της – είναι αξιοσημείωτες. Η Billie Eilish «πετάει» και στις κασέτες. Η Βillie Eilish, που όταν γεννήθηκε το 2001, οι κασέτες ήταν ήδη στο πατάρι μαζί με τα χριστουγεννιάτικα και τη συλλογή παλιών σου-βερ απ΄όλο τον κόσμο. Και όμως! Εilish + κασέτες = love.

Prince

Πέντε εκδόσεις με διαφορετικά χρώματα του άλμπουμ της κυκλοφόρησαν και οι φαν ανταποκρίθηκαν αμέσως: 3.355 κασέτες αγοράστηκαν μόλις μέσα στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας! Ξεπέρασε και τον Hozier με το Wasteland Baby και τις  1.550 κασέτες του, λενε οι αριθμοί. Με αξιοπρόσκετες παρουσίες στο νέο κόσμο της κασέτας, οι Prodigy, οι Τhe 1975 αλλα και ο Prince.

Οι κασέτες είναι cool σαν merchandise του καλλιτέχνη, όπως τα t-shirt και οι κούπες με το όνομά του, αντικείμενα που οι θαυμαστές θέλουν να έχουν οπωσδήποτε στη συλλογή τους. Και αυτή η τάση είναι εντελώς  διαφορετική από την κουλτούρα των mixtapes του hip hop – με τα beats σε πρώτο πλάνο – που δεν σταμάτησε να υπάρχει και δεν χρειάστηκε και να κάνει come back. Μάλλον συγγενεύει περισσότερο με τις κασέτες που έγραφαν οι Grateful Dead και τις μοίραζαν σαν έξτρα δωράκια στους φαν που τους ακολουθούσαν πιστά. Ή τους άφηναν να ηχογραφούν οι ίδιοι από την κονσόλα. Πρωτοπόροι στο share music από τα 60s.

Η τελευταία κινητικότητα πάντως δείχνει ότι οι κασέτες έχουν αναστηθεί. Οι ανθρωποι της δισκογραφίας, που ακολουθούν τις τάσεις (τι να κάνουν; τρέχουν κι αυτοί) λένε πως θα ανταποκριθούν κατά περίσταση. Ανάλογα με τον καλλιτέχνη. Με το τι ζητάει το κοινό του. Οι φαν της Madonna έσπευσαν για το Madame X σε κασέτα. Και ο Lil Nas X που είναι το hot ονομα αυτή τη στιγμή με το country rap του και παίζει και εδώ.

Billie Eilish

Κασέτες για συλλογή τελικά ή μήπως ν’ ακούμε κιόλας; Ο λόγος στην τεχνολογία που συνεργάζεται ακόμη μια φορά με την ποπ κουλτουρα ενώ ήδη μια αγορά από vintage κασετόφωνα έχει αρχίσει να αναδύεται.

Τα νέα όμως είναι εδώ: Υποδεχτείτε το Bluetooth κασετόφωνο!

Το «Ιt’s ok Bluetooth cassette player»!  Καταλαβαίνετε… είναι λιγο «τρελό»! Δηλαδή ακούς την μουσική σου στα ακουστικά, ή όπως προτιμάς, σαν streaming ή download, αλλά έχεις και την κασέτα, το φυσικό προϊόν στο κομψό κασετοφωνάκι να παίζει. Για ποιο λόγο ακριβώς; Επειδή έτσι σας αρέσει. Πάρτε μια γεύση εδώ:

Cool μπάντες κυκλοφορούν κασέτες και στα μέρη μας. Οι Callas το έχουν κάνει. Ο Prins Obi στο νέο του άλμπουμ, το Love Tunes for Instant Success. Το bandcamp έχει ειδική κατηγορία cassettes οπου μπορεις να τσεκάρεις  τις νέες κυκλοφορίες σε κασέτες. Η underground σκηνή της κασέτας, για να λέμε την αλήθεια, δεν έφυγε ποτέ – κυκλοφορούσαν πάντα και με προτάσεις για να ανακαλύψεις πράγματα. Kαινούργια beats και καλλιτέχνες στο hip hop και indie ονόματα.

Σύμφωνα με τα ζουμερά στατιστικά στοιχεία του Discogs, o Billie Eilish τάραξε πραγματικά τα νερά στην κασετο/αγορά, αλλά και οι Godspeed You Black Emperor με την κυκλοφορία σε κασέτα του άλμπουμ τους του 1994 «All Lights Fucked On The Hairy Amp Drooling» που κάνει νέα καριέρα στις λίστες  του.

Πιο ακριβή, στην κορυφή είναι η η κασέτα του Prince (The Artist Formely Known as Prince) The VERSACE Experience – Prelude 2 Gold, με επιπλέον ακυκλοφόρητο υλικό που είχε μοιραστεί σαν πρόμο για το Gold Experience στο ντεφιλέ του Versace το 1995 στο Παρίσι και κάποια στιγμή αργότερα είχε αγοραστεί σε δημοπρασία 3.260 ευρώ. Σήμερα είναι στο Νο1 της λίστας με τις 100 πιο ακριβές κασέτες  σήμερα που δημοσίευσε μόλις πριν από λίγες ημέρες το Discogs και μπορείτε να δείτε εδώ:

Top 100 Most Expensive Cassettes

Έχω φυλάξει αρκετές κασέτες που δεν ξέρω στ΄αλήθεια αν θέλω να τις φέρω στην επιφάνεια, αν και έχουν πρώτης ποιότητας υλικό μέσα, κυρίως επειδή φοβάμαι ότι θα ξυπνήσουν οι VHS από τα βάθη της ντουλάπας και μετά; Μετά πρέπει κάτι να κάνεις. Αν είναι να επιστρέψουν όμως  οι κασέτες , εννοώ και οι δικές μου, πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα καλό ξεσκόνισμα – που δεν βλάπτει ποτέ – και ένα καλό (έστω ένα ΟΚ) κασετόφωνο.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b