MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι πιο αγαπημένες μας ταινίες του μεγάλου Martin Scorsese, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια

Σαν σήμερα, 17 Νοεμβρίου 1942, γεννιέται στο Queens της Νέας Υόρκης ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανούς σκηνοθέτες, ο Martin Scorsese. Με αφορμή τα γενέθλιά του, συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του, που κάθε σινεφίλ πρέπει να δει τουλάχιστον μια φορά.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Mean Streets/Κακόφημοι Δρόμοι (1973)

mean streets 1973

Ο Τσάρλι (Harvey Keitel) δουλεύει για λογαριασμό του τοκογλύφου θείου του Τζοβάννι (Cesare Danova). Παράλληλα, έχει υπό την προστασία του τον φίλο του Τζόνι (Robert De Niro), έναν χαρτοπαίκτη, ο οποίος χρωστάει λεφτά σε τοκογλύφους, ενώ διατηρεί σχέση με την επιληπτική ξαδέρφη του Τζόνι, Τερέζα (Amy Robinson). Ο θείος του είναι αρνητικός, τόσο απέναντι στην Τερέζα, όσο απέναντι και στον Τζόνι, επισημαίνοντας μάλιστα στον Τσάρλι πως «οι άξιοι άντρες κάνουν παρέα μόνο με άξιους άντρες». Μεταξύ των αρχών του Καθολικισμού, με τις οποίες και έχει μεγαλώσει, και της δουλειάς που κάνει, ο Τσάρλι γίνεται υπόλογος στην ηθική και τις αξίες του.

Taxi Driver/Ο Ταξιτζής (1976)

taxi driver 1976

Ο Τράβις (Robert De Niro) είναι βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ. Το βράδυ δουλεύει ως ταξιτζής, ενώ την ημέρα πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο σινεμά, όπου προβάλλονται πορνογραφικές ταινίες. Αγανακτισμένος με το πόσο έχει χειροτερεύσει η Νέα Υόρκη και απογοητευμένος από τον έρωτά του για την Μπέσι (Cybill Shepherd), βάζει ως στόχο να διασώσει από τα κυκλώματα της πορνείας την δωδεκάχρονη Άιρις (Jodie Foster).

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Robert De Niro δήλωσε πρόσφατα στον Guardian σχετικά με τη δουλειά του για το ρόλο, «πάντα ήθελα να κάνω όσο πιο πολλή έρευνα γινόταν για έναν ρόλο. Για τον “Ταξιτζή” οδήγησα ταξί για μερικές εβδομάδες. Πιθανότατα δεν ήταν απαραίτητο, αλλά ήταν κάτι που ήθελα να κάνω έτσι κι αλλιώς».

Η ταινία προτάθηκε για 4 Oscars, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο. 

New York, New York (1977)

new york new york 1977

Ο Τζίμι (Robert De Niro) είναι σαξοφωνίστας. Η Φράνσιν (Liza Minelli) είναι τραγουδίστρια. Οι δυο τους συναντιούνται σε ένα κλαμπ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Τζίμι πολιορκεί, δίχως αποτέλεσμα, την Φράνσιν. Το επόμενο πρωί καταλήγουν στο ίδιο ταξί και η Φράνσιν συνοδεύει τον Τζίμι σε μία οντισιόν. Ο Τζίμι τσακώνεται με τον ιδιοκτήτη του κλαμπ και η Φράνσιν, προκείμένου να «σώσει» την οντισιόν του, αρχίζει και τραγουδάει. Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, ενθουσιασμένος από τις ικανότητές τους, προσφέρει δουλειά και στους δύο. Κάπως έτσι, ξεκινάει ο έρωτάς τους, ένας έρωτας με άσχημη εξέλιξη, καθώς οι δυό τους τσακώνονται συχνά. Όταν, μάλιστα, η Φράνσιν θα γεννήσει το παιδί του Τζίμι, αυτός θα εγκαταλείψει το σπίτι, αλλά και την ίδια.

Raging Bull/Οργισμένο Είδωλο (1980)

raging bull 1980

Ο Τζέικ ΛαΜότα (Robert De Niro) είναι πυγμάχος μεσαίων βαρών. Με τη βοήθεια του αδελφού του Τζο (Joe Pesci) και του μαφιόζου Σάλβι Μπατς (Frank Vincent), καταφέρνει να κερδίσει το πρωτάθλημα στην κατηγορία του. Στο μεταξύ, όντας παντρεμένος, γνωρίζει την Βίκι (Cathy Moriarty), την οποία και παντρεύεται, μετά το διαζύγιό του. Η ζήλεια του προς τη νέα του σύζυγο τον οδηγεί σε μια σειρά βιαιοπραγιών εναντίον των υποτιθέμενων εραστών της. Ύστερα και από την ήττα του από τον Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον (Johnny Barnes), η ζωή του γίνεται όλο και χειρότερη. Ανοίγει ένα νυχτερινό κέντρο στο Μαϊάμι, στο οποίο και προωθεί ανήλικα κορίτσια στους πελάτες του, κάτι που θα τον οδηγήσει στη φυλακή. Ύστερα από την αποφυλάκισή του, συνειδητοποιεί ότι οι δόξες του παρελθόντος δεν είναι ικανές να τον επαναφέρουν εκεί που ήταν κάποτε.

Ο Robert De Niro δήλωσε πρόσφατα στον βρετανικό Guardian: «Καμιά φορά το σωματικό μπορεί να ενσαρκώσει το ψυχολογικό. Γι’ αυτό πήρα 30 κιλά, όταν υποδύθηκα τον Τζέικ ΛαΜότα στο “Οργισμένο Είδωλο”. Είχα αφοσιωθεί στην παραστατική καθίζηση του χαρακτήρα του, που για εμένα έβρισκε τον ιδανικό συμβολισμό στη σωματική παρακμή του».

Η ταινία ήταν υποψήφια σε 8 κατηγορίες στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας, αποσπώντας το Oscar Α’ ανδρικού ρόλου και το Oscar Καλύτερου Μοντάζ.

The Color of Money/Το Χρώμα του Χρήματος (1986)

the color of money

Ο Έντι (Paul Newman) είναι παίκτης μπιλιάρδου. Μια νύχτα γνωρίζει τον Βίνσεντ (Tom Cruise), έναν πολλά υποσχόμενο παίκτη μπιλιάρδου, τον οποίο και πείθει να παρατήσει τη δουλειά του, λέγοντάς του πως από τα στοιχήματα στο μπιλιάρδο μπορεί να βγάλει πολλά περισσότερα. Έτσι, ο Βίνσεντ και η κοπέλα του Κάρμεν (Mary Elizabeth Mastrantonio) αρχίζουν και συμμετέχουν σε μια σειρά από αγώνες, από τους οποίους και κερδίζουν αρκετά χρήματα. Ο Έντι αποχωρεί από την ομάδα, για να αγωνιστεί, πλέον, μόνος του, όπου και θα έρθει αντιμέτωπος με τον παλιό του γνώριμο Βίνσεντ.

Η ταινία προτάθηκε για 4 Oscars, αλλά κέρδισε μόνο ένα, αυτό του Α’ ανδρικού ρόλου.

The Last Temptation of Christ/Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988)

The Last Temptation of Christ 1988

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, η ταινία «Ο Τελευταίος Πειρασμός» μας παρουσιάζει έναν πολύ πιο ανθρώπινο Χριστό. Ο Ιησούς (Willem Dafoe) βασανίζεται από τους πειρασμούς των δαιμόνων, από τις ενοχές του για τις υπηρεσίες που παρέχει στους Ρωμαίους, από την συμπόνοια του για τους άλλους και από το συνεχές κάλεσμα του Θεού. Καθώς η αποστολή του φτάνει στο τέλος της, αρνείται τη θεϊκή του υπόσταση, προκειμένου να γλυτώσει το μαρτύριο του Σταυρού.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας, χωρίς όμως να αποσπάσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

GoodFellas/Τα Καλά Παιδιά (1990)

GoodFellas 1990

Ο Χένρι (Ray Liotta) γίνεται μέλος του υποκόσμου του Μπρούκλιν από την εφηβική του κιόλας ηλικία. Γίνεται μέλος μιας συμμορίας της οποίας τα ηνία κρατούν ο Τζέιμς (Robert De Niro) και ο Τόμι (Joe Pesci). Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο ανεβαίνει στην ιεραρχία του υποκόσμου.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 6 Oscars, μεταξύ των οποίων και το Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Εν τέλει, απέσπασε το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου.

Cape Fear/Δύο Γίγαντες Συγκρούονται (1991)

cape fear 1991

Πρόκειται για το remake της ομότιτλης ταινίας του 1962. Ο Σαμ (Nick Nolte) είναι δικηγόρος σε μια μικρή πόλη του Νότου. Δεκατέσσερα χρόνια πριν είχε βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες προς υπεράσπιση του μανιακού Κάντι (Robert De Niro), χάνοντας τη δίκη και κλείνοντας στην φυλακή τον πελάτη του. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Κάντι ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τα νομικά, ενώ περιμένει την αποφυλάκισή του, προκειμένου να εκδικηθεί τον Σαμ, εκείνον τον δικηγόρο εξαιτίας του οποίου έχασε την γυναίκα του και το παιδί του. Όταν, πλέον, αποφυλακίζεται, βάζει μπροστά το σχέδιό του.

Η ταινία προτάθηκε για 2 Oscars, αυτά του Α’ ανδρικού ρόλου και του Β’ γυναικείου.

The Age of Innocence/Τα Χρόνια της Αθωότητας (1993)

the age of innocence 1993

Στην Νέα Υόρκη του 1870, ο Άρτσερ (Daniel Day-Lewis) είναι δικηγόρος. Εκεί γνωρίζει την Μέι (Winona Ryder), μια επιφανή νεαρή, την οποία και σκοπεύει να παντρευτεί. Όταν, όμως, γνωρίσει την ξαδέρφη της αρραβωνιαστικιάς του, Κοντέσσα Έλλεν (Michele Pfeiffer), η οποία επιστρέφει στη Νέα Υόρκη ύστερα από ενάν αποτυχημένο γάμο, θα γεννηθεί ένας μεγάλος έρωτας ανάμεσά τους. Η Έλλεν αποφασίζει να φύγει για την Ευρώπη και ο Άρτσερ παντρεύεται την Μέι, με την οποία και θα αποκτήσει τρία παιδιά. Πολλά χρόνια αργότερα και έχοντας χάσει τη σύζυγό του, ο Άρτσερ θα ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου και θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί την Έλλεν, μια ευκαιρία, όμως, που θα αφήσει να χαθεί.

Η ταινία ήταν υποψήφια σε 5 κατηγορίες στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας, αποσπώντας το Oscar Καλύτερων Κοστουμιών.

Gangs of New York/Συμμορίες της Νέας Υόρκης (2002)

gangs of new york 2002 new

Στα 1860, τα «Πέντε Σημεία» της Νέας Υόρκης μετατρέπονται σε πεδίο μάχης ανάμεσα στους ντόπιους και τους μετανάστες από την Ιρλανδία και την Ιταλία. «Κύριος» αυτής της γειτονιάς αναδεικνύεται ο Μπιλ «Ο Χασάπης» (Daniel Day-Lewis), μιας γειτονιάς στην οποία ευδοκιμούν το έγκλημα, η πορνεία, οι κλοπές και οι δολοφονίες. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ο Άμστερνταμ Βάλλον (Leonardo Di Caprio) θα προσπαθήσει να εκδικηθεί τον Μπιλ για τη δολοφονία του πατέρα του.

Η ταινία προτάθηκε για 10 Oscars, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, χωρίς ωστόσο να διακριθεί σε κάποια κατηγορία.

The Aviator/Ιπτάμενος Κροίσος (2004)

the aviator 2004

Έχοντας κληρονομήσει μεγάλη περιουσία, ο Χάουαρντ Χιουζ (Leonardo Di Caprio) δαπανεί μεγάλα ποσά στο κινηματογραφικό του εγχείρημα, ζει επεισοδιακούς έρωτες με χολιγουντιανές σταρ, ασχολείται με την αεροπλοΐα και προκαλεί οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα. Η «αχίλλειος πτέρνα» του, όμως, είναι οι εσωτερικοί του δαίμονες, που τον απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τον περίγυρό του.

Η ταινία βραβεύθηκε με 5 Oscars, μεταξύ των οποίων και εκείνο του Β’ γυναικείου ρόλου που κέρδισε η Cate Blanchett.

The Departed/Ο Πληροφοριοδότης (2006)

the departed 2006

Ο Σάλιβαν (Matt Damon) είναι πολλά υποσχόμενος αστυνομικός, ο οποίος, ωστόσο, είναι και πληροφοριοδότης του Κοστέλο (Jack Nicholson), αρχηγού του εγκληματικού κόσμου της Βοστόνης. Ο Κόστιγκαν (Leonardo Di Caprio) δουλεύει ως μπράβος του Κοστέλο, ενώ στην πραγματικότητα είναι μυστικός αστυνομικός. Όταν αποκαλύπτεται, και στους δύο κύκλους, ότι υπάρχουν πληροφοριοδότες ανάμεσά τους, η ζωή και η καριέρα του Σάλιβαν και του Κόστιγκαν κινδυνεύουν θανάσιμα.

Η ταινία κέρδισε 4 Oscars, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

The Wolf of Wall Street/Ο Λύκος της Wall Street (2013)

the wolf of wall street 2012

Ο Τζόρνταν Μπέλφορντ (Leonardo Di Caprio) είναι νεαρός χρηματιστής, με μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες 1980 και 1990. Η ίδρυση της χρηματιστηριακής εταιρίας Στράτον Όκμοντ του χάρισε το προσωνύμιο «Ο Λύκος της Wall Street», ενώ η οικονομική του ευημερία τον οδήγησε σε μια ζωή διαφθοράς. Χρήματα, δύναμη, γυναίκες και ναρκωτικά ήταν καθημερινότητα για αυτόν και την παρέα του, ενώ η απειλή των αρχών ήταν άνευ σημασίας.

Η ταινία υπήρξε υποψήφια για 5 Oscars.

Κεντρική εικόνα άρθρου:
Από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, “The Irishman“, που βασίζεται στο βιβλίο του Charles Brandt “I Heard You Paint Houses: Frank ‘The Irishman’ Sheeran & Closing the Case on Jimmy Hoffa”. Λέγεται ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019 σε παραγωγή Netflix, συνεπώς μάλλον δεν θα τη δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγή της καριέρας του, στην οποία συνεργάζεται ξανά μετά από χρόνια με τον Robert De Niro – θα είναι η 9η συνεργασία τους, αλλά και με τους Al Pacino, Harvey Keitel και πολλούς ακόμα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b