MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Φεστιβάλ Συνοικισμός: Διαδρομές στη μνήμη, στους δρόμους της Ελευσίνας

Η «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» παρουσιάζει το «Φεστιβάλ Συνοικισμός», ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονων παραστατικών τεχνών που μετατρέπει την ιδιαίτερη γειτονιά του Συνοικισμού σε καλλιτεχνική σκηνή.

Οι Κήποι Μιλούν- Σύλληψη-σκηνοθεσία: Τάνια Ελ Χούρι
Monopoli Team

Από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου 2019, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Φεστιβάλ Συνοικισμός. Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονων παραστατικών τεχνών που μετατρέπει την ιδιαίτερη γειτονιά του Συνοικισμού της Ελευσίνας σε εφήμερη καλλιτεχνική σκηνή, με έργα βιωματικού χαρακτήρα που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση δημιουργού και θεατή και εστιάζουν θεματικά στην έννοια της Ιστορίας.

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ θα δούμε τις εξής παραστάσεις:

“Διαδρομές στις Ρίζες #3”, της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου

Στην περιπατητική παράσταση της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου οι κάτοικοι του Συνοικισμού -πολλοί από τους οποίους είναι απόγονοι μικρασιατών προσφύγων- αυτοσυστήνονται και ξεναγούν τους θεατές στα στενά σοκάκια της γειτονιάς και στις προσωπικές τους διαδρομές.
Διάρκεια: 90΄ / Ημερομηνία και Ώρα: Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, 19:30 / Χώρος: Ιnfo – Point, 3o Δημοτικό Σχολείο  /Διεύθυνση: Δαρδανελλίων 85

“Οι Κήποι Μιλούν” και “Πείτε Μου Τι Μπορώ Να Κάνω”, της Τάνιας Ελ Χούρι

Το έργο «Οι Κήποι Μιλούν» είναι μια βιωματική περφόρμανς που περιλαμβάνει τις προφορικές ιστορίες 10 απλών ανθρώπων της Συρίας, οι οποίοι βρίσκονται θαμμένοι σε ιδιωτικούς κήπους. Κάθε αφήγηση έχει δομηθεί με προσοχή σε συνεργασία με τους φίλους και τις οικογένειες των θυμάτων, ώστε να ακουστούν οι ιστορίες τους όπως θα τις αφηγούνταν τα ίδια τα θύματα. Οι αφηγήσεις αυτές συνοδεύονται με ηχητικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν και πιστοποιούν τις τελευταίες στιγμές των θυμάτων.

Διάρκεια: 40΄ /Ημερομηνίες και ώρες: Σάββατο 22 Ιουνίου έως Κυριακή 30 Ιουνίου 2019:  Σάββατο 22 Ιουνίου (preview) 17:30- 19:30 και 21:30-23:30 / Κυριακή 23 Ιουνίου, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Ιουνίου 12:30 – 14:30 και 17:30- 23:30 / Δευτέρα 24 ένας και Παρασκευή 28 Ιουνίου, 18:30-23:30
Χώρος: Info – Point, 3ο Δημοτικό Σχολείο, Διεύθυνση: Δαρδανελλίων 85, Ελευσίνα

“Ιστορία Ιστορία Ιστορία”, της Ντέμπορα Πίρσον

Η παράσταση ντοκουμέντο της Ντέμπορα Πίρσον από τον Καναδα είναι ένα έργο για τους λάτρεις του κινηματογράφου και για καθένα και καθεμία που έχει κοιτάξει τις εικόνες των προγόνων του λιγάκι περισσότερο.

Διάρκεια: 90΄ / Ημερομηνίες και Ώρες: Κυριακή 23 Ιουνίου έως και Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 21:30
Χώρος: Info – point, 3ο Δημοτικό Σχολείο / Διεύθυνση: Δαρδανελλίων 85, Ελευσίνα

“Ουδέν Προς Δήλωση” από την κολεκτίβα Dictaphone Group

Το Ουδέν Προς Δήλωση ξεκίνησε ως μια ερευνητικού χαρακτήρα ομιλία-περφόρμανς που εξερευνά τα όρια εντός του Λιβάνου, τα σύνορα με τους γείτονες του, αλλά και εν γένει τα σύνορα σε όλο τον Αραβικό κόσμο.

Διάρκεια προβολής: 45΄ /Ημερομηνίες και Ώρες: Σάββατο 22 Ιουνίου έως και Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 / Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, 18:30-23:30 / Κυριακή 23 Ιουνίου και Κυριακή 30 Ιουνίου 12:30-14:30 και 17:30-23:30 /Δευτέρα 24, Τρίτη 25, Τετάρτη 26, Πέμπτη 27, Παρασκευή 28, Σάββατο 29 Ιουνίου, 18:30-23:30 
Χώρος: Info-point, 3ο Δημοτικό Σχολείο / Διεύθυνση: Δαρδανελλίων 85, Ελευσίνα

Ελληνικές παραγωγές

Από την Ελλάδα, το φεστιβάλ παρουσιάζει τρεις πρωτότυπες παραγωγές: τη site specific παράσταση “Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία” της Γιολάντας Μαρκοπούλου, την “Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου” του Στρατή Δούκα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιστριώτη και το MotorWay 6″της Εύης Καλογεροπούλου.

Δίπλα στις νέες αυτές αναθέσεις του φεστιβάλ παρουσιάζονται η βιντεοεγκατάσταση του Φίλιππου Κουτσαφτή “Οι Ελευσίνιοι”, που περιλαμβάνει μαρτυρίες κατοίκων του Συνοικισμού από τα γυρίσματα της Αγέλαστου Πέτρας και η παράσταση της ομάδας Hatari “Αϊτή, μια performance για την Ιστορία”.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων δράσεων που στοχεύουν να ενδυναμώσουν τους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών. Ειδικότερα:

  • Διοργανώνεται ένα 10ήμερο Εργαστήριο Κριτικής με τη Δηώ Καγγελάρη για νέους και ανερχόμενους θεατρολόγους, ιστορικούς τέχνης και δημοσιογράφους.
  • Στο πλαίσιο της δράσης Προορισμός Ελευσίνα – Αθήνα, σε συνεργασία με το γαλλικό οργανισμό ONDA, δεκαπέντε καλλιτεχνικοί διευθυντές θεάτρων και φεστιβάλ από τη Γαλλία επισκέπτονται το φεστιβάλ για να γνωρίσουν τη σύγχρονη ελληνική σκηνή και να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες καλλιτέχνες.
  • Το ΙΕΤΜ Campus είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο για υπεύθυνους παραγωγής αναφορικά με το πώς δουλεύει κάποιος στη διεθνή σκηνή (διεθνείς περιοδείες, συμπαραγωγές και χρηματοδοτήσεις).
  • Η δράση Αναγνώσεις Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Festival Academy του European Festivals Association προσφέρει κατάρτιση από καταξιωμένους καλλιτεχνικούς διευθυντές διεθνών φεστιβάλ σε ζητήματα επιμέλειας καλλιτεχνικών διοργανώσεων.
  • Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης Καφενείο Η Β(β)ουλή οι κάτοικοι της Ελευσίνας γίνονται διαμεσολαβητές του έργου των καλλιτεχνών που φιλοξενεί το φεστιβάλ και τους παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό.

“Ιστορία, Ιστορία, Ιστορία” της Ντέμπορα Πίρσον

Κεντρικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα
  • Διαδρομές στις Ρίζες #3 της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου
  • Οι Κήποι Μιλούν, της Τάνια Ελ Χούρι
  • Πείτε Μου Τι Μπορώ Να Κάνω, της Τάνια Ελ Χούρι
  • Η Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου, του Αλέξανδρου Μιστριώτη
  • Ιστορία, Ιστορία,Ιστορία, της Ντέμπορα Πίρσον
  • Ε- ΦΥΓΑ Μικρασία- Ελευσίνα, της Γιολάντα Μαρκοπούλου
  • Αϊτή, μία performance για την Ιστορία, των Hatari Group
  • Ουδέν Προς Δήλωση, των Dictaphone Group
  • Οι Ελευσίνιοι, του Φίλιππου Κουτσαφτή
  • ΜotorWay 6, της Εύης Καλογηροπούλου

Παράλληλο πρόγραμμα

Προγράμματα Ανάπτυξης Ικανοτήτων για τους Επαγγελματίες του Καλλιτεχνικού Χώρου

  • Εργαστήριο Κριτικής
  • Αναγνώσεις Φεστιβάλ
  • IETM Campus

Δράσεις Δικτύωσης
  • Προορισμός Ελευσίνα – Αθήνα

Προγράμματα για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών
  • Καφενείο Η Β(β)ουλή
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά
  • Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
  • Ο Περίπατος της EUphoria

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Φεστιβάλ Συνοικισμός
22- 30 Ιουνίου 2019
https://synikismosfestival.eu/ 

Η είσοδος στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019 είναι ελεύθερη. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε τη θέση σας για τις παραστάσεις με περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b