MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Μάκης Παπαδημητράτος και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος μάς συστήνουν το Δε Variete Vol.3

Μετά από έναν χρόνο, το Δε Variete επιστρέφει με καινούρια και παλιά σατιρικά κείμενα, καθημερινούς αντιήρωες και ίδιες αντιλήψεις στο The HUB Events. Οι δύο δημιουργοί του, Μάκης Παπαδημητράτος και Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, μάς προϊδεάζουν για το τί να περιμένουμε αυτή τη φορά.

Eυη Πάνου

«Στον ίδιο χώρο που μας ανέχεται τόσα χρόνια, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε γιατί… Θα αναγνωριστούμε μετά τον θάνατό σας» λένε χαριτολογώντας οι δημιουργοί του, Μάκης Παπαδημητράτος και Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, οι οποίοι έχουν από κοινού γράψει και σκηνοθετήσει, ενώ παράλληλα παίζουν στην παράσταση.

Ο Μάκης Παπαδημητράτος, ηθοποιός και ανεξάρτητος σκηνοθέτης (σκηνοθέτησε τον φημισμένο “Τσίου”), γνωστός από τις cult ανεξάρτητες παραγωγές του, υπογράφει μαζί με τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο (Neon, Σουρελαϊκέν) το τρίτο κατά σειρά Δε Variete, το γνωστό πλέον αστικό variete της πόλης.

Οι δύο φίλοι και συνδημιουργοί, αποκαλύπτουν την ιστορία της ονοματοδοσίας της παράστασης, τη θεματολογία των κειμένων τους και παραδέχονται ότι δεν είναι εύκολες οι ευθύνες μιας παράστασης, αλλά τους δίνεται τόση ελευθερία που δεν θα την άλλαζαν για κανένα λόγο. Άλλωστε, σκέφτονται ήδη μελλοντικά Δε Variete αρκεί αυτό να γίνει αβίαστα και χωρίς πίεση.

variete4

Πώς προέκυψε το όνομα της παράστασης και περί τίνος πρόκειται στ’ αλήθεια; Είναι μια θεατρική, μουσική παράσταση, stand up ή λίγο από όλα;

Ο νονός ήταν ο Αντώνης. Είχαμε συζητήσει πολύ το τι θέλαμε και τι είμαστε, αλλά δεν είχε βρεθεί το όνομα που θα μας κάνει κλικ. Ένα βράδυ ήμουν στον “Μικρόκοσμο” και έβλεπα το “μικρό ψάρι” του Οικονομίδη, νιώθω την δόνηση του κινητού στην τσέπη μου, βλέπω το όνομα στην οθόνη σε μήνυμα και με πιάνουν τα γέλια. Δυστυχώς σε δραματική στιγμή της ταινίας. Το Δε Variete είναι ένα μοντέρνο variete, που οι δημιουργοί του έχουν θεατρικές καταβολές, γι’ αυτό κατά τα δύο τρίτα είναι θέατρο και κατά το ένα τρίτο είναι μουσική και διάφορα άλλα θεάματα, σε χώρο όμως που δεν είναι θεατρικός, και ο θεατής μπορεί να πιει το ποτό του, ενώ παρακολουθεί την παράσταση.

Τα κείμενά σας είναι κυρίως σατιρικά; Ποια θέματα αγγίζετε; Και από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Ναι, κατά βάση σατιρικά είναι τα κείμενά μας και η θεματολογία μας ποικίλλει. Συνήθως αυτή περιλαμβάνει την καθημερινότητα και τους αντιήρωές της, ενώ κάποιες φορές μας αρέσει να παίζουμε με χαρακτήρες παλιότερων Δε Variete, που τους βάζουμε σε νέες περιπέτειες. Οι ιστορίες με αυτούς τους ήρωες αρέσουν σε αυτούς που δεν τους έχουν ξαναδεί σε παλιότερο Δε Variete, αλλά είναι και ένα «κλείσιμο ματιού» προς τους θεατές που τους έχουν δει στις δύο παλιότερες παραστάσεις μας. Έχουμε τρεις χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί και στα τρία Δε Variete, αλλά πάντα φτιάχνουμε και πολλούς νέους.

variete8

Έχετε συνεργαστεί αρκετές φορές μαζί, π.χ. στα Δε Variete και σε δύο μικρού μήκους ταινίες. Πώς προέκυψε εξ αρχής η συνεργασία σας; Έχει αντίκτυπο αυτή η -εν μέρει- «κοινή πορεία» σας στον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε πλέον μαζί στις δουλειές σας;

Γνωριστήκαμε ως κομπάρσοι στο Μέγαρο Μουσικής και κομπάρσοι παραμένουμε. Κομπάρσοι μέσα στον κόσμο είμαστε και παρακολουθούμε τον κόσμο, την πορεία του, την λειτουργία του, και αυτό μας γεννάει ιδέες και θρέφει και εκτρέφει καινούριες «θεατρικές αγελάδες». Παίρνει πράγματα ο ένας από τον άλλον και προχωράμε.

Γράψατε, σκηνοθετήσατε και πρωταγωνιστείτε στο νέο Δε Variete Vol. 3. Είναι για εσάς «βάρος» ή ελευθερία αυτή η πλήρης ευθύνη της παράστασης;

Βάρος; Αβάσταχτο… Αλλά κάποια στιγμή θα συμμορφωθούμε και θα μάθουμε να μην μπλεκόμαστε με όλες τις ευθύνες μιας παράστασης… Θα στερηθούμε ελευθερίας. Θα είναι, όμως, ωραίο αυτό;

variete7

Στις παραστάσεις σας έχετε πολλούς διαφορετικούς guests. Τι σας συνδέει με όλους αυτούς τους καλεσμένους; Με ποια κριτήρια τους εντάσσετε κάθε φορά στο πρόγραμμά σας;

Βασικά μας αρέσει η δουλειά τους. Επίσης, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εμφανιστεί και σε παλιότερα Δε Variete και έχουμε αναπτύξει σχέσεις και χαιρόμαστε να μας επισκέπτονται ξανά. Από την άλλη, θέλουμε να προτείνουμε και καινούρια πράγματα. Μας αρέσει να ακούμε από τον κόσμο ότι τους γνωρίσαμε κάτι που τους άρεσε, που δεν το είχαν υπ’ όψιν τους και, που δεν θα το ανακάλυπταν, αν δεν είχαν έρθει στην παράστασή μας.

Για κάποιον που έχει δει προηγούμενες δουλειές σας, τί διαφορετικό να περιμένει στη νέα παράσταση;

Τίποτα το διαφορετικό… Οι ίδιοι είμαστε, ίσως με κάποιες εμπειρίες παραπάνω, κάποιες εικόνες παραπάνω, που μας δημιούργησαν την ανάγκη να γράψουμε καινούρια κείμενα. Πράγματα καινούρια, ναι. Καινούρια κείμενα, ναι. Καινούριους καλεσμένους, ναι. Πάντως παραμένουμε οι ίδιοι και αυτό είναι καμιά φορά και λίγο διαφορετικό.

Μετράμε, μέχρι στιγμής, 3 Δε Variete. Μέχρι ποιο νούμερο φιλοδοξείτε να το φτάσετε;

Όταν είχε γεννηθεί η ιδέα, είχαμε πει πως θα κάνουμε αρκετά. Τα τρία μέχρι στιγμής μας βγήκαν αβίαστα και τα απολαμβάνουμε όλο και περισσότερο. Περνάμε καλά κι εμείς κι ο κόσμος, και παράλληλα εξελίσσουμε την πένα μας και τις υποκριτικές μας ικανότητες. Όλο αυτό μέσα σε παρεΐστικο κλίμα, απόλυτη ελευθερία στην θεματολογία μας και χωρίς να λογοδοτούμε σε κανέναν, εκτός από το κοινό μας. Σίγουρα χρειάζεται το 4ο ή το 5ο να είναι μόνο με επιλογές από παλιότερα θεατρικά μας, γιατί οι παλιοί τα έχουν αγαπήσει και μας τα ζητάνε. Να ‘μαστε καλά και θα κάνουμε κι άλλα Δε Variete. Αλλά αυτό θα γίνει με τους ρυθμούς μας, δεν θέλουμε να γίνουμε φάμπρικα. Θέλουμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα, διαφορετικά και, όποτε έρχεται η στιγμή να γεννηθεί ένα νέο Δε Variete, να είναι ένα γεγονός, όχι ρουτίνα ή “πρέπει”.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b