MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα γεννιέται ο Αλέκος Σακελλάριος

Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου 1913, γεννήθηκε ο θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής, Αλέκος Σακελλάριος. Με αφορμή την επέτειο γέννησής του, το monopoli.gr σάς παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη ζωή του.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Αλέκος Σακελλάριος. Ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους θεατρικούς συγγραφείς και κινηματογραφιστές του περασμένου αιώνα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική, ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος, ιδιότητα την οποία διατήρησε για όλη του τη ζωή αρθρογραφώντας σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το πρώτο του -θεατρικό- κείμενο, ο «Βασιλιάς του Χαλβά», ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου «Κοτοπούλη» το 1935, ενώ μία δεκαετία μετά, στα 1946, σκηνοθετεί την ταινία «Παπούτσι από τον τόπο σου» -που αποτελεί και την πρώτη του ταινία- για την Finos Film.

sakellarios vougiouklaki

Αλέκος Σακελλάριος & Αλίκη Βουγιουκλάκη

Οι πρώτες του ταινίες αποτελούσαν, συνήθως, κινηματογραφικές μεταφορές θεατρικών του έργων («Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης», «Ο Ηλίας του 16ου»). Αργότερα, όμως, οι δύο αυτές του αγάπες ακολούθησαν χωριστές πορείες.

germanoi ksanarxontai 1948

«Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948)

Έγραψε μόνος ή συνεργαζόμενος κοντά στα 200 θεατρικά έργα και 60 κινηματογραφικά σενάρια. Γνωστότερα απ’ αυτά είναι: Οι Γερμανοί ξανάρχονται, ‘Ενας ήρως με παντούφλες, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Σάντα Τσικίτα, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Δεσποινίς ετών 39, Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Η θεία απ’ το Σικάγο, Η καφετζού, Η κυρά μας η μαμή, Ο Ηλίας του 16ου, Το ξύλο βγήκε απ’τον Παράδεισο, Τα κίτρινα γάντια, Αλίμονο στους νέους, Η Αλίκη στο ναυτικό, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Το δόλωμα, Υπάρχει και φιλότιμο.

Έγραψε επίσης τους στίχους -μόνος, με τον Γιαννακόπουλο ή με άλλους- σε περίπου 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως «Άστα τα μαλλάκια σου», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» , «Το μονοπάτι», «Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα», «Ένα βράδυ που ‘βρεχε», «Άρχισαν τα όργανα», «Έχω ένα μυστικό», «Υπομονή», «Σήκω χόρεψε συρτάκι» και πολλά άλλα.

laterna filotimo 1955

Γυρίσματα για την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955)

Συνεργάστηκε με ευρεία γκάμα συνθετών (από τον Νίκο Χατζηαποστόλου και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, ως τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γιάννη Σπανό). Ιδιαίτερα σημαντικές για το ελληνικό τραγούδι ήταν οι συνεργασίες του με τον Κώστα Γιαννίδη και τον Μιχάλη Σουγιούλ. Σπουδαία -και εξαιρετικά επιτυχημένα- ήταν και τα τραγούδια που έγραψε με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Ο Αλέκος Σακελλάριος πειραματίστηκε και στο χώρο της τηλεόρασης, γράφοντας σειρές, όπως οι «Δόκτωρ Τικ», «Έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα» και «Η ζωή του Αττίκ».

ta kitrina gantia 1960

«Τα κίτρινα γάντια» (1960)

Μεταξύ των διακρίσεων που έχει λάβει συγκαταλέγεται το «Έπαθλο Ξενόπουλου», με το οποίο και τιμήθηκε για τις ταινίες του «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» και «Ένα βότσαλο στη λίμνη».

*Όλες οι φωτογραφίες των ταινιών προέρχονται από την ιστοσελίδα της Finos Film.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b