MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μαρία Κάλλας: Αφιέρωμα στη μεγάλη ντίβα της όπερας, με αφορμή την επέτειο γέννησής της

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη. Το 1937 μετακόμισε στην Ελλάδα. Δυο χρόνια μετά, στα 16 της, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Λίγα χρόνια μετά, η καριέρα της εκτοξεύτηκε κι η ίδια αποθεώθηκε στις σημαντικότερες σκηνές όπερας του κόσμου.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Η Σεσίλια Σοφία Άννα Μαρία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πλήρες όνομα της Μαρίας Κάλλας, γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στην Νέα Υόρκη από γονείς μετανάστες. Ο πατέρας της άλλαξε το επίθετό τους, όταν η Κάλλας ξεκίνησε το Δημοτικό, ενώ ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία μόλις 7 ετών, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου.

maria by callas 01 fashion icon 02

Το 1937 οι γονείς της χώρισαν, με αποτέλεσμα η ίδια, μαζί με την μητέρα της, Ευαγγελία και τη μεγαλύτερή της αδερφή να μετακομίσουν στην Ελλάδα, όπου η Μαρία θα συνεχίσει τις σπουδές της στο δραματικό τραγούδι, αυτή τη φορά στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής.

Σε αυτό το περιβάλλον -που την δέχτηκε κατ’ εξαίρεσην, καθώς η σχολή δεχόταν μαθητές από 16 ετών και πάνω- η Μαρία Κάλλας είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα στην Elvira de Hidalgo, ενώ, σε σχολική παραγωγή της Cavalleria Rusticana, ερμήνευσε την Santuzza, ρόλο για τον οποίο βραβεύθηκε από την Ακαδημία.

maria callas il trovatore 1950

Στα 1939, σε ηλικία μόλις 16 ετών, η Μαρία Κάλλας κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη Λυρική Σκηνή, όπου ερμηνεύει έναν μικρό ρόλο στην όπερα Boccaccio, ενώ, τέσσερα χρόνια αργότερα, παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της όπερας Tosca.

Το 1947, ύστερα από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να τραγουδήσει στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, μεταναστεύει στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στην Βερόνα, όπου γνωρίζει τον μετέπειτα σύζυγο και μάνατζέρ της, Giovanni Meneghini, και όπου θα κάνει και το ντεμπούτο της στην Αρένα. Η αρχή έγινε με την Gioconda, ενώ ακολούθησαν και άλλες εμφανίσεις σε Βερόνα και Φλωρεντία.

Kallas Retouche 44

Εφτά χρόνια αργότερα πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Σικάγο, όπου και παίζει στην Norma, μία ερμηνεία για την οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές, ενώ 2 χρόνια μετά, στα 1956, εμφανίζεται και στην Metropolitan Opera.

Το 1957 γνωρίζεται στην Βερόνα με τον Αριστοτέλη Ωνάση, μια γνωριμία που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της προσωπικής της ζωής, ενώ, το 1958, θα συναντηθούν ξανά στην Όπερα του Παρισιού. Ο Έλληνας κροίσος θα καλέσει την ίδια και τον σύζυγό της στη θαλαμηγό του, όπου και θα αναπτυχθεί έντονο φλερτ ανάμεσα στην Κάλλας και τον Ωνάση. Τρεις μήνες αργότερα, η Μαρία Κάλλας θα αφήσει τον Ιταλό σύζυγό της και θα κάνει σχέση με τον Ωνάση, η οποία θα κρατήσει δέκα χρόνια.

Kallas Retouche 09

Τον Δεκέμβριο του 1974 θα κάνει την τελευταία εμφάνιση της καριέρας της και ύστερα από τρίχρονη απομόνωση στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, θα αφήσει την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου 1977.

*Το μεγαλύτερο μέρος του φωτογραφικού υλικού αντλήθηκε από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου «Μαρία Κάλλας».

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b