MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
7ο φεστιβαλ WIFT GR
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Children of the sea
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (με υπότιτλους)
Gas Station ή τα περιστέρια της Λαχώρης
Greenland 2
How to Shoot a Ghost
Improvisations in Parallel Mode
Lu Over the Wall
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Master of the House – Τίμα τη γυναίκα σου
Mind Game
Noi
Pillion
Sirât
Stray Kids: The dominATE Experience
The Greek Experiment
Time of EVE: The Movie
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Αγιος Παΐσιος
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανακόντα
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστροφή
Από τι είμαστε φτιαγμένοι
Αρκο (μεταγλωττισμένη)
Αρκο (με υπότιτλους)
Βοήθεια!
Βουγονία
Γερτρούδη
Διπλόδοκος, το δεινοσαυράκι (μεταγλωττισμένη)
Δύο εισαγγελείς
Δύο εποχές, δύο ξένοι
Είμαι η Κούβα
Ενα Ζέππελιν γεμάτο τραγούδια
Επιστροφή στο Silent Hill
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η Περιφρόνηση
Η αγάπη που απομένει
Η καρδιά του ταύρου
Η σειρήνα του Μισισιππή
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θανάσιμη απειλή
Καποδίστριας
Καρό Νίντζα 3 (μεταγλωττισμένη)
Κραυγές
Λευκά όρη
Μάρνι
Μέρες οργής
Μερικοί το προτιμούν καυτό
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπάτμαν
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Ο Λόγος
Ο Σημαδεμένος
Ο Σιμών της ερήμου
Ο Σκοτεινός Ιππότης
Ο Χόπερ και το μυστικό της μαρμότας (μεταγλωττισμένη)
Ο ήχος της πτώσης
Ο αιχμάλωτος
Ο δρόμος του εγκλήματος
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ
Οι Ζωές των Άλλων
Οικογένεια προς ενοικίαση
Ο μυστικός πράκτορας
Παιδιά ενός κατώτερου θεού
Ρούφους – Ο θαλάσσιος δράκος που δεν ήξερε κολύμπι (μεταγλωττισμένη)
Σκυλίσια μέρα
Σπασμένη φλέβα
Συναισθηματική αξία
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το Χαμίνι
Το καταφύγιο
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το σφύριγμα του θανάτου
Το τραγούδι του δάσους
Το χρώμα του ροδιού
Το χρώμα του χρήματος
Το όνομα του ρόδου
Χαριστική βολή
Βιογραφική

Η Ευνοούμενη

Η πιο mainstream ταινία στην καριέρα του Γιώργου Λάνθιμου ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στα 91α Όσκαρ.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-halfstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 120'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Η ιστορία της ταινίας η “Ευνοούμενη”

Στις αρχές του 18ου αιώνα η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γαλλία αλλά η φιλάσθενη και ανασφαλής βασίλισσα Αννα έχει άλλα προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι η ευνοούμενη της, η αυταρχική Λαίδη Σάρα να κυβερνά στη θέση της. Οι ισορροπίες στο παλάτι διαταράσσονται όταν καταφτάνει η νέα υπηρέτρια Άμπιγκεϊλ που έχει συγγενικές σχέσεις με την Λαίδη Σάρα και καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή της ευάλωτης βασίλισσας.

Σε αντίθεση με την πολυγραφότατη στο σινεμά Ελίζαμπεθ, η βασίλισσα Άννα, η τελευταία των Στιούαρτ που κυβέρνησε το Νησί μεταξύ 1702- 1714 και μάλιστα στην εποχή της ισχυροποιήθηκε αρκετά η Μεγάλη Βρετανία, δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους κινηματογραφιστές. Το πρωτότυπο σενάριο των ΜακΝαμάρα και Ντέιβις (υποψήφιο για μία από τις 10 οσκαρικές κατηγορίες στις οποίες παίζει η ταινία) καλύπτει το ιστορικό κενό και δίνει χρήσιμες πληροφορίες  – όντως οι δύο ευνοούμενες της βασίλισσας Άννας, Σάρα και Άμπιγκεϊλ ήταν υπαρκτά πρόσωπα που δεν είχαν μόνο θέση στο κρεβάτι της αλλά και λόγο στην διακυβέρνηση της χώρας-  γύρω από την περίπτωση της αμφιλεγόμενης Άννας.

Η προσεγγιση του Γιώργου Λάνθιμου

Οι ανίερες συμμαχίες, τα πολιτικά σκάνδαλα, οι δηλητηριάσεις και τα ερωτικά βίτσια (τυπικά κομμάτια καθημερινότητας σε βασιλικά δράματα εποχής) δεν λείπουν ούτε από την ζωή της βασίλισσας Άννας, ούτε από την ταινία του Λάνθιμου. Θεωρητικά ο Έλληνας σκηνοθέτης είχε το ιδανικό έδαφος για να ξεδιπλώσει την ιδιότυπη ανατρεπτική ματιά του πάνω σε θέματα που άπτονται της διαμάχης των δύο γυναικών για την εύνοια της βασίλισσας και αφορούν σε διαχρονικά σύμβολα όπως τη μοναξιά, την ερωτική εμμονή και τη δίψα (ποια δίψα; καλύτερα μανία να λέτε) για εξουσία.

Όλα αυτά όμως παρότι είναι άψογα τοποθετημένα σε μια βιτρίνα τέχνης που παγιδεύει κυριολεκτικά το βλέμμα χάρη στα αμέτρητα καλούδια της (μεγαλοπρεπείς ευρυγώνιοι φακοί, ατμοσφαιρική φωτογραφία, πρωτοκλασάτες ερμηνείες, βαρβάτο μοντάζ από τον επίσης υποψήφιο Μαυροψαρίδη, εξαίρετη χρήση του ήχου και της μουσικής, ενδυματολογία που κλείνει πονηρά το μάτι στον θείο όσκαρ) η ταινία δεν φτάνει σε αξία τα προηγούμενα φιλμ του Λάνθινου και ειδικά το αριστουργηματικό «Ελάφι».

Επιπλέον δεν διαθέτει το στοιχείο έκπληξης που μας έχει συνηθίσει ο Λάνθιμος παρά μόνο στο πραγματικά ιδιοφυές φινάλε του έργου όπου όλες οι μάσκες πέφτουν με τον πιο τραγικό τρόπο αποκαλύπτοντας το αληθινά αποκρουστικό πρόσωπο της εξουσίας. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα φιλμ που δεν θυμίζει… Λάνθιμο παρά τη σαρδόνια, υπόγεια πονηρή (αλλά και έξυπνη ματιά του) που χρησιμοποιεί το πολυεπίπεδο σενάριο έντεχνα αλλά και χωρίς ομιχλώδη σημεία ή σκοτεινές γωνίες. Δηλαδή με τρόπο απόλυτα φιλικό προς το μέσο θεατή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: The Favourite
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Ντέμπορα Ντέιβις, Τόνι ΜακΝαμάρα

Παίζουν: Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις, Εμα Στόουν, Νίκολας Χουλτ, Τζο Αλγουιν

Διάρκεια: 120'
Χώρα: ΗΠΑ, Αγγλία, Ιρλανδία
Έτος: 2018

Rating: 3.5
Διανομή: Odeon
Περισσότερα από CINEMA