MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Διεθνή Βραβεία Man Booker 2019: Η Jokha Alharthi είναι η πρώτη συγγραφέας από αραβική χώρα που κερδίζει το βραβείο

H Jokha Alharthi, συγγραφέας από το Ομάν, απέσπασε φέτος το λογοτεχνικό Διεθνές Βραβείο Man Booker για το μυθιστόρημά της με τίτλο «Celestial Bodies»

Monopoli Team

H Jokha Alharthi, συγγραφέας από το Ομάν, απέσπασε φέτος το λογοτεχνικό Διεθνές Βραβείο Man Booker και έγινε η πρώτη συγγραφέας, στην ιστορία του θεσμού, από αραβική χώρα, που κερδίζει το βραβείο.

Το μυθιστόρημά της με τίτλο «Celestial Bodies» επικεντρώνεται στις ζωές τριών αδελφών και των οικογενειών τους και παρακολουθεί την πορεία τους, παράλληλα με τις κοινωνικές αλλαγές στο Ομάν.

Οι κριτές μιλώντας γι’ αυτό το περιέγραψαν ως «μια πλούσια φανταστική, ελκυστική και ποιητική ματιά».  

H Jokha Alharthi με τη μεταφράστριά της, την ακαδημαϊκό από την Αμερική Marilyn Booth

Η Alharthi μοιράστηκε το βραβείο των 63.000 δολαρίων με τη μεταφράστριά της, την ακαδημαϊκό από την Αμερική Marilyn Booth. «Είμαι ενθουσιασμένη που άνοιξε ένα παράθυρο για τον πλούσιο αραβικό πολιτισμό», δήλωσε η Alharthi στους δημοσιογράφους μετά την τελετή της απονομής, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

«Το Ομάν με ενέπνευσε, αλλά νομίζω ότι οι διεθνείς αναγνώστες μπορούν να συσχετιστούν με τις ανθρώπινες αξίες στο βιβλίο, την ελευθερία και την αγάπη.  Με ανησυχεί το θέμα της δουλείας με το οποίο καταπιάνεται το βιβλίο μου. Νομίζω ότι η λογοτεχνία είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να υπάρξει αυτός ο διάλογος», δήλωσε η Alharthi, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα συγγραφέας από το Ομάν που μεταφράζεται στα αγγλικά.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ιστορικός Bettany Hughes, δήλωσε ότι το μυθιστόρημα παρουσιάζει με ευαισθησία τις ανησυχητικές πτυχές της ιστορίας.

Η Jokha Alharthi έχει γράψει προηγουμένως δύο συλλογές διηγημάτων, ένα παιδικό βιβλίο και τρία μυθιστορήματα στα αραβικά.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b