MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Σουπερκραχ – Το Μεγάλο Κόλπο με τη Διεθνή Οικονομία στο Σύγχρονο Θέατρο

Η νέα παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου «Οίστρος», “Σουπερκραχ – το μεγάλο κόλπο με τη Διεθνή Οικονομία”, είναι μια θεατρική διασκευή του graphic novel του Darryl Cunningham και ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο, τον Ιανουάριο του 2018.

Monopoli Team

Το χρονικό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ξεδιπλώνεται με κατανοητό τρόπο και παράλληλα πλαισιώνεται από μια φιλοσοφική συζήτηση γύρω από τις υπάρχουσες πολιτικοοικονομικές θεωρίες, τις ιδεολογίες και το σκηνικό μέσα στο οποίο διαβιούμε το παρόν μας. Κεντρικός άξονας, η φιλελεύθερη πολιτική ιδεολογία που ανέπτυξε η Άυν Ραντ, η οποία υπήρξε μέντορας του Άλαν Γκρίνσπαν, του κεντρικού τραπεζίτη των Η.Π.Α. για 3 δεκαετίες. Ζούμε στην εποχή του Εγωισμού και του ατομικισμού. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσουμε κουβαλώντας αυτές τις αποσκευές, κυλώντας ο καθένας σαν άλλος Σίσυφος τη δική του πέτρα της δυστυχίας;

Μηδενισμός, εγωισμός, διαφθορά, βαθύπλουτοι και πένητες, εταιρείες, κολεκτίβες, χρηματιστές, τράπεζες, καπιταλισμός. Προοδευτικοί και συντηρητικοί καλούνται να βρουν λύσεις, να κινήσουν τον κόσμο και την ιστορία προς την κατεύθυνση που επιθυμούν.

Ποια είναι η ψυχολογική βάση των πολιτικών μας επιλογών; Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε κατεύθυνση ακόμα κι αν αναγνωρίζουμε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν λειτουργούν αποτελεσματικά;

 IMG 732 A

Αποφεύγοντας τον καταγγελτικό λόγο και εστιάζοντας στη θεατρική δράση, χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές που παραπέμπουν στην αισθητική των graphic novels, παίζοντας με το φως και τη σκιά, εντάσσοντας στοιχεία του σωματικού θεάτρου, η παράσταση μιλάει με ευφάνταστο αλλά συνάμα ουσιαστικό τρόπο γιατη θέση του καθενός μας μέσα στο πολιτικοοικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, που ούτως ή άλλως διαμορφώνεται, άλλοτε με τη συμμετοχή μας και άλλοτε ερήμην μας.

Στην παράσταση θα ακούγονται ζωντανά, τραγούδια από τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη. Πρόκειται για έναν δίσκο – σταθμό της δεκαετίας του ’70, αποτελούμενο από τραγούδια που μιλούν για τον πυρήνα της πολιτικής και της οικονομίας, ξεφεύγοντας από το κλασικό μοντέλο του πολιτικού και στρατευμένου τραγουδιού. Με αυτήν την έννοια, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον λόγο του Cunningham, που περιγράφει τη σύγχρονη πραγματικότητα και παίρνει θέση χωρίς ίχνος διδακτισμού και πολιτικής προπαγάνδας.

Η παράστασή μας ξεκινάει από τα γεγονότα του άμεσου παρελθόντος του Κραχτου 2008 στην Αμερική, για να μιλήσει για το σήμερα και να ανοίξει μια συζήτηση για το αύριο.

Παράγωγα, swaps, αξιόγραφα, CDS, CDO, συστημικό ρίσκο, options, futures, υποθήκες, ομόλογα, επιτόκια, collaterals, οίκοι αξιολόγησης. Οικονομικοί όροι που μπορεί να τους έχουμε ακουστά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, καθώς μονοπωλούν την πολιτικοοικονομική συζήτηση για τα αίτια της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Ας μιλήσουμε για όλα αυτά με απλό και όχι απλοϊκό τρόπο και στιγμιότυπα βγαλμένα από την πιο εξωφρενική κωμωδία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση: Αβραάμ Κάουα
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Καστρινού, Γιάννης Μιχαλόπουλος

Σκηνικά: Ξανθή Κόντου
Κοστούμια: Ξανθή Κόντου
Μουσική: Μιχάλης Ψύρρας

Παίζουν: Νικήτας Αναστόπουλος, Ευαγγελία Αστρίδου, Νίκη Καράλη, Μαργαρίτα Καστρινού, Ίρις Κατσούλα, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Άρης- Ηλίας Τοπάλογλου

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ, Ατέλεια / Ανέργων: 5 ευρώ
Διάρκεια Παραστάσεων: έως 1/4
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00
Διασκευή: Μαργαρίτα Καστρινού, Γιάννης Μιχαλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθετη: Μαρία Γιαννακοπούλου
Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Φιλοπούλου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b