MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Διεθνή Βραβεία Man Booker 2019: Η Jokha Alharthi είναι η πρώτη συγγραφέας από αραβική χώρα που κερδίζει το βραβείο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

H Jokha Alharthi, συγγραφέας από το Ομάν, απέσπασε φέτος το λογοτεχνικό Διεθνές Βραβείο Man Booker για το μυθιστόρημά της με τίτλο «Celestial Bodies»

Monopoli Team

H Jokha Alharthi, συγγραφέας από το Ομάν, απέσπασε φέτος το λογοτεχνικό Διεθνές Βραβείο Man Booker και έγινε η πρώτη συγγραφέας, στην ιστορία του θεσμού, από αραβική χώρα, που κερδίζει το βραβείο.

Το μυθιστόρημά της με τίτλο «Celestial Bodies» επικεντρώνεται στις ζωές τριών αδελφών και των οικογενειών τους και παρακολουθεί την πορεία τους, παράλληλα με τις κοινωνικές αλλαγές στο Ομάν.

Οι κριτές μιλώντας γι’ αυτό το περιέγραψαν ως «μια πλούσια φανταστική, ελκυστική και ποιητική ματιά».  

H Jokha Alharthi με τη μεταφράστριά της, την ακαδημαϊκό από την Αμερική Marilyn Booth

Η Alharthi μοιράστηκε το βραβείο των 63.000 δολαρίων με τη μεταφράστριά της, την ακαδημαϊκό από την Αμερική Marilyn Booth. «Είμαι ενθουσιασμένη που άνοιξε ένα παράθυρο για τον πλούσιο αραβικό πολιτισμό», δήλωσε η Alharthi στους δημοσιογράφους μετά την τελετή της απονομής, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

«Το Ομάν με ενέπνευσε, αλλά νομίζω ότι οι διεθνείς αναγνώστες μπορούν να συσχετιστούν με τις ανθρώπινες αξίες στο βιβλίο, την ελευθερία και την αγάπη.  Με ανησυχεί το θέμα της δουλείας με το οποίο καταπιάνεται το βιβλίο μου. Νομίζω ότι η λογοτεχνία είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να υπάρξει αυτός ο διάλογος», δήλωσε η Alharthi, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα συγγραφέας από το Ομάν που μεταφράζεται στα αγγλικά.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ιστορικός Bettany Hughes, δήλωσε ότι το μυθιστόρημα παρουσιάζει με ευαισθησία τις ανησυχητικές πτυχές της ιστορίας.

Η Jokha Alharthi έχει γράψει προηγουμένως δύο συλλογές διηγημάτων, ένα παιδικό βιβλίο και τρία μυθιστορήματα στα αραβικά.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
«Στο κοτέτσι»: Η Δήμητρα Παπαδήμα διασκευάζει Πηνελόπη Δέλτα
Βιβλία
22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τα highlights του φετινού προγράμματος
Art & Culture
Η Miranda July «ζει και πεθαίνει μέσα στις λέξεις»
Βιβλία
Κατάθλιψη. Βήματα ελπίδας από μια θεραπεύτρια: Ένα βιβλίο – οδηγός από τη Monika Kuros
Βιβλία
Δήμος Αθηναίων: Δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Βιβλία
Δήμος Αθηναίων: Η ποίηση συναντά τις άλλες τέχνες σε έναν νέο κύκλο ανοιχτών συζητήσεων
Βιβλία
Η Rene Karabash υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Booker 2026 – Τον Μάιο κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο
Αφιέρωμα
Τα βιβλία που μάς μεγάλωσαν
TOP 10
10 αγαπημένα παιδικά βιβλία που παραμένουν διαχρονικά
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Απρίλιος με δωρεάν δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Βιβλία
ΕΒΕ: Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων επιστρέφει τον Απρίλιο με την «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον
Βιβλία
Ηλέκτρα: Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, από τις Εκδόσεις Αγγελάκη