MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
2ο CinePi Short Film Festival
Bacurau (Τα γεράκια της νύχτας)
Banff Centre Mountain Film Festival World Tour 2025
Brazil
Dirty Dancing
Earth’s Greatest Enemy
Electronic Body
Enzo
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Gorgona
Hannibal
I was a stranger
Madonnas
Michael
Mother Mary
Mountains on Stage – The Mountain Film Festival
Primavera
Sinatra! Eternity
Sirât
Solo Mio
The Drama
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (με υπότιτλους)
Undertone
Vampyr
Αΐντα
Αμνετ
Ανάμεσα στις καλαμιές
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Βίλμα: Το τελευταίο αντίο
Γυναίκες έξω
Δέλτα
Δαβίδ: Το αγόρι που έγινε θρύλος (μεταγλωττισμένη)
Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού
Δυστυχώς βρίζω
Δύο εισαγγελείς
Είμαι η Κούβα
Εθνικός θησαυρός
Ενα τελευταίο για τον δρόμο
Επιστροφή στην πατρίδα
Ευδοκία
Ζωή σαν σινεμά
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Έλι και η παρέα των φαντασμάτων (μεταγλώττισμένη)
Η έβδομη σφραγίδα
Η μούμια από τον Λι Κρόνιν
Η οικογένεια Ντινοσάουρους (μεταγλωττισμένη)
Η σιωπή των αμνών
Η τούρτα του προέδρου
Θέλω να είμαι νικητής
Θεώρημα
Καποδίστριας
Κος κανένας εναντίον Πούτιν
Κόναν ο βάρβαρος
Λίλο & Στιτς
Μέχρι το πλοίο
Μίλα της
Μαγγελάνος
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μεφίστο
Μη γελάτε θα σας δει ο κόσμος
Μια μάχη μετά την άλλη
Ξεκινήματα
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Οργουελ: 2+2=5
Ο σερίφης
Ο φάκελος Πολκ στον αέρα
Πες μου
Σπίτι χωρίς διεύθυνση
Σπασμένη φλέβα
Στην αγκαλιά του δέντρου
Στη σκιά της πορτοκαλιάς
Στο νησί του Αμρουμ
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το 47
Το καταφύγιο στην Ομόνοια
Το μεγαλείο
Το χρώμα του ροδιού
Υπόθεση Καρλίτο
Φάννυ και Αλέξανδρος
Χρήσιμα φαντάσματα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
Χόλι: Το γενναίο σκαντζοχοιράκι (μεταγλωττισμένη)
Δράσης

Η ληστεία της Στοκχόλμης

Ο όρος «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» αναφέρεται στην ψυχολογική τάση ενός ομήρου να δένεται με τον απαγωγέα του. Ιδού και τα αυθεντικά γεγονότα που οδήγησαν τους ψυχολόγους στο παραπάνω συμπέρασμα.

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 92'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

Στοκχόλμη, 1973. O Λαρς, ένας Αμερικανός πρώην κατάδικος, εισβάλλει σε μια τράπεζα με σκοπό, όχι μόνο να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο, αλλά και να απαιτήσει από τις αρχές να ελευθερώσουν τον φυλακισμένο φίλο του. Γοητεύοντας σταδιακά τους όμηρους υπαλλήλους της τράπεζας με την χαρισματική, ευαίσθητη, αλλά και λίγο ανισόρροπη προσωπικότητά του, θα τους κάνει, όχι μόνο να τον υπερασπιστούν, αλλά να θελήσουν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει απ’ τον στενό κλοιό της αστυνομίας και να δραπετεύσει με εκατομμύρια.

Casa de papel αλά σουηδικά

Όταν οι όμηροι της ληστείας αρχίζουν να δείχνουν ξεκάθαρα την συμπάθεια τους προς τους δράστες – με αποκορύφωμα τα ερωτικά αισθήματα που αρχίζει να έχει μια κοπέλα για τον Λαρς, ομοιότητα που δεν είναι η μόνη που θυμίζει το ισπανικό τηλεοπτικό χιτ της εποχής, το «Casa de papel»- οι ψυχολόγοι αρχικά αναπτύσσουν την εύκολη θεωρία που θέλει τα θύματα να έχουν δεχτεί πλύση εγκεφάλου από τους ληστές. Στη συνέχεια όμως και κυρίως μετά και από τα αυθεντικά γεγονότα που ακολούθησαν ύστερα από το τέλος της ληστείας αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν και τότε διατύπωσαν το περίφημο «σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Η «Ληστεία της Στοκχόλμης» του Ρόμπερτ Μπουντρό θέλει να είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ με ανατροπές και χιούμορ αλλά δεν τα καταφέρνει. Ουκ ολίγες φορές η πλοκή κυλάει σε μονότονα πεδία, μπουκωμένα από τα κλισέ και τις έντονες (αλλά όχι και απόλυτα αληθοφανείς) ερμηνείες από τις οποίες διασώζεται μόνο η εξαιρετική Νούμι Ραπάς, ενώ η άθλια περούκα του Μαρκ Στρονγκ βγάζει μάτια! Κι όμως οι λεπτομέρειες της ληστείας με τις συνεχείς αναποδιές και τα mind games που παίζονται μεταξύ αστυνομίας και δραστών (+ομήρων) θα μπορούσαν να είχαν ενδιαφέρον αν η σκηνοθετική προσέγγιση ήταν πιο ακριβής και μεθοδική. Αντίθετα όμως ο Μπουντρό, επιλέγει μια πιο χύμα και απρόβλεπτη αφήγηση, η οποία βασίζεται κυρίως στην εύθραυστη ψυχολογία των δραστών που θεωρητικά τονίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του σεναρίου. Ενός σεναρίου όμως που εύκολο γίνεται ανάλαφρο και σοβαροφανές χωρίς να υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Stockholm
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μπουντρό
Σενάριο: Ρόμπερτ Μπουντρό

Παίζουν: Ιθαν Χοκ, Νούμι Ραπάς, Μάρκ Στρονγκ

Διάρκεια: 92'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2018

Rating: 2
Διανομή: Seven Films
Περισσότερα από CINEMA