MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το λᾶας Festival στο Τρενοτεχνείον στην Κυπαρισσία

Στις 24, 25 και 26 Ιουλίου 2018, το “Τρενοτεχνείον” υποδέχεται το “λᾶας” Festival, ένα μουσικό και θεατρικό φεστιβάλ, στην Κυπαρισσία.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Το “Τρενοτεχνείον”, ο χώρος πολιτισμού που δημιούργησε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος στην Κυπαρισσία, ανοίγει τις πύλες του, για να υποδεχτεί ένα τριήμερο φεστιβάλ, στο οποίο το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει γνωστά, αλλά και ανερχόμενα metal συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, καθώς και δύο θεατρικές παραστάσεις.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Τρίτη 24/07/2018 | Ώρα έναρξης: 20.00

Συναυλία

Raw In Sect, Aherusia, Nochnoy Dozor και Hard Disc Drive

Οι Raw In Sect, Aherusia, Nochnoy Dozor, αλλά και οι Hard Disk Drive, τέσσερα συγκροτήματα με ιδιαίτερο ήχο, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο κοινό.

Λίγα λόγια για τα συγκροτήματα:

Οι Raw In Sect είναι ένα ελληνικό σχήμα από την Αθήνα το οποίο έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, το “Red Flows” (2011), το “Blue Haze” (2014) και το “Kitro” (2018). Οι RIS έχουν κάνει πολλές περιοδείες σε όλη την Ευρώπη οι οποίες τους έχουν αποφέρει ένα πιστό κοινό, καθώς και το αξίωμα να είναι από τα πιο ανερχόμενα συγκροτήματα. Το 2018 βρίσκει τους Raw In Sect να ετοιμάζουν την προώθηση του καινούριου τους δίσκου “Kitro” το οποίο έχει προκαλέσει συζητήσεις, εξαιτίας του ελληνικού στίχου του, αλλά και το έντονου ελληνικού χρώματος στον ήχο του.

Οι AHERUSIA, είναι μια folk metal μπάντα, που από την ίδρυσή της βάσισε τις αισθητικές της αρχές στην χρήση τόσο της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, όσο και της προγρηγοριανής ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, σε συνδυασμό με το metal. Χαρακτηριστικός είναι ο ενορχηστρωτικός πειραματισμός με ελληνικούς άσκαυλους και αυλούς, όπως αποτυπώνεται στα τραγούδια του δυσεύρετου πλέον, “Whispers of Moon” (2000). Μετά από μια περίοδο παραμονής και δημιουργίας στο Β.Α Αιγαίο, το σχήμα επιστρέφει το 2009 στην Αθήνα, για να κυκλοφορήσει το “And The Tides Shall Reveal The Traces”, κυκλοφορία που τους καθιέρωσε ως την αντιπροσωπευτικότερη folk metal ελληνική μπάντα και εισήγαγε στον ήχο της την κρητική λύρα. Το 2013, οι AHERUSIA επιστρέφουν με το “As I Cross The Seas Of My Soul”, το οποίο έτυχε επίσης μεγάλης αποδοχής, ενώ την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε και το πρώτο DVD της μπάντας με τίτλο “Traces Revealed”, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την ταινία “As Traces Lead To Visions”. Το 2017 κυκλοφόρησε το “PROMETHEUS – Seven Principles On How To Be Invincible”, ηχογραφημένο εξ ολοκλήρου ζωντανά, με στίχους στην Αλεξανδρινή Ελληνιστική Κοινή γλώσσα. Ακολούθησε η δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας και η μεταφορά του δίσκου ως θεατρική παράσταση, με τίτλο “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ” που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Το 2018, οι AHERUSIA ηχογραφoύν το “Nostos (An Answer?)”, που αποτελείται από έναν κύκλο ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών/παραλογών διασκευασμένων κάτω από avant-garde αισθητική, σε συνεργασία με χορωδία. 

Oι Nochnoy Dozor ιδρύθηκαν το Δεκέμβριο του 2015. Tο πρώτο τους υλικό είναι κράμα πολλών ετερόκλητων μουσικών επιρροών, με heavy ξεσπάσματα, ambient διαθέσεις αλλα και με pop σφηνάκια ή τραχείς ροκ στιγμές. Με μέλη προερχόμενα από ενεργά εγχώρια μουσικά σχήματα, οι Nochnoy Dozor αποτελούν την κοινή πορεία έμπειρων μουσικών, που όμως φέρει τη δική της μοναδική ταυτότητα. Βρισκόμενοι στη διαδικασία παραγωγής της παρθενικής δισκογραφικής τους κυκλοφορίας, οι Nochnoy Dozor δεν χάνουν την ευκαιρία να εμφανιστούν ζωντανά.

Οι Hard Disk Drive, μπάντα που ξεκίνησε με έδρα τη Μεσσηνία, σχηματίστηκε επισήμως το 2010 από τους Κωνσταντίνο Φιλντίση (φωνητικά και ρυθμική κιθάρα), Παναγιώτη Λίτσα (μπάσο) και Θάνο Καραλή (ντραμς). Το 2011, οι Hard Disk Drive κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo CD. Ακολούθησαν πολυάριθμα live shows και εμφανίσεις, με το γκρουπ, μάλιστα, να γυρίζει και τα δύο πρώτα του βίντεο κλιπ. Για να φτάσουμε φέτος το Μάιο, όταν τον Πάρι Χατζηθεοδώρου στη lead κιθάρα, διαδέχτηκε ο Παρασκευάς Γεωργακλής και έτσι η μπάντα, με ανανεωμένο line-up, έβαλε για τα καλά μπρος την κυκλοφορία του πρώτου της EP δίσκου υπό τον τίτλο ‘Sadistic Leader’.

Είσοδος: 10 €

Τετάρτη 25/07/2018 | Ώρα έναρξης: 21.00

Θεατρική παράσταση

“Βεγγέρα” του Ηλία Καπετανάκη

Η Θεατρική ομάδα AHERUSIA, παρουσιάζει την Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου – Βορέα Μελά.
 
 
Αθήνα, τέλη 19ου αιώνα. Στο σπιτικό της οικογένειας Νερουλού, η οικογένεια Στενού κάνει βεγγέρα, με σκοπό να παντρέψει τον, ώριμο γάμου, ανιψιό της Νίκο. Ποια θα διαλέξει ο Νίκος τελικά, για νύφη, την Κατίνα ή την Μαρίκα; Θα βρει, άραγε ποτέ, η Ελένη Νερουλού, υπηρέτρια αντάξιά της; Υπάρχει σωτηρία για την Δημήτρω; Θα επικρατήσει, τελικά, σε ρητορική δεινότητα ο κος Στενός; Πότε θα χωνέψει ο Νερουλός τελικά την παλαμίδα; Τι ρόλο παίζει η μυστηριώδης και ελκυστική Φρόσω; Ποια είναι η γνώμη της κας Στενού για όλα αυτά; Αλήθεια, τι συμβαίνει με τον Πίπη; Αυτά και άλλα πολλά θα ξετυλιχθούν επί σκηνής, σε μια ανεξέλεγκτη πορεία προς το Χάος.
 
 
Η Βεγγέρα είναι μία από τις κλασσικότερες ελληνικές κωμωδίες. Βασισμένη στην κωμική ηθογραφία, εξελίσσεται μέσα από συγχρονική δράση. Χτισμένη πάνω σε σφικτό λόγο και ακολουθώντας έναν έντονο ρυθμό στην πλοκή της, η Βεγγέρα, είναι ένα έργο που χαρίζει το γέλιο με έναν σωρευτικό και καθολικό τρόπο, δίχως να προσπαθεί να το εκβιάσει από τον θεατή, χρησιμοποιώντας φθηνά τεχνάσματα. Το έργο, αν και γραμμένο το 1893, παραμένει επίκαιρο, μιας και η ενσάρκωση των χαρακτήρων της νεοελληνικής κοινωνίας είναι τόσο πλήρης, όσο και αρχετυπική. Το αποτέλεσμα, πέρα από την προφανή διασκεδαστική του πλευρά, προκαλεί – μέσω της σατυρικής του ουσίας – και την ανάγκη για αυτοκριτική και βελτίωση.
 
 
 
Συντελεστές:
 
 
Σκηνοθεσία, Δραματουργία, Κινησιολογία: Γιώργος-Βορέας Μελάς 
Σκηνικά, κοστούμια: Γιώργος-Βορέας Μελάς, Θεατρική Ομάδα AHERUSIA 
Τεχνικός: Γιώργος Σηφάκης  
Ήχος: Ντούβρας Δημήτρης
Βοηθός οργάνωσης παραγωγής: Μάνθος Σιδηρόπουλος 
Γραφιστική/Μακέτες: Ιωάννα Σπανογιάννη
 
 
Διανομή:
 
 
Κύριος Νερουλός: Θεόφιλος Βλάχος 
Ελένη Νερουλού:  Γεωργία Σπανογιάννη
Κατίνα Νερουλού: Μελίνα Μαστραντώνη 
Μαρίκα Νερουλού: Γιούλη Παπανελοπούλου
Πίπης Νερουλός: Joanna David
Φρόσω Φαγωτού:  Μαρία Ιωάννου
Δημήτρω: Δημήτρης Χαραμής
Κύριος Στενός: Δημήτρης Κατσιδονιώτης
Κυρία Στενού: Βίκυ Δρίβα
Νίκος Στενός: Πάνος Νίκιας
 
 
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Τιμή διήμερης εισόδου που περιλαμβάνει και είσοδο στην παράσταση «Προμηθέας» στο Τρενοτεχνείον: 15 ευρώ
 
 
 
 
Πέμπτη 26/07/2018 | ‘Ωρα έναρξης: 21.00
Τραγωδία
“Προμηθέας – Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος”
 
 
 
Ο Προμηθέας χαρίζει στους Ανθρώπους την Φωτιά και τον Λόγο και τους βλέπει να προκόβουν καθώς εγείρονται από το Χάος. Η Ανθρωπότητα συντάσσεται με τους Αθανάτους, στους πολέμους ενάντια στο σκότος, μα γρήγορα, το γειτόνεμα με τους θεούς, θα κάνει τους Ανθρώπους να ποθήσουν την αθανασία και την παντοδυναμία των θεών, ενώ παράλληλα θα τους κάνει να μισήσουν την θνητότητα, την βραχυβιότητα και την εν γένει φθαρτή τους φύση. Γρήγορα η τάση αυτή των Ανθρώπων θα τους οδηγήσει στον φόβο και στην κάθε αποτρόπαιη πράξη που ο φόβος μας οδηγεί καθώς μας δεσμώνει. Ο Προμηθέας τότε, θα ορκίσει τους υπόλοιπους Αθανάτους να πάψουν την συναναστροφή τους με τους θνητούς ενώ παράλληλα αλυσοδένεται στον βράχο, “ενδυόμενος” τον πόνο και την στέρηση, θέλοντας να δώσει ένα σκληρό μάθημα στην Ανθρωπότητα ωθώντας την να αναζητήσει ξανά το σεβασμό προς την ίδια της την φύση. Εδώ ξεκινά και η ιστορία του έργου, που περιγράφει το αβέβαιο ταξίδι των Ανθρώπων στην συνείδηση και την φρικτή μαρτυρία του ευεργέτη Τιτάνα στον βράχο. Άραγε οι κοιμώμενοι θα αφυπνιστούν τελικά; Ο φόβος είναι απλά μια επιλογή.
 
 
Το έργο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα, μέσα από το πρίσμα της κριτικής του φαινόμενου του Μετα-ουμανισμού ενώ βασίζεται μυθουργικά τόσο στο Προμηθεύς Πυρφόρος, όσο και στο Προμηθεύς Δεσμώτης.
 
 
Η μουσική, όπως και το κείμενο, είναι πρωτότυπη, βασισμένη στο τρίτο δίσκο του γνωστού folk σχήματος Aherusia, «PROMETHEUS -S even Principles On How To Be Invincible». Η μουσική εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από το ίδιο το συγκρότημα.
 
 
 
Συντελεστές:
 
 
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος-Βορέας Μελάς
Βοηθός κινησιολόγου: Joanna David
Σκηνικά – Σχέδιο κοστουμιών: Γιώργος-Βορέας Μελάς
Κοστούμια: Ευαγγελία Ζορμπά
Τεχνικός: Γιώργος Σηφάκης
Παραγωγή: Γιώργος-Βορέας Μελάς
 
 
Διανομή:
 
 
Προμηθέας: Γιώργος Χατζηκυριάκος
Έξαρχος: Δημήτρης Κατσιδονιώτης
Πρώτη: Γιούλη Παπανελοπούλου
Μαντώ: Βίκυ Δρίβα
Χορός: Θεόφιλος Βλάχος, Μελίνα Μαστραντώνη, Γιώτα Ανδρουτσοπούλου, Μαρία Ιωάννου,  Πάνος Νίκιας, Alex Αντωνάκης, Κατερίνα Παπασωτηρίου-Χατζηκυριάκου.
 
 
Μουσικοί επί σκηνής (AHERUSIA):
 
 
Κιθάρα/φωνή: Γιώργος-Βορέας Μελάς (Voreas Faethon)
Κιθάρα/φωνή: Δημήτρης Χαραμής (Drakhon)
Μπάσο/φωνή: Θοδωρής Μανίκας (Tho)
Κρουστά: Παντελής Πολύζος (Chaeronios)
 
 
 
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Τιμή διήμερης εισόδου που περιλαμβάνει και είσοδο στην παράσταση «Βεγγέρα» στο Τρενοτεχνείον: 15 ευρώ

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b