MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 1970, πεθαίνει ο Μπέρτραντ Ράσελ

Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ ήταν Bρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής.

Monopoli Team

Γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1872 στο Τρέλεκ του Μονμαουθσάιρ της Ουαλίας, καταγόμενος από αριστοκρατική οικογένεια. Εισήχθη για πρώτη φορά στις θεωρίες του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού Ευκλείδη, από τον αδερφό του Φρανκ. Ξεκίνησε τις σπουδές του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1890, στο Κολλέγιο Τρίνιτι, όπου και σπούδασε μαθηματικά. Στο κολέγιο του Τρίνιτι γνώρισε τον Λούντβιχ Βιτγκενστάιν και έτσι ξεκίνησε μία συνεργασία μεταξύ των δύο ανδρών.

Τρία χρόνια αργότερα τελείωσε τις σπουδές του και αποφοίτησε. Το 1896 ξεκίνησε να δημοσιεύει τα έργα του, ενώ το 1902 παντρεύτηκε. Ταξίδεψε και δίδαξε στην Ρωσία, στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

gios

Ο Ράσελ σε ηλικία 68 τον Απρίλιο του 1940 στο Λος Άντζελες παίζοντας σκάκι

Ο Ράσελ δεν υπήρξε ποτέ του φανατικός υποστηρικτής και δογματικός σε τίποτα στην ζωή του, ούτε καν στις πολιτικές του πεποιθήσεις που έχουν υπάρξει αντικείμενο σχολιασμού και αμφιβολίας από διάφορους αναλυτές ανά τα χρόνια. Φαίνεται πάντως ότι η μεγαλύτερη συμπάθεια του, όσο αναφορά τα κοινωνικά συστήματα, υπήρξε η αναρχική θεωρία και πιο συγκεκριμένα ο Αναρχοσυνδικαλισμός και ο Σοσιαλισμός. Επισκέφθηκε την Σοβιετική Ένωση, διατηρώντας ελπίδες κατά την διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης, αλλά σύντομα απογοητεύτηκε.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ράσελ δίδαξε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καταδικάζοντας τα πυρηνικά όπλα και τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Στην μεταπολεμική περίοδο ασχολήθηκε ενεργά με το αντιπολεμικό κίνημα. Το όνομα του, άλλωστε, έφερε και ο σύνδεσμος για την ειρήνη (σύνδεσμος Μπέρτραντ Ράσελ), ομιλία του οποίου εκφώνησε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, την μέρα που δολοφονήθηκε.

Russel11

Ο Ράσελ ως συγγραφέας και άνθρωπος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στην πολιτική σκέψη και δράση, με αντιπολεμική δράση. Το 1950 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήρξε Γ’ Κόμης, μέλος του Τάγματος της Αξίας και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας.

Χαρακτηριστική της απέχθειάς του προς κάθε είδους φανατισμό είναι η δήλωσή του: «Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος».

Ασχολήθηκε κυρίως με την Ηθική, την Επιστημολογία, την Λογική και τα Μαθηματικά, ενώ θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της αναλυτικής φιλοσοφίας. Άφησε την τελευταιά του πνοή 2 Φεβρουαρίου 1970 στην οικία του στην Ουαλία, από γρίπη, σε ηλικία 97 ετών.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b