MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
14
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καλλιτέχνες στις Κάννες κάνουν έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν!

500 προσωπικότητες του χώρου του κινηματογράφου που παρεβρέθηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών παροτρύνουν τους πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του 2019

Monopoli Team

Την Τρίτη, στο 72ο Φεστιβάλ Καννών, μεγάλες προσωπικότητες του κινηματογράφου εξέδωσαν ένα μανιφέστο για να παροτρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν στις επερχόμενες “ευρω-βουλευτικές” εκλογές που στην χώρα μας θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου.

Η Γαλλίδα σκηνοθέτις Céline Sciamma (που φέτος είναι υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα για την νέα της ταινία «Πορτρέτο μιας Νεαρής που Φλέγεται») μαζί με τον Κροάτη κινηματογραφιστή Hrvoje Hribar και με την παρουσία πολλών άλλων σκηνοθετών διάβασαν το Μανιφέστο μπροστά στο Κέντρο Τέχνης “La Malmaison”.

Πάνω από 500 καλλιτέχνες υπέγραψαν, μεταξύ αυτών και ο Γερμανός σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Wim Wenders (Pope Francis-A Man of His Word),  η Πολωνίδα σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος Agnieszka Holland (Korczak), οι Γάλλοι σκηνοθέτες Luc and Jean-Pierre Dardenne που είναι επίσης υποψήφιοι για Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Le jeune Ahmed» και ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης Pawel Pawlikowski (Cold War).

Οι Έλληνες που παραβρέθηκαν στις Κάννες και υπέγραψαν το παραπάνω μανιφέστο είναι ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς (που είχε τιμηθεί στο 68ο Φεστιβάλ Καννών για το έργο του), o σκηνοθέτης Νίκος Labôt που εντυπωσίασε με την ταινία Η Δουλειά της“το περασμένο έτος, η Ελληνογαλλίδα Δανάη Παπαϊωάννου (Mad Dogs), η δραματουργός Ευγενία Αρσένη (που είναι και υποψήφια Ευρωβουλευτής), ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας (E-MAIL) και η Δάφνη Κεραμίδα.

Διαβάστε το μανιφέστο των 500 καλλιτεχνών:

“Όχι, η Ευρώπη δεν είναι τέλεια.
Την κατηγορούμε μερικές φορές, και δεν έχουμε άδικο, ότι είναι άψυχη και αναίσθητη, ότι μιλά μια γλώσσα που λίγοι καταλαβαίνουμε.
Την κατηγορούμε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, αυτών των οικολογικών, κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων που την κλυδωνίζουν σήμερα, ότι είναι ανήμπορη να δώσει λύση στην τραγωδία των προσφύγων.
Παρ’ όλα αυτά, παρά τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της, βρίσκουμε στην Ευρώπη και ανθρωπιά και ομορφιά. Κι εμείς, προσπαθούμε να την περιγράψουμε με την αισθαντικότητα των εικόνων και με μια γλώσσα που οι λαοί της θα καταλαβαίνουν λίγο καλύτερα.
Ας θυμηθούμε ότι η Ευρώπη ενώθηκε για την ειρήνη. Από έξι μέλη, έχει φτάσει σήμερα να συγκεντρώνει στους κόλπους της 28 κράτη που σχηματίζουν μία μοναδική ένωση, πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Αυτή η Ένωση έχει οικοδομηθεί πάνω στα λησμονημένα σύνορα, στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ανταλλαγή, στην αδερφοσύνη, στην αλληλεγγύη, σε αξίες που απειλούνται από παντού σήμερα, ακόμη και στο εσωτερικό της.
Αλλά αυτή η Ένωση είναι και εκείνη του πολιτισμού – μια γνήσια φιλοδοξία για μια Ευρώπη της οποίας ακρογωνιαίοι λίθοι στάθηκαν πάντα η καινοτομία και η δημιουργία.
Μια Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας είναι μια Ευρώπη ελεύθερης σκέψης και ελεύθερης έκφρασης. Είναι καθήκον μας να την υπερασπιστούμε ενάντια στις εξτρεμιστικές πράξεις και στις οπισθοδρομικές σκέψεις, που εξαπλώνονται και πάλι σαν θανατηφόρα αρρώστια.
Αυτή η τόσο εφήμερη ισορροπία απαιτεί δουλειά για να εδραιωθεί και να βελτιωθεί. Απέναντί μας έχουμε αυτούς που επιζητούν να την καταστρέψουν με την έριδα και την άρνηση, που επιδιώκουν την φυγή ή την απομόνωσή μας.
Στην ερώτηση πώς θα φτιάξουμε μια επιθυμητή Ευρώπη, μια Ευρώπη που ενώνει, μια Ευρώπη ανοιχτή που παρέχει έναν χώρο ελευθερίας και ειρήνης, απαντούμε με τη δέσμευση να δώσουμε τη μάχη των ιδεών για να αποφύγουμε εκείνη των όπλων.
Μεταξύ 23 και 26 Μαΐου λοιπόν, στις ευρωπαϊκές εκλογές, θα πάμε να ψηφίσουμε. Διακύβευμα; Το κοινό μας μέλλον. Ή μάλλον – το μέλλον.”

Περισσότερα από Επίκαιρα