MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, πεθαίνει ο Έντβαρντ Μουνκ

Ο Έντβαρτ Μουνκ ήταν Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος.

Monopoli Team

Ο Μουνκ γράφτηκε το 1879 σε τεχνικό κολλέγιο, για να σπουδάσει εφαρμοσμένη μηχανική, αλλά διέκοψε τις σπουδές του λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη χρονιά γράφτηκε  στο βασιλικό σχολείο τέχνης και σχεδίου της Κριστιάνια, το σημερινό Όσλο. Οι δάσκαλοί του ήταν οι γνωστοί Julius Middelthun, γλύπτης, και ο ζωγράφος Christian Krohg. Το 1892, ο Μουνκ διατύπωσε τον χαρακτηριστικό του, όπως φαίνεται στο έργο του “Μελαγχολία”, όπου κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Το επόμενο έτος δημιούργησε το διασημότερό του πίνακα, την “Κραυγή”.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 o Μουνκ υιοθέτησε στην τέχνη του ένα πιο ρηχό εικονογραφικό στυλ και οι φιγούρες στους πίνακές του μοιάζουν σαν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, όπως στον πίνακα “Θάνατος στο δωμάτιο του αρρώστου”. Στην Έκθεση του Νοεμβρίου το 1892, η ένωση των καλλιτεχνών του Βερολίνου προσκάλεσε τον Μουνκ, χωρίς όμως να είχε επιτυχία.

250px Edvard Munch 1933 2

Το 1892, ο Μουνκ εισήχθη στην κλινική του Dr. Daniel Jacobson, λόγω της μανίας καταδίωξης και των παραισθήσεων που είχε. Η κατάσταση του σταθεροποιήθηκε, μετα την 8μηνη θεραπεία που υποβλήθηκε. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Όσλο. Στις 23 Ιανουαρίου 1944, έναν μήνα μετά από τα 80ά γενέθλιά του, αφήσε την τελευταία του πνοή.

Edvard Munch – Kiss (1892)

Ο χορός της ζωής (1899-1900)

Δύο ανθρώπινα όντα. Οι μοναχικοί (1905)

Λουόμενος (1918)

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b