MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Χριστούγεννα στο θέατρο: 14 Μεγάλα θεάματα για μικρούς και μεγάλους

Πλήρης οδηγός με τις 14 παραστάσεις μεγάλης κλίμακας που παρουσιάζουν πολιτιστικοί οργανισμοί της Αθήνας για να αποχαιρετίσουν το 2015.

author-image Στέλλα Χαραμή

Βιεννέζικα βαλς, κλασικές όπερες για μεγάλους, πειραγμένες όπερες για παιδιά, φημισμένα ρώσικα μπαλέτα, παραδοσιακά και σύγχρονα τσίρκο, τζαζ και Στράους, Τσαϊκόφσκι και Πουτσίνι. Τα Χριστούγεννα στα μεγάλα θέατρα φέρνουν το Παρίσι, τη Βιέννη και τη Μόσχα στην Αθήνα, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Μποέμ: Κλασσική όπερα σε αναβίωση
boem2
Την ώρα που όλα τα λυρικά θέατρα του κόσμου, επιφυλάσσουν το αριστούργημα του Πουτσίνι για το κοινό των Χριστουγέννων, η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν μπορεί να διαφοροποιείται. Κι έτσι ανασύρει την διαχρονική παραγωγή σε σκηνοθεσία της Λίνας Βερτμίλερ. Η πληθωρική και πρωτοπόρος Ιταλίδα τοποθετεί το έργο στο Παρίσι του Λωτρέκ, με τις παγωμένες σοφίτες και τα καπνισμένα μπιστρό, για να ζωντανέψει ο τραγικός έρωτας του ποιητή Ροντόλφο για την τρυφερή ράφτρα Μιμή. Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί Τσέλια Κοστέα, Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρία Κόκκα, Μαρία Παλάσκα, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Άκης Λαλούσης, Ζαφείρης Κουτελιέρης κ.α. Διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης.
Που: Θέατρο Ολύμπια
Πότε: 15, 16, 17 Δεκεμβρίου
Πόσο: 15-55 ευρώ


Wonderful circus: Mαύρο Θέατρο της Πράγας
laterna_magika

Ένα από τα παλαιότερα σχήματα στις παραστατικές τέχνες της Τσεχίας, η ομάδα της Laterna Magika έρχεται στην Αθήνα με την κορυφαία στιγμή δημιουργίας της. Εδώ και πέντε δεκαετίες, από το 1958 οπότε ιδρύθηκε, η ομάδα δουλεύει πάνω σε θεατρικές, κινηματογραφικές, χορευτικές φόρμες, εντάσσει το Μαύρο θέατρο και στοιχεία κουκλοθεάτρου και παντομίμας στα έργα της, χαρακτηριστικά που την καταξίωσαν στη συλλογική συνείδηση της χώρας και του κοινού της ώστε ενσωματώθηκε από το Εθνικό Θέατρο της Τσεχίας. Στο «Wonderful Circus», παράσταση που έχει περιοδεύσει σε 16 χώρες, η ομάδα αφηγείται την φανταστική περιπέτεια δύο κλόουν, οι οποίοι ξεπηδούν από ένα αυγό και περιπλανώνται αναζητώντας την αιώνια νεότητα.
Που: Badminton
Πότε: 15-16 Δεκεμβρίου
Πόσο: 10-48 ευρώ

Cirque Éloize, iD: Θεατρικό σόου ακροβασίας
cirque_eloise

Ακροβάτες, χορευτές και breakdancers, μέλη του γνωστού στο ελληνικό κοινό, Cirque Éloize στήνουν ένα θέαμα δρόμου πάνω στη σκηνή «Αλεξάνδρα Τριάντη». Μαθητές μεγάλων σχολών τσίρκου με τις απαραίτητες δόσεις θεατρικότητας παρουσιάζουν ένα δυναμικό σόου που διαδραματίζεται στο δημόσιο χώρο της πόλης• εκεί όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για να βρουν την ταυτότητά τους και να απαρνηθούν την ανωνυμία τους.
Που: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 15-20 Δεκεμβρίου
Πόσο: 25-65 ευρώ

Εύθυμη χήρα: Βιεννέζικη, φινετσάτη οπερέτα
H efthymi xira Karagianni

Της έχει αποδοθεί ο τίτλος της καλύτερης βιεννέζικης οπερέτας κι όχι άδικα. Τον κρατάει άλλωστε εδώ κι έναν αιώνα με τα αιθέρια βαλς, τις ανάλαφρες μελωδίες και το άφθονο χιούμορ που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Το διάσημο έργο του Φραντς Λέχαρ μας μεταφέρει σε ένα κόσμο παρακμής, όπου όλοι εργάζονται για ίδιον όφελος. Η απροσδόκητη εμφάνισης της νέας και πλούσιας χήρας Άννα Γκλάβαρι, αναστατώνει την τοπική κοινωνία ενώ η ίδια προσπαθεί να κερδίσει τον πρώτο της έρωτα. Στον ρόλο της «Εύθυμης χήρας» εναλλάσσονται η Ειρήνη Καράγιαννη και η Άρτεμις Μπόγρη ενώ τον γοητευτικό κόμη Ντανίλο Ντανίλοβιτς ενσαρκώνουν εναλλάξ ο Χάρης Ανδριανός και ο Χρήστος Κεχρής. Ο Βασίλης Νικολαϊδης σκηνοθετεί την συμπαραγωγή του Μεγάρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μουσική διεύθυνση από τους Μίλτο Λογιάδη και Στάθη Σούλη.
Που: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 18, 19, 20, 22, 23, 26, 27, 28 Δεκεμβρίου
Πόσο: 7.5 – 50 ευρώ

Καρυοθραύστης: Με την υπογραφή του Bolshoi Ballet Academy
KARIOTHRAYSTHS

Αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, το φημισμένο παραμύθι του Χόφμαν ζωντανεύει στη σκηνή από τις πιο ιστορικές ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο. Από την πρεμιέρα του στο Μαρίνσκι, πίσω στο μακρινό 1892, αποτελεί μέχρι σήμερα κορυφαία στιγμή για το ρώσικο μπαλέτο, πόσω μάλλον όταν εδώ εκτελείται από τα Μπολσόϊ, το σημαντικότερο οργανισμό χορού της Ρωσίας σε μια παραγωγή 70 συντελεστών και χορογραφία Βασίλι Βαϊνόνεν.
Που: Badminton
Πότε: 19-27 Δεκεμβρίου
Πόσο: 28-60 ευρώ

Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Βιέννη: Θέατρο Σκιών… στας Ευρώπας
Ilias Karellas 2 mini

Ο Ηλίας Καρελλάς, δραστήριος ακόλουθος της μεγάλης παράδοσης καραγκιοζοπαιχτών την Ελλάδα φτιάχνει μια νέα, περιπετειώδη και φυσικά αστεία ιστορία γι’ αυτές τις γιορτές: Ο αγαπημένος Ελληνας ήρωας κερδίζει ένα ταξίδι στη Βιέννη και παίρνει μαζί όλη την οικογένεια! Οι αγαπημένες φιγούρες του Θεάτρου Σκιών συμπράττουν με τον Πάνο Μουζουράκη και τον Παντελή Αμπαζή στο τραγούδι και πενταμελή ορχήστρα μουσικών.
Που: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 19-29 Δεκεμβρίου
Πόσο: 12 ευρώ

Καρμενσίτας: Οπερα – μπαλέτο για παιδιά
karmensitas2

Η εμπνευσμένη και κοσμαγάπητη μουσική του Ζωρζ Μπιζέ κινεί τα βήματα των χορευτών του Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής κι όλα μαζί αφηγούνται μια υπέροχη ιστορία: Πως ένα κυριακάτικο πρωινό, σαν όλα τα άλλα, σε ένα πάρκο, μια παρέα παιδιών – ένα τάγμα προσκόπων για την ακρίβεια – συναντά ηλικιωμένους επισκέπτες και μοιράζονται τις αξίες της φιλίας που δεν έχει ηλικία, της αγάπης, της αλληλεγγύης, δηλαδή τη χαρά της ζωής. Η Α’ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή χορογραφεί πάνω στην διάσημη όπερα σε μια παραγωγή – επιστροφή στον κόσμο της αθωότητας και των χρωμάτων, για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές Δημοτικού. Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και Μονωδούς της ΕΛΣ. Σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.
Πού: Θέατρο Ολύμπια
Πότε: 20, 29 Δεκεμβρίου & 9, 10, 12, 15 Ιανουαρίου (οι παραστάσεις συνεχίζονται ως το Φεβρουάριο)
Πόσο: 8-20 ευρώ


Jazzy Christmas με την Big Band: Συναυλία στον Κήπο
the voice of jazz me ti big band tou dimou athinaiwn.w l

Έξοδο στους κήπους του και τον χειμώνα προτείνει το Μέγαρο που σε συνεργασία με τη γνωστή ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν την χριστουγεννιάτικη εκδοχή της τζαζ. Διευθύνει ο Μάνος Θεοδοσάκης.
Πού: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: Κυριακή 20 Δεκεμβρίου
Πόσο: Ελεύθερη είσοδος

Η βασίλισσα του χιονιού: Παραμυθένια όπερα για μικρούς και μεγάλους
queen of snow

Διασκευάζοντας το διάσημο έργο του εμβληματικού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Θοδωρής Αμπαζής συνθέτει και σκηνοθετεί τη δική του, μουσική εκδοχή που απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών. Η ιστορία του Κάι και της Γκρέτα, δύο αγαπημένων φίλων, που χωρίζονται όταν η Βασίλισσα του Χιονιού απαγάγει το αγόρι και το οδηγεί στο παγωμένο βασίλειο της γίνεται ένας ύμνος στη δύναμη της φιλίας, της πίστης, της αφοσίωσης. Ερμηνεύουν οι Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Σπύρος Παπαδάτος, Ειρήνη Τζανετουλάκου με τη συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας.
Που: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Πότε: 22- 30 Δεκεμβρίου
Πόσο: 5-28 ευρώ


Δον Κιχώτης: Από τα Μπολσόϊ με αγάπη
don kihotis

Τα μπαλέτα Μπολσοϊ στέλνουν την αφρόκρεμα τους στην Αθήνα και χορεύουν στο αξεπέραστο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους. Η Αναστασία Στασκέβιτς, ο Σεργκέι Μανίλιοφ κι ένα 60μελές σύνολο συντελεστών από το Κρατικό Μπαλέτο της Μόσχας εκπροσωπούν το ρώσικο μπαλέτο σε ένα έργο ταυτισμένο με την ιστορική του διαδρομή που για πρώτη φορά ανέβασε το 1869 ο Μάριους Πετιπά. Βασισμένο στο θερβαντικό μύθο το έργο παρακολουθεί το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο, που συναντά εμπόδια αλλά έχει ευτυχισμένο τέλος χάρη στην παρέμβαση του Δον Κιχώτη. Κι έτσι, το ισπανικό ταμπεραμέντο σμίγει με την ρωσική μπαλετική σχολή σε μια χορογραφία του Αλεξάντερ Γκόρσκι.
Που: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 22, 23, 25, 29 και 30 Δεκεμβρίου
Πόσο: 25-60 ευρώ

Ο Καρυοθραύστης: Μπαλέτο από τη Λυρική Σκηνή!
liriki xmas
Η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα που έκανε πρεμιέρα στην Κρατική Οπερα της Βιέννης, ακριβώς πριν από 15 χρόνια, ζωντανεύει ξανά αυτά τα Χριστούγεννα. Το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια (δια χειρός του βραβευμένου Κριστόφ Κρέμερ) οδηγεί απευθείας στον παραμυθένιο κόσμο που ονειρεύεται ένα μικρό κορίτσι, παραμονή Χριστουγέννων. Τα παιχνίδια ζωντανεύουν, ανάμεσα τους κι ο Καρυοθραύστης, ένας μικρός κινούμενος στρατιώτης. Σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Ζωής Ζενιώδη.
Που: Θέατρο Ολύμπια
Πότε: 23, 24, 26, 27, 30, 31 Δεκεμβρίου, 2, 3 Ιανουαρίου
Πόσο: 15-45 ευρώ

Ζιζέλ: Οι πιρουέτες της Ζαχάροβα
Svetlana Zakharova
Το αστέρι του ρώσικου μπαλέτου, η πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόϊ, Σβετλάνα Ζαχάροβα πρωταγωνιστεί μαζί με τον φημισμένο χορευτή του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας Σεργκέι Πολούνιν, στο έργο σταθμό του ρομαντικού μπαλέτου. Πρόκληση για κάθε μπαλαρίνα, η Ζιζέλ είναι η ιστορία μιας νεαρής χωριατοπούλας που ερωτεύεται τον Άλμπρεχτ, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι δεσμευμένος και αριστοκρατικής καταγωγής. Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται το κορίτσι πεθαίνει. Όμως η αγάπη της ξεπερνά το θάνατο… Η μουσική είναι του Γάλλου συνθέτη Αντόλφ Αντάμ ενώ η χορογραφία ένα πρωτότυπο κράμα κορυφαίων δημιουργών, αρχής γενομένης των Ζαν Κοραλί και Μάριους Πετιπά αλλά και του Ζαν Περό και του σπουδαίου των Μπολσόι, Βατσεσλάβ Γκορντέεφ.
Που: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 26, 27, 28 Δεκεμβρίου
Πόσο: 25-95 ευρώ

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία: Εορταστικό γκαλά όπερας
koapage

Λίγες ώρες προτού αλλάξει ο χρόνος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εύχεται χρόνια πολλά, παρουσιάζοντας μια συλλογή από άριες κι ορχηστρικά αποσπάσματα από διάσημες όπερες των Ροσσίνι (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Βέρντι (Τραβιάτα), Πουτσίνι (Μαντάμ Μπαττερφλάι, Μποέμ, Έντγκαρ), Παϊζιέλλο (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Ντελίμπ (Λακμέ), Μπιζέ (Η ωραία κόρη του Περθ), Ντονιτσέττι (Το ελιξίριο του έρωτα), Γκουνώ (Φάουστ), Μασνέ (Βέρθερος), Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ). Τέσσερις εκλεκτοί Ελληνες σολίστ, οι υψίφωνοι Ελένη Καλένος και Βασιλική Καραγιάννη, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου συμπράττουν υπό τη μουσική διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά.
Που: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 30 Δεκεμβρίου
Πόσο: 7-45 ευρώ

Άρωμα Βιέννης: Στράους από την Καμεράτα
kamerata2
Η πολυβραβευμένη Καμεράτα σε πλήρη σύνθεση υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου υποδέχονται το νέο έτος, όπως του αρμόζει: Με ένα αισιόδοξο ταξίδι στις ωραιότερες μουσικές σελίδες της βιεννέζικης παράδοσης. Από τα αγαπημένα βαλς («Κρασί, γυναίκα και τραγούδι», «Αυτοκρατορικό βαλς», «Η ζωή του καλλιτέχνη») και τις δημοφιλείς εισαγωγές από οπερέτες («Η Νυχτερίδα» και «Ο βαρόνος τσιγγάνος») αλλά και ανάλαφρες πόλκες, παρουσιάζουν το πλούσιο ρεπερτόριο της οικογένειας Στράους ακολουθώντας την φιλοσοφία της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης.
Που: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 4 Ιανουαρίου
Πόσο: 7.5 – 50 ευρώ

Μποέμ: Κλασσική όπερα σε αναβίωση

Την ώρα που όλα τα λυρικά θέατρα του κόσμου, επιφυλάσσουν το αριστούργημα του Πουτσίνι για το κοινό των Χριστουγέννων, η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν μπορεί να διαφοροποιείται. Κι έτσι ανασύρει την διαχρονική παραγωγή σε σκηνοθεσία της Λίνας Βερτμίλερ. Η πληθωρική και πρωτοπόρος Ιταλίδα τοποθετεί το έργο στο Παρίσι του  Λωτρέκ, με τις παγωμένες σοφίτες και τα καπνισμένα μπιστρό, για να ζωντανέψει ο τραγικός έρωτας του ποιητή Ροντόλφο για την τρυφερή ράφτρα Μιμή. Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί Τσέλια Κοστέα, Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρία Κόκκα, Μαρία Παλάσκα, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Άκης Λαλούσης, Ζαφείρης Κουτελιέρης κ.α. Διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης.

Που: Θέατρο Ολύμπια

Πότε: 15, 16, 17 Δεκεμβρίου

Πόσο: 15-55 ευρώ

Wonderful circus: Mαύρο Θέατρο της Πράγας

Ένα από τα παλαιότερα σχήματα στις παραστατικές τέχνες της Τσεχίας, η ομάδα της Laterna Magika έρχεται στην Αθήνα με την κορυφαία στιγμή δημιουργίας της. Εδώ και πέντε δεκαετίες, από το 1958 οπότε ιδρύθηκε, η ομάδα δουλεύει πάνω σε θεατρικές, κινηματογραφικές, χορευτικές φόρμες, εντάσσει το Μαύρο θέατρο και στοιχεία κουκλοθεάτρου και παντομίμας στα έργα της, χαρακτηριστικά που την καταξίωσαν στη συλλογική συνείδηση της χώρας και του κοινού της ώστε ενσωματώθηκε από το Εθνικό Θέατρο της Τσεχίας. Στο «Wonderful Circus», παράσταση που έχει περιοδεύσει σε 16 χώρες, η ομάδα αφηγείται την φανταστική περιπέτεια δύο κλόουν, οι οποίοι ξεπηδούν από ένα αυγό και περιπλανώνται αναζητώντας την αιώνια νεότητα.

Που: Badminton

Πότε: 15-16 Δεκεμβρίου

Πόσο: 10-48 ευρώ

Cirque Éloize, iD: Θεατρικό σόου ακροβασίας

Ακροβάτες, χορευτές και breakdancers, μέλη του γνωστού στο ελληνικό κοινό, Cirque Éloize στήνουν ένα θέαμα δρόμου πάνω στη σκηνή «Αλεξάνδρα Τριάντη». Μαθητές μεγάλων σχολών τσίρκου με τις απαραίτητες δόσεις θεατρικότητας παρουσιάζουν ένα δυναμικό σόου που διαδραματίζεται στο δημόσιο χώρο της πόλης· εκεί όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για να βρουν την ταυτότητά τους και να απαρνηθούν την ανωνυμία τους.

Που: Μέγαρο Μουσικής

Πότε: 15-20 Δεκεμβρίου

Πόσο: 25-65 ευρώ

Εύθυμη χήρα: Βιεννέζικη, φινετσάτη οπερέτα

Της έχει αποδοθεί ο τίτλος της καλύτερης βιεννέζικης οπερέτας κι όχι άδικα. Τον κρατάει άλλωστε εδώ κι έναν αιώνα με τα αιθέρια βαλς, τις ανάλαφρες μελωδίες και το άφθονο χιούμορ που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Το διάσημο έργο του Φραντς Λέχαρ μας μεταφέρει σε ένα κόσμο παρακμής, όπου όλοι εργάζονται για ίδιον όφελος. Η απροσδόκητη εμφάνισης της νέας και πλούσιας χήρας Άννα Γκλάβαρι, αναστατώνει την τοπική κοινωνία ενώ η ίδια προσπαθεί να κερδίσει τον πρώτο της έρωτα. Στον ρόλο της «Εύθυμης χήρας» εναλλάσσονται η Ειρήνη Καράγιαννη και η Άρτεμις Μπόγρη ενώ τον γοητευτικό κόμη Ντανίλο Ντανίλοβιτς ενσαρκώνουν εναλλάξ ο Χάρης Ανδριανός και ο Χρήστος Κεχρής. Ο Βασίλης Νικολαϊδης σκηνοθετεί την συμπαραγωγή του Μεγάρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μουσική διεύθυνση από τους Μίλτο Λογιάδη και Στάθη Σούλη.

Που: Μέγαρο Μουσικής

Πότε: 18, 19, 20, 22, 23, 26, 27, 28 Δεκεμβρίου

Πόσο: 7.5 – 50 ευρώ

Καρυοθραύστης: Με την υπογραφή του Bolshoi Ballet Academy

Αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, το φημισμένο παραμύθι του Χόφμαν ζωντανεύει στη σκηνή από τις πιο ιστορικές ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο. Από την πρεμιέρα του στο Μαρίνσκι, πίσω στο μακρινό 1892, αποτελεί μέχρι σήμερα κορυφαία στιγμή για το ρώσικο μπαλέτο, πόσω μάλλον όταν εδώ εκτελείται από τα Μπολσόϊ, το σημαντικότερο οργανισμό χορού της Ρωσίας σε μια παραγωγή 70 συντελεστών και χορογραφία Βασίλι Βαϊνόνεν.

Που: Badminton

Πότε: 19-27 Δεκεμβρίου

Πόσο: 28-60 ευρώ

Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Βιέννη: Θέατρο Σκιών… στας Ευρώπας

Ο Ηλίας Καρελλάς, δραστήριος ακόλουθος της μεγάλης παράδοσης καραγκιοζοπαιχτών την Ελλάδα φτιάχνει μια νέα, περιπετειώδη και φυσικά αστεία ιστορία γι’ αυτές τις γιορτές: Ο αγαπημένος Ελληνας ήρωας κερδίζει ένα ταξίδι στη Βιέννη και παίρνει μαζί όλη την οικογένεια! Οι αγαπημένες φιγούρες του Θεάτρου Σκιών συμπράττουν με τον Πάνο Μουζουράκη και τον Παντελή Αμπαζή στο τραγούδι και πενταμελή ορχήστρα μουσικών.

Που: Μέγαρο Μουσικής

Πότε: 19-29 Δεκεμβρίου

Πόσο: 12 ευρώ

 

Καρμενσίτας: Οπερα – μπαλέτο για παιδιά

Η εμπνευσμένη και κοσμαγάπητη μουσική του Ζωρζ Μπιζέ κινεί τα βήματα των χορευτών του Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής κι όλα μαζί αφηγούνται μια υπέροχη ιστορία: Πως ένα κυριακάτικο πρωινό, σαν όλα τα άλλα, σε ένα πάρκο, μια παρέα παιδιών – ένα τάγμα προσκόπων για  την ακρίβεια – συναντά ηλικιωμένους επισκέπτες και μοιράζονται τις αξίες της φιλίας που δεν έχει ηλικία, της αγάπης, της αλληλεγγύης, δηλαδή τη χαρά της ζωής. Η Α’ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή χορογραφεί πάνω στην διάσημη όπερα σε μια παραγωγή – επιστροφή στον κόσμο της αθωότητας και των χρωμάτων, για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές Δημοτικού.  Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και Μονωδούς της ΕΛΣ. Σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Πού: Θέατρο Ολύμπια

Πότε: 20, 29 Δεκεμβρίου & 9, 10, 12, 15 Ιανουαρίου (οι παραστάσεις συνεχίζονται ως το Φεβρουάριο)

Πόσο: 8-20 ευρώ

Jazzy Christmas με την Big Band: Συναυλία στον Κήπο

Έξοδο στους κήπους του και τον χειμώνα προτείνει το Μέγαρο που σε συνεργασία με τη γνωστή ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν την χριστουγεννιάτικη εκδοχή της τζαζ. Διευθύνει ο Μάνος Θεοδοσάκης.

Πού: Μέγαρο Μουσικής

Πότε: Κυριακή 20 Δεκεμβρίου

Πόσο: Ελεύθερη είσοδος

 

Η βασίλισσα του χιονιού: Παραμυθένια όπερα για μικρούς και μεγάλους

Διασκευάζοντας το διάσημο έργο του εμβληματικού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Θοδωρής Αμπαζής συνθέτει και σκηνοθετεί τη δική του, μουσική εκδοχή που απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών. Η ιστορία του Κάι και της Γκρέτα, δύο αγαπημένων φίλων,  που χωρίζονται όταν η Βασίλισσα του Χιονιού απαγάγει το αγόρι και το οδηγεί στο παγωμένο βασίλειο της γίνεται ένας ύμνος στη δύναμη της φιλίας, της πίστης, της αφοσίωσης.  Ερμηνεύουν οι Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Σπύρος Παπαδάτος, Ειρήνη Τζανετουλάκου  με τη συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας.
Που: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Πότε: 22- 30 Δεκεμβρίου

Πόσο: 5-28 ευρώ

Δον Κιχώτης: Από τα Μπολσόϊ με αγάπη

Τα μπαλέτα Μπολσοϊ στέλνουν την αφρόκρεμα τους στην Αθήνα και χορεύουν στο αξεπέραστο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους. Η Αναστασία Στασκέβιτς, ο Σεργκέι Μανίλιοφ κι ένα 60μελές σύνολο συντελεστών από το Κρατικό Μπαλέτο της Μόσχας εκπροσωπούν το ρώσικο μπαλέτο σε ένα έργο ταυτισμένο με την ιστορική του διαδρομή που για πρώτη φορά ανέβασε το 1869 ο Μάριους Πετιπά. Βασισμένο στο θερβαντικό μύθο το έργο παρακολουθεί το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο, που συναντά εμπόδια αλλά έχει ευτυχισμένο τέλος χάρη στην παρέμβαση του Δον Κιχώτη. Κι έτσι, το ισπανικό ταμπεραμέντο σμίγει με την ρωσική μπαλετική σχολή σε μια χορογραφία του Αλεξάντερ Γκόρσκι.

Που: Μέγαρο Μουσικής

Πότε: 22, 23, 25, 29 και 30 Δεκεμβρίου

Πόσο: 25-60 ευρώ

Ο Καρυοθραύστης: Μπαλέτο από τη Βιέννη

Η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα που έκανε πρεμιέρα στην Κρατική Οπερα της Βιέννης, ακριβώς πριν από 15 χρόνια, ζωντανεύει ξανά αυτά τα Χριστούγεννα. Το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια (δια χειρός του βραβευμένου Κριστόφ Κρέμερ) οδηγεί απευθείας στον παραμυθένιο κόσμο που ονειρεύεται ένα μικρό κορίτσι, παραμονή Χριστουγέννων. Τα παιχνίδια ζωντανεύουν, ανάμεσα τους κι ο Καρυοθραύστης, ένας μικρός κινούμενος στρατιώτης. Σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Ζωής Ζενιώδη.

Που: Θέατρο Ολύμπια

Πότε: 23, 24, 26, 27, 30, 31 Δεκεμβρίου, 2, 3 Ιανουαρίου

Πόσο: 15-45 ευρώ

Ζιζέλ: Οι πιρουέτες της Ζαχάροβα

Το αστέρι του ρώσικου μπαλέτου, η πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόϊ, Σβετλάνα Ζαχάροβα πρωταγωνιστεί μαζί με τον φημισμένο χορευτή του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας Σεργκέι Πολούνιν, στο έργο σταθμό του ρομαντικού μπαλέτου. Πρόκληση για κάθε μπαλαρίνα, η Ζιζέλ είναι η ιστορία μιας νεαρής χωριατοπούλας που ερωτεύεται τον Άλμπρεχτ, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι δεσμευμένος και αριστοκρατικής καταγωγής. Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται το κορίτσι πεθαίνει. Όμως η αγάπη της ξεπερνά το θάνατο… Η μουσική είναι του Γάλλου συνθέτη Αντόλφ Αντάμ ενώ η χορογραφία ένα πρωτότυπο κράμα κορυφαίων δημιουργών, αρχής γενομένης των Ζαν Κοραλί και Μάριους Πετιπά αλλά και του Ζαν Περό και του σπουδαίου των Μπολσόι, Βατσεσλάβ Γκορντέεφ.

Που: Μέγαρο Μουσικής

Πότε: 26, 27, 28 Δεκεμβρίου

Πόσο: 25-95 ευρώ

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία: Εορταστικό γκαλά όπερας

Λίγες ώρες προτού αλλάξει ο χρόνος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εύχεται χρόνια πολλά, παρουσιάζοντας μια συλλογή από άριες κι ορχηστρικά αποσπάσματα από διάσημες όπερες των Ροσσίνι (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Βέρντι (Τραβιάτα), Πουτσίνι (Μαντάμ Μπαττερφλάι, Μποέμ, Έντγκαρ), Παϊζιέλλο (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Ντελίμπ (Λακμέ), Μπιζέ (Η ωραία κόρη του Περθ), Ντονιτσέττι (Το ελιξίριο του έρωτα), Γκουνώ (Φάουστ), Μασνέ (Βέρθερος), Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ). Τέσσερις εκλεκτοί Ελληνες σολίστ, οι υψίφωνοι Ελένη Καλένος και Βασιλική Καραγιάννη, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου συμπράττουν υπό τη μουσική διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά.

Που: Μέγαρο Μουσικής

Πότε: 30 Δεκεμβρίου

Πόσο: 7-45 ευρώ

Άρωμα Βιέννης: Στράους από την Καμεράτα

Η πολυβραβευμένη Καμεράτα σε πλήρη σύνθεση υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου υποδέχονται το νέο έτος, όπως του αρμόζει: Με ένα αισιόδοξο ταξίδι στις ωραιότερες μουσικές σελίδες της βιεννέζικης παράδοσης. Από τα αγαπημένα βαλς («Κρασί, γυναίκα και τραγούδι», «Αυτοκρατορικό βαλς», «Η ζωή του καλλιτέχνη») και τις δημοφιλείς εισαγωγές από οπερέτες («Η Νυχτερίδα» και «Ο βαρόνος τσιγγάνος») αλλά και ανάλαφρες πόλκες, παρουσιάζουν το πλούσιο ρεπερτόριο της οικογένειας Στράους ακολουθώντας την φιλοσοφία της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Που: Μέγαρο Μουσικής

Πότε: 4 Ιανουαρίου

Πόσο: 7.5 – 50 ευρώ

Περισσότερα από XMAS
VIMA_WEB3b