MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
04
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Life, Death and Everything in Between: Έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin στην Τεχνόπολη
Από 28/02/2026 έως 12/03/2026
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Από 10/02/2026 έως 07/03/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Από 30/01/2026 έως 27/02/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Από 10/02/2026 έως 04/04/2026
Ζωγραφική

Δες το ειδώλιο αλλιώς: Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και διαρκεί μέχρι τις 3 Ιουνίου 2018, η έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο: «Δες το ειδώλιο αλλιώς» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

15.300 ήταν οι συμμετοχές στο φετινό, πέμπτο κατά σειρά διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ανέδειξε 33 νικητές με Κριτική Επιτροπή τον Αρχιτέκτονα Άρη Ζαμπίκο, την Διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη, την Εικαστικό και Αρχιτέκτονα Χαρά Μαραντίδου, την Ιστορικό Τέχνης Αταλάντη Μαρτίνου και τον Εικαστικό Άγγελο Πλέσσα.

Εκτός από σχολεία και παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, στο διαγωνισμό συμμετείχαν και σχολεία απ’ όλο τον κόσμο, όπως από Αμερική, Καναδά, Ελβετία, Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Παναμά, Βέλγιο, Λουξεμβούργο αλλά και πολλά ειδικά σχολεία όπως το ΕΕΕΚ Νάξου, το Ειδικό νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρύκοων Πεύκης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση Αργυρούπολης, το Κέντρο Ημέρας «ΙΑΣΙΣ» κ.ά.

Πρωταγωνιστής του παιδικού διαγωνισμού φέτος ήταν το κυπριακό σανιδόμορφο ειδώλιο της 2ης χιλιετίας π.Χ.: Χρησιμοποιώντας κολάζ, ζωγραφική και άλλες τεχνικές, τα παιδιά ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους και εκφράστηκαν με τον πιο δημιουργικό τρόπο, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολύχρωμες «σανίδες» να κατακλύσουν το μουσείο: πυροσβεστήρας, σούπερ ήρωας, καλαμπόκι, χοτ ντογκ, πύραυλος, τσολιάς, φάντασμα, φάρος και χιλιάδες ακόμη ευφάντατες «σανίδες» κατέφθασαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τους προηγούμενους μήνες.

Τα έργα των νικητών καθώς και μία επιλογή 2500 ακόμη έργων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα παρουσιαστούν στην έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «Δες το ειδώλιο αλλιώς» που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 18 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα Μουσείων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 3 Ιουνίου, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Μαϊου 17.00-20.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη διάρκεια των εγκαινίων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα έργα των παιδιών, να γνωρίσουν από κοντά το αυθεντικό κυπριακό ειδώλιο στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και να βγάλουν selfie μπροστά από αυτό (χωρίς φλας)!

Επίσης, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας αφιερωμένο στον διαγωνισμό «Δες το ειδώλιο αλλιώς», που πραγματοποιεί ο animation and media artist Μπάμπης Αλεξιάδης: Με την τεχνική του φωνοτρόπιου* οι συμμετέχοντες θα δώσουν ζωή στον πρωταγωνιστή του φετινού διαγωνισμού, το κυπριακό σανιδόμορφο ειδώλιο της 2ης χιλιετίας π.Χ.! Θα τον χρωματίσουν, θα τον κάνουν να περπατήσει, να χορέψει να αλλάξει σχήμα αλλά και εμφάνιση!

Το εργαστήριο του Μπάμπη Αλεξιάδη θα επαναληφθεί και την Κυριακή 20 Μαΐου, 11.30-14.00. Η είσοδος στην παιδική έκθεση και το εργαστήριο θα είναι δωρεάν.

photo 2

Tί είναι τα σανιδόμορφα ειδώλια

Τα σανιδόσχημα κυπριακά ειδώλια χρονολογούνται στη Μέση εποχή του Χαλκού (1900-1800 π.Χ.) και βρέθηκαν στη κορυφή ενός λόφου στη Κύπρο. Ονομάστηκαν έτσι επειδή θυμίζουν σανίδες. Στην πραγματικότητα απεικονίζουν την ανθρώπινη μορφή και έχουν κατασκευαστεί από κιμωλία. Δεν έχουν χέρια και πόδια εκτός από ορισμένα που έχουν δύο προεξοχές ως χέρια ενώ μερικά έχουν διάτρητα αυτιά.

Από το σχήμα τους φαίνεται πως τα πρώτα σανιδόσχημα ειδώλια ήταν ξύλινα. Έχουν βρεθεί και πήλινα με εγχάρακτη διακόσμηση. Στα λίθινα σανιδόσχημα ειδώλια, οι λεπτομέρειες ήταν ζωγραφισμένες με χρώματα, τα οποία όμως δεν έχουν διατηρηθεί.

Είναι πιθανό να τα τοποθετούσαν μέσα σε τάφους για να συνοδεύσουν και να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην επόμενη ζωή ή ακόμα και να χρησιμοποιούνταν για διάφορες τελετές.

*Φωνοτρόπιο


Το Phonotrope είναι ο όρος που δημιουργήθηκε από τον Animation Director Jim Le Fevre για να περιγράψει την τεχνική της δημιουργίας κινούμενων εικόνων σε ένα «ζωντανό» περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια κάμερας ζωντανής αναμετάδοσης και τις στροφές ενός συνεχώς περιστρεφόμενου δίσκου, χρησιμοποιώντας ένα πικ- απ. Πρόκειται για μια σύγχρονη αναθεώρηση του Zoetrope, μιας από τις πολλές συσκευές προ-κινηματογράφησης που παράγουν την ψευδαίσθηση της κίνησης, εμφανίζοντας μια ακολουθία σχεδίων ή φωτογραφιών που παρουσιάζουν προοδευτικές φάσεις αυτής της κίνησης.

 photo 3

Πληροφορίες για 18 Μαΐου

Ωρα: 17.00-20.00
Είσοδος ελεύθερη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Διάρκεια Έκθεσης: 18/5 - 3/6
Είσοδος: ελεύθερη
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στάθης Λογοθέτης – Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Εικαστικά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Εικαστικά
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Εικαστικά
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το Ποιητικό Κράτος: Έκθεση ζωγραφικής του Σαμσών Ρακά στον Λόφο Art Project