MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μάρτιος 2019: Τα sos της πολιτιστικής ατζέντας του μήνα

Παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εκθέσεις που ξεχωρίζουν μέσα στον Μάρτιο

Monopoli Team

6ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανακαλύπτει και παρουσιάζει τις προτάσεις νέων δημιουργών του ελληνικού χορού. Στο φετινό πρόγραμμα – που επιμελείται η διευθύντρια Θεάτρου και Χορού του οργανισμού, Κάτια Αρφαρά – τις παρθενικές σκηνικές τους απόπειρες δοκιμάζουν η Ομάδα Ροπής: με το «Dépaysement», οι Δανάη Δημητριάδη και Διονύσιος Αλαμάνος με το «Ατμα», οι Prolet Ocd και η Μαργαρίτα Τρίκκα με το «Α punch of losers», η Μυρτώ Γράψα με το «Brighter» και η Έλενα Αντωνίου με το «Mainstage».

Πού: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Πότε: 1-2 Μαρτίου
Πόσο: 5-7 ευρώ

Η Μαριάν Ιλέν, από το ντοκιμαντέρ “Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης”

21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρεμιέρα την Παρασκευή 1 Μαρτίου κάνει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το “Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης” του Νικ Μπρούμφιλντ, που αφηγείται τον έρωτα του Λέοναρντ Κοέν με την Νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέν.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές. Μεταξύ άλλων, θα προβληθεί και το “Free Solo”, το ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους – ενώ έχει βραβευτεί και με βραβείο BAFTA.

Πού: Αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, Φρίντα Λιάππα και Τόνια Μαρκετάκη στην Αποθήκη Δ, Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης στην Αποθήκη 1
Πότε: 1-10 Μαρτίου
Πόσο: 4 ευρώ

«Η Ιαπωνία και το Βιβλίο»

Μία μοναδικής σπουδαιότητας έκθεση, που παρουσιάζει έργα από τη συλλογή ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κερκύρας, όπως τα εξαιρετικά εικαστικά έργα του 19ου αιώνα, τις σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν και τις εικονογραφήσεις στις φανταστικές ιστορίες. Ανάμεσά τους, βαρύνουσας σημασίας και προβολής, το έργο του Katsushika Hokusai (1760-1849), εμπνευστή των σημερινών manga, που με τη συνάρθρωση λόγου και εικόνας ανανέωσε ριζικά τις διαστάσεις έκφρασης των δύο μέσων.

Πού: Εθνική Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή
Πότε: 4 Μαρτίου – 3 Μαΐου
Πόσο: ελεύθερη είσοδος

“Η Δίκη”, του Κριστιάν Λούπα | Φωτογραφία: Natalia Kabanow

Η Δίκη

Ο Κριστιάν Λούπα, μια από τις σπουδαιότερες μεταπολεμικά φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού θεάτρου έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένος κι έχοντας εξασφαλίσει τη συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ο μέγας Πολωνός σκηνοθετεί τη «Δίκη» του Κάφκα μεταφέροντας το σύγχρονο βίωμα της πατρίδας του. Θύμα των απολυταρχικών πρακτικών που έπληξαν το ιστορικό Teatr Polski του Βρότσλαβ στο οποίο εργαζόταν, ο Λούπα καταφεύγει στην προφητική δυστοπία του Τζόζεφ Κ. για να περιγράψει τον παράλογο κόσμο μας. Μια πεντάωρη παράσταση – υπαρξιακή εμπειρία.

Πού: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Πότε: 6-10 Μαρτίου
Πόσο: 5-15 ευρώ

Η κερένια κούκλα | Φωτογραφία Α. Σιμόπουλος, Artwork Ελίνα Χαρίντι

Η Κερένια κούκλα

Το, τολμηρό στην εποχή του, μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου γίνεται όπερα από το συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο μετά από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, πάνω σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου. Αυτό το σημαντικό υλικό παραλαμβάνει ο Σίμος Κακάλας – στη δεύτερη συνεργασία του με τη Λυρική Σκηνή μετά τον «Βαφτιστικό» – για να αποδώσει την ιστορία ενός ζευγαριού στην Αθήνα της Μπελ Επόκ, μέχρι την έλευση μιας όμορφης κοπέλας στο σπίτι τους που θα ταράξει τραγικά τις ισορροπίες. Στους βασικούς ρόλους θα δούμε τους Αρκάδιο Ρακόπουλο, Θεοδώρα Μπάκα και Στελίνα Αποστολοπούλου.

Πού: Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 07, 08, 15, 16, 17, 21, 22, 23 Μαρτίου
Πόσο: 15-25 ευρώ

“Ο Μισάνθρωπος”, με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό

Ο Μισάνθρωπος

Τέσσερα χρόνια μετά τον αριστουργηματικό «Ριχάρδο Γ΄», ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει στο Εθνικό θέατρο, αυτή τη φορά σκηνοθετώντας τον “Μισάνθρωπο” του Μολιέρου. Και δεν θα είναι μόνος αφού τον επώνυμο ρόλο της πικρής μολιερικής κωμωδίας ερμηνεύει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός – κι αυτός πέντε χρόνια μετά την τελευταία ερμηνευτική του απόπειρα στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Τον, γεμάτο υποκρισία και διαφθορά, κόσμο που αντιμάχεται μέχρι τελικής αποχώρησης ο Αλσέστ θα ζωντανέψουν από κοινού οι Χρήστος Λούλης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Έλενα Τοπαλίδου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Βογιατζής, Λαέρτης Μαλκότσης, Δημήτρης Παπανικολάου, ερμηνεύοντας την έξοχη, έμμετρη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.

Πού: Εθνικό θέατρο, κτίριο Τσίλερ, Κεντρική σκηνή
Πότε: πρεμιέρα στις 10 Μαρτίου
Πόσο: 10-18 ευρώ

“Γάμοι του Φίγκαρο”: Μπόγρη, Τηλιακός, Μητσοπούλου, Καραγιάννη, Οικονόμου | Φωτογραφία: Α. Σιμόπουλος

Οι γάμοι του Φίγκαρο

Η πρώτη από τις τρεις όπερες του Μότσαρτ, βασισμένη στην κωμωδία του Μπωμαρσαί περνάει στα χέρια του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής, Αλέξανδρου Ευκλείδη. Η νέα ανάγνωση εστιάζει στον κωμικό και παράδοξο κόσμο της όπερας του Μότσαρτ (που συμπεριλαμβάνεται στο αφιέρωμα στο Μότσαρτ) εγκαθιστώντας τις περιπέτειες του κόμη και της κόμισσας και των υπηρετών τους Σουζάννας και Φίγκαρο μέσα σε ένα ρετρό κινηματογραφικό σκηνικό.

Στους βασικούς ρόλους θα δούμε εναλλάξ τους Δημήτρη Τηλιακό/Διονύση Σούρμπη, Μαρία Μητσοπούλου/ Μυρσίνη Μαργαρίτη, Βασιλική Καραγιάννη/Χρύσα Μαλιαμάνη, Παναγιώτη Οικονόμου/Γιάννης Σελητσανιώτη.

Πού: Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Κεντρική Σκηνή
Πότε: 23, 27, 29, 31 Μαρτίου και 12, 14, 17, 20 Απριλίου
Πόσο: 10-70 ευρώ

Nick Waterhouse

O Nick Waterhouse επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Fuzz Live Music Club. Ο 33χρονος μουσικός, συνθέτης, παραγωγός και ερμηνευτής από την Καλιφόρνια, ξαναφέρνει στη χώρα μας τη δική του cool μίξη από rhythm & blues / rock ‘n’ roll / soul-pop και jazz-pop που, σε συνδυασμό με την απαράμιλλη vintage αισθητική που χαρακτηρίζει τα πάντα στη μουσική και την εμφάνισή του, θα μας αιχμαλωτίσει παρασύροντάς μας σε ένα ξέφρενο party / αληθινό ταξίδι στα 50s και 60s, στην εποχή που ξεκίνησαν όλα!

Πού: Fuzz live music club
Πότε: 30 Μαρτίου
Πόσο: 23-28 ευρώ

Tα αξιοσημείωτα μουσικά events του Μαρτίου συμπληρώνουν επίσης οι Peter Hammill στο Gagarin (8/3), οι Wooden Shjips από το Σαν Φρανσίσκο, με πρόσφατο άλμπουμ το “V”, στο Gagarin (17/3), κι η Eddie Reader, των Fairground Attraction, στο GazArte (22/3).

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b