MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Hedda Gabler του Henrik Ibsen στο Μπάγκειον ξενοδοχείο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Την “Hedda Gabler” του Henrik Ibsen, κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα του κριτικού κοινωνικού ρεαλισμού, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά η Άντζελα Μπρούσκου και το Θέατρο Δωματίου στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον», από τις 11 Οκτωβρίου 2018.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Το ξενοδοχείο που έχτισε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλλερ μεταξύ των ετών 1890 και 1894 θα γίνει ο δραματικός τόπος για να «στηθεί» η ιστορία της Hedda φέρνοντας στο σκηνικό φως το παγκόσμιο και διαχρονικό ζήτημα της γυναίκας και της θέσης της, σε μια κοινωνία «χτισμένη» από άνδρες.

Απεικονίζοντας την παθολογία μιας απογοητευμένης γυναίκας, ο Ibsen με την Hedda Gabler συμπύκνωσε και απεικόνισε με αριστουργηματικό τρόπο την πλήρη παρακμή (οικονομική, κοινωνική, ηθική, και ψυχολογική) της αριστοκρατικής τάξης, η οποία χρησιμοποίησε ακόμη και το γάμο ως μέσο για την έκφραση των ταξικών διαφορών.

Hedda Gabler new 4

Λίγα λόγια για την Hedda Gabler

Η Hedda Gabler, κόρη του αποθανόντος στρατηγού Gabler, θύμα των υψηλών της απαιτήσεων, βρίσκει στο πρόσωπο του Jürgen Tesman το σύζυγο με τις προοπτικές που μπορεί ίσως να της επιστρέψει τη «χαμένη» κοινωνική και οικονομική αίγλη. Όταν από σύμπτωση ξανασυναντά τον Ejlert Lövborg, εκείνον που κάποτε ανομολόγητα ερωτεύθηκε και μαθαίνει ότι, με τη βοήθεια μια άλλης γυναίκας, κατώτερης ταξικής προέλευσης, θα εκδώσει ένα σημαντικό, καινοτόμο βιβλίο και ότι με αυτό είναι ακαδημαϊκός συνυποψήφιος του συζύγου της, συγκλονίζεται και καταστρέφει αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί. Υπονομεύει τον σύζυγο της με την ψυχρότητα, διαψεύδει την εγκυμοσύνη της, καταστρέφει το έργο ζωής της Tea Elvsted, καίει τα χειρόγραφα του Ejlert και τέλος επιλέγει την αυτοκτονία ως την τελευταία διεστραμμένη απόπειρα της για να ικανοποιήσει τη δίψα για ζωή.

Hedda Gabler new 3

Τι σημειώνει η σκηνοθέτης, Άντζελα Μπρούσκου

Απεικονίζοντας την παθολογία, μιας απογοητευμένης γυναίκας, ο Ίψεν με την Εντα Γκάμπλερ καταθέτει την πιο ισχυρή διαμαρτυρία απέναντι σε μια διεφθαρμένη κοινωνία, αποφασισμένη να θυσιάσει χάριν των δικών της συμφερόντων, την ελευθερία και την ατομική έκφραση των πιο χαρισματικών μελών της. Σήμερα η Εντα Γκάμπλερ διαγράφει μέσα από τους αιώνες την επιτέλεση του φύλου της. Τα πάντα είναι «προσποίηση».

Για το Θέατρο Δωματίου

Το Θέατρο Δωματίου ιδρύθηκε το 1993 από την Άντζελα Μπρούσκου και την Παρθενόπη Μπουζούρη. Αποτελείται από πυρήνα ηθοποιών και άλλων συνεργατών πού δουλεύουν συστηματικά υπό μορφή εργαστηρίων με στόχο την διεύρυνση των υποκριτικών μεθόδων και πρακτικών για την κατάκτηση ενός κοινού κώδικα απέναντι στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεατρικής αναζήτησης. Ο χαρακτήρας της ομάδας είναι καθαρά ερευνητικός και πειραματικός με την ευρύτερη έννοια του όρου καθώς βασική ανάγκη της είναι να συνδέσει το θέατρο με την ακραία πραγματικότητα πού βιώνεται καθημερινά, τόσο από τα μέλη της όσο και από το κοινό. Ο συμβατικός χώρος της παράστασης μέσα από αυτή την προσέγγιση μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης, ανοιχτού διαλόγου και σκέψης ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές, καθώς η τέχνη τοποθετείται στο κέντρο μίας βίαιης επικαιρότητας.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν ανήκουν στον ίδιο αιώνα». Henrik Ibsen

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου

Μουσική: Nalyssa Green
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ειρήνη Αϊβαλιώτου και η Άντζελα Μπρούσκου

Διάρκεια: 120 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (ατέλειες)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 11 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2018
Πληροφορίες: Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-mpageion/hedda-gabler/ ** Προσφορά μέσω viva: 10 ευρώ για αγορές εισιτηρίων μέχρι τις 7 Οκτωβρίου / Κρατήσεις θέσεων: 693 8500457 (5 μ.μ. – 8 μ.μ.)
Παραστάσεις: Πέμπτη, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
O βραβευμένος «Οιδίποδας» του Robert Icke επιστρέφει στη Στέγη
ΘΕΑΤΡΟ
“Ρούντυ”. Το σώμα που δεν υπάκουσε: Ένας μονόλογος για τη ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ στο θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Willem Dafoe και ένα διεθνές καστ φέρνουν τον «Εχθρό του Λαού» στο SNF Nostos 2026
ΘΕΑΤΡΟ
Ραχοκοκκαλιά: Μια παράσταση χορού της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου στο ΦΙΑΤ
ΘΕΑΤΡΟ
Πουστάρα: Μια παράσταση στο Θέατρο Μαβίλη για το τι σημαίνει να είσαι γκέι άντρας στην Ελλάδα του σήμερα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ήρα Κατσούδα γιορτάζει με ένα «best of» καλοκαιρινό stand-up στην Ταράτσα του Λαμπέτη
ΘΕΑΤΡΟ
Hers: Η Ελιάν Ρουμιέ χορογραφεί την γυναικεία εμπειρία στο Bios
ΘΕΑΤΡΟ
Για την Πατρίδα: Μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο από την ομάδα ΑΦΟΡΜΗ στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα
ΘΕΑΤΡΟ
Χάσαμε τη Θεία Στοπ: Η κωμωδία του Γιώργου Διαλεγμένου σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
«Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον παράδεισο» στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
ΘΕΑΤΡΟ
Sooshi Mango: Οι Ιταλο-Αυστραλοί κωμικοί που ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει “ελληνική οικογένεια” έρχονται στην Ελλάδα
ΘΕΑΤΡΟ
“Here If You Need Me”: Ο stand-up comedian Kevin Bridges για πρώτη φορά στην Ελλάδα