MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύνθεση Κειμένων

Ο Α.Π. στο σπίτι μας της Ιωάννας Μπακαλάκου στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μια σκηνική σύνθεση πέντε διηγημάτων του Α. Παπαδιαμάντη, με τίτλο «Ο Α.Π. στο σπίτι μας», σε σύλληψη-σκηνοθεσία Ιωάννας Μπακαλάκου, ανεβαίνει στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, από 1η Φεβρουαρίου 2018.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Ένας φιλόλογος, μια αρχιτέκτονας, μια ενδυματολόγος και μια μουσικός ζουν στη σημερινή Αθήνα, μοιράζονται έναν κοινό χώρο εργασίας (co-working space) και μια φορά την εβδομάδα παίζουν ένα παιχνίδι. Παίζουν τις ιστορίες του Παπαδιαμάντη, μιλάνε τη γλώσσα του συγγραφέα και ακολουθούν την ιστορία μέχρι που φθάνουν να την ζουν, να την γεύονται και να την εκφράζουν. Οι ιστορίες και τα ερωτήματα που θέτει ο σπουδαίος συγγραφέας, συνθέτουν μια παιγνιώδη και σκοτεινή πλατφόρμα που φέρνει το τότε στο εδώ και τώρα, καθιστώντας τον Παπαδιαμάντη έναν ενδιαφέροντα, επίκαιρο, διασκεδαστικό, αόρατο συμπαίκτη.

Μία παράσταση που φωτίζει το χιούμορ, την ειρωνεία, τον σαρκασμό και την οξύτατη κριτική που ασκεί ο συγγραφέας στα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής (μας), χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη θεατρική ματιά. Το κείμενο της παράστασης αποτελεί μια σύνθεση πέντε διηγημάτων του Α. Παπαδιαμάντη – «Οι Μάγισσες», «Η Φωνή Του Δράκου», «Η Φαρμακολύτρια», «Η Στοιχειωμένη Κάμαρα», «Φορτωμένα Κόκκαλα» – η γλώσσα του συγγραφέα κρατιέται ατόφια, η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι πρωτότυπα και διασκευές παραδοσιακών θεμάτων, τα οποία παίζονται ζωντανά στη σκηνή.

o ap sto spiti mas 2

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ξαναδιαβάζοντας τον Παπαδιαμάντη πριν από δυο χρόνια έπεσα επάνω στα διηγήματα του αυτά που έχουν να κάνουν με τη σχέση του ανθρώπου με την μυθοποιία, το μεταφυσικό, τον θάνατο και την επίδραση που ασκεί η τύχη και ο κοινωνικός έλεγχος στις ζωές μας. Διαπίστωσα για άλλη μια φορά, πως πρόκειται για έναν συγγραφέα που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του ανθρώπου, που θέτει θεμελιώδη ζητήματα καίρια και παντοτινά άρα και σύγχρονα. Με κινηματογραφική ματιά και παιγνιώδη διάθεση ο Παπαδιαμάντης βάζει τον αναγνώστη στη θέση του συνοδοιπόρου μέσα στις ιστορίες του. Αυτή ακριβώς η αίσθηση που μου έδωσε ότι δηλαδή περπατάω δίπλα στους ήρωες του κι ότι γίνομαι συμμέτοχος και συμπαίκτης είναι που με ώθησε να βρω το σημείο συνάντησης μου μαζί του και να κάνω θεατρική πράξη αυτά τα πέντε διηγήματα του. Ένα παιχνίδι μέσα στις ιστορίες αυτές, ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι τεσσάρων ανθρώπων του σήμερα, που φοράνε τα ρούχα τους, χρησιμοποιούν τα πράγματα του σπιτιού τους, τα εργαλεία της δουλειάς τους και ακολουθούν την ιστορία μέχρι που φθάνουν να την ζουν, να την γεύονται και να την εκφράζουν. Χρησιμοποίησα έναν λιτό θεατρικό κώδικα και προσπάθησα να μείνω στην ουσιαστική δράση η οποία υπηρετεί και ζωντανεύει το κείμενο, λειτουργώντας αντιστικτικά στην σπουδαία ποιητική γλώσσα του Παπαδιαμάντη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μπακαλάκου

Σκηνικά: Θράσος Χριστόπουλος
Κοστούμια: Θράσος Χριστόπουλος
Μουσική: Λόλα Γιαννοπούλου
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Χορογραφία: Έμα Μαυρέλη

Παίζουν: Λόλα Γιαννοπούλου, Τερέζα Κρητικού, Ιωάννα Μπακαλάκου, Δων Χριστοδούλου

Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (μειωμένο)
Διάρκεια Παραστάσεων: 1/2 έως 29/3
Σενάριο: Ιωάννα Μπακαλάκου
Πληροφορίες: Τηλ. κρατήσεων: 6977442513
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη στις 21.30
Βοηθός Σκηνοθετη: Έμα Μαυρέλη
Φωτογραφίες: Μιχάλης Ευθυμίου
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
«Η Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ» του Στίβεν Κινγκ για 2η χρονιά στο Θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Πετάει Πετάει: Η κλασική φάρσα του Marc Camoletti στο Θερινό Θέατρο Αλέα
ΘΕΑΤΡΟ
Badke(remix): Οι Παλαιστίνιοι Αμίρ Σάμπρα και Ατά Χατάμπ χορογραφούν την αντίσταση στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Οι άθλοι του Ηρακλή: Ο Καραγκιόζης του Ηλία Καρελλά στον Κήπο του Μεγάρου
ΘΕΑΤΡΟ
Τρωάδες: Το Εθνικό στην Επίδαυρο με έναν συμπεριληπτικό θίασο απέναντι στο παράλογο του πολέμου
Θεατρικά Νέα
Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών: Το ανατρεπτικό παιδικό musical του Γιάννη Ξανθούλη σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η βραβευμένη παράσταση με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη ξανά στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Haribo Kimchi: Ο Τζάχα Κου επιστρέφει στην Πειραιώς 260 με ένα “γαστρονομικό ταξίδι”
ΘΕΑΤΡΟ
Stores: Ο Γιώργος Βαλαής στήνει στην Πειραιώς 260 το πολυκατάστημα των υπαρξιακών μας αδιεξόδων
ΘΕΑΤΡΟ
Προσωδία: Η Nicoline van Harskamp αποδομεί τους μύθους για την τεχνητή νοημοσύνη στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Ένας υπηρέτης, δύο αφεντικά: Ο Θάνος Τοκάκης σκηνοθετεί τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Ξαφνικό Stand Up με Κατσούδα, Φουντούλη, Σπηλιόπουλο, Ρήγα στον Λόφο Φιλοπάππου