MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πώς ο σχεδιαστής Sebastian Errazuriz εκτοξεύει πυραύλους από τη Notre Dame;

Ο σχεδιαστής Sebastian Errazuriz διακωμωδεί τις προτάσεις αρχιτεκτονικών εταιριών για την ανακατασκευή της Notre Dame, μετατρέποντας τον καθεδρικό ναό σε πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων

Monopoli Team

Ο σχεδιαστής Sebastian Errazuriz πρότεινε τη μετατροπή του καθεδρικού ναού της Notre Dame σε πλατφόρμα εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων, σε μια προσπάθεια να “αποστομώσει δημιουργικά” τους αρχιτέκτονες που συνεχίζουν να θέτουν προτάσεις για το ναό.

Γεννημένος στη Χιλή και με βάση τη Νέα Υόρκη, ο Errazuriz ανέβασε τη δραματική σειρά εικόνων στο Instagram, συνοδευόμενη από ένα ανοιχτό γράμμα προς τους αρχιτέκτονες να σταματήσουν να επινοούν σχέδια για το ναό, η στέγη και το κωδωνοστάσιο του οποίου κάηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Δεν πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση σχετικά με την ανακατασκευή της Notre Dame,” είπε ο Errazuriz. “Πρόκειται για μια πράξη δημιουργικής αποστόμωσης, σχεδιασμένη για να σατιρίσει κάθε εναπομείνουσα αρπακτική εταιρία που ακόμα κυκλώνει τη σορό της Notre Dame με προτάσεις για νέα σχέδια για τη στέγη της.”

Ο Errazuriz ελπίζει πως η πρόταση αυτή θα αποτρέψει άλλους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες από τη δημιουργία επιπλέον προτάσεων. Μέχρι στιγμής, οι προτάσεις από αρχιτέκτονες για τη στέγη και το καμπαναριό του ναού περιλαμβάνουν μια υδροπονική φάρμα, μια πισίνα, καθώς και ένα θερμοκήπιο.

“Αυτή δεν είναι μια σοβαρή πρόταση. Αντ’ αυτού, πρόκειται για ένα αυθάδες έργο τέχνης, προσεκτικά σχεδιασμένο για να εξαντλήσει την υπομονή του κοινού,” είπε. “Σβήνοντας κάθε περιέργεια για άλλη μια υπερβολική πρόταση κάποιου δημοφιλούς αρχιτέκτονα για μια νέα, γυάλινη, οικολογική στέγη.”

Ο Errazuriz παραδέχτηκε πως είχε μπει σε πειρασμό να συμμετάσχει με ένα δικό του, σοβαρό σχέδιο. Έφτασε ωστόσο στο συμπέρασμα ότι δε θα πρέπει να υπάρξει καμία ανακατασκευαστική προσπάθεια για το ναό.

“Η στέγη της Notre Dame πρέπει να μείνει ημιτελής. Ανοιχτή στον ουρανό, τη βροχή, και τις καιρικές συνθήκες. Όπως η Ρώμη, ή τα ταλαιπωρημένα ελληνικά μνημεία, η Γαλλία θα μπορούσε να αποδεχτεί την ιστορία και να φέρει τη νέα της πληγή με περηφάνια,” είπε.

“Η επιλογή ενός έθνους θα έπρεπε να είναι να διαθέσει το δισεκατομμύριο δολάρια που συγκεντρώθηκε για την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού στο μέλλον της γαλλικής νεολαίας. Ένα σύμβολο δύναμης να αποχαιρετίσει το παρελθόν και παράλληλα, να κατασκευάσει το μέλλον.”

Για τη σατιρική του πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων, ο Errazuriz σχεδίασε τον πύραυλο στο ίδιο ύψος με το κατεστραμμένο καμπαναριό.

Σχεδίασε τη βάση του πυραύλου με κόκκινα και λευκά τετράγωνα, σε μια αναφορά στις εικονογραφήσεις ενός τόμου των “Περιπετειών του Τεν Τεν”. Ο Βέλγος καρτουνίστας και δημιουργός του Τεν Τεν, Hergé είχε σχεδιάσει ένα διαστημόπλοιο για to εξώφυλλο της σειράς κόμικ “Destination Moon”.

“Αφήστε κάτω τα στιλό σας και τις προτάσεις σας, και επικεντρώστε τη δημιουργικότητά σας σε κάτι άλλο. Ο κόσμος χρειάζεται τις ιδέες σας. Η Notre Dame όχι,” είπε ο Errazuriz. “Άλλωστε, πώς θα μπορούσαν τα δικά σας σχέδια να συναγωνιστούν αυτήν την υπέροχα γελοία πλατφόρμα εκτόξευσης;”

Οι επισκευές της Notre Dame θα διαρκέσουν δεκαετίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών. Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί να την ξαναχτίσει σε μόλις πέντε χρόνια.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b