MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

40 χρόνια χωρίς την Μαρία Κάλλας: όλα τα αφιερώματα προς τιμήν της

Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατο της μοναδικής Μαρίας Κάλλας, τιμάται η μνήμη της αξέχαστης Ελληνίδας, με εκδηλώσεις – αφιερώματα, που θα προσπαθήσουν να μας κάνουν να καταλάβουμε λιγάκι καλύτερα το φαινόμενο «Μαρία Κάλλας».

Monopoli Team

Η Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων ως μία γυναίκα που με την τέχνη της άγγιξε τα όρια του μύθου και με τη ζωή της την τραγικότητα των ηρωίδων που τόσο αγάπησε. Σήμερα, σαράντα χρόνια από το θάνατό της, λατρεύεται από εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καλύτερη όπερά της είναι η ίδια της η ζωή. Παραμυθένια και τραγική. Μια γυναίκα με ολύμπιο ταλέντο, η θρυλική ντίβα που έκανε και κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

Δείτε παρακάτω τα αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν της:

14 Σεπτεμβρίου 2017, 21.30

Γκαλά Όπερας αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο

Τρεις σπουδαίες υψίφωνοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με διεθνή σταδιοδρομία, οι Τσέλια Κοστέα, Μυρτώ Παπαθανασίου, Χριστίνα Πουλίτση, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Τζουζέππε Βέρντι, Σαρλ Γκουνό, Λεό Ντελίμπ, Τζάκομο Πουτσίνι, Ουμπέρτο Τζιορντάνο, Γκαετάνο Ντονιτσέττι, Βιντσέντζο Μπελλίνι, που σημάδεψε με τις θεϊκές ερμηνείες της η Μαρία Κάλλας.
Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Το Γκαλά Όπερας Μαρία Κάλλας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το New York Times Athens Democracy Forum, ένα διεθνές φόρουμ για τη Δημοκρατία.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21.00

La Diva: 40 χρόνια – Γκαλά όπερας με την Dinara Alieva στο Μέγαρο Μουσικής
 

maria kallas 40 xronia 2017 4

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Dinara Alieva [Ντινάρα Αλίεβα], που φημίζεται για τη βαθιά εκφραστικότητά της και τη σπάνια λυρικοδραματική χροιά της φωνής της, είναι σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι και έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σπουδαία λυρικά θέατρα της Βιέννης, του Βερολίνου, της Αγίας Πετρούπολης, του Μονάχου κ.ά. 

Στην εμφάνισή της στο Μέγαρο θα τραγουδήσει άριες που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα από εμβληματικές όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου, όπως ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι κ.ά. Την Ντινάρα Αλίεβα, πλαισιώνουν οι έμπειροι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη στο πόντιουμ.

Το Γκαλά-Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum.

maria kallas 40 xronia 2017 arthro

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στις 21:00, είσοδος ελεύθερη

Βραδιά λυρικού τραγουδιού, «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου» στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Σαράντα, ακριβώς, χρόνια μετά, στο πλαίσιο του “2017, Έτος Μαρίας Κάλλας”, ο Δήμος Οιχαλίας και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (Ατενέουμ), επέλεξαν να θυμίσουν το ξεκίνημα της Ντίβας του λυρικού τραγουδιού, στην Ελλάδα, με μία συναυλία αφιερωμένη στην αξεπέραστη λυρική τραγουδίστρια που οριοθέτησε την όπερα στο πριν και το μετά με την παρουσία της.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, διαμορφώθηκε από τον σπουδαίο σολίστ και παιδαγωγό του κλασικού τραγουδιού Άρη Χριστοφέλλη και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δική του παραγωγή, τον Φεβρουάριο 2017. Στη συναυλία στο Θέατρο στην Αρχαία Μεσήνη συμμετέχουν οι υψίφωνες Νίνα Κουφοχρήστου, Μαρία Κωστράκη και Άρτεμις Μπόγρη οι οποίες, με τον Θανάση Αποστολόπουλο στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν αποκλειστικά έργα που η νεότατη Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου, ξεκινώντας μόλις τη μεγάλη της καριέρα, στα δύσκολα για τη χώρα χρόνια από το 1938 έως το 1945, τραγούδησε σε διάφορες συναυλιακές εκδηλώσεις -ωδειακές εξετάσεις και ακροάσεις, γιορτές, ρεσιτάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- με συνοδεία πιάνου. Τραγούδια που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ με τη φωνή της και σε μας φτάνει μόνο ο απόηχος της ερμηνείας της μέσα από διηγήσεις και κριτικές της εποχής.

Μία συναυλία η οποία εκτός από οφειλόμενο αφιέρωμα στη μνήμη μίας τεράστιας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας, εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου Οιχαλίας για την αναστήλωση του πατρογονικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι Μεσσηνίας, στόχο που ένθερμα υποστηρίζει τόσο το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum αλλά και όλοι οι συνδιοργανωτές της βραδιάς.

22, 24 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου 2017

Αφιέρωμα με την διεθνούς φήμης σοπράνο της ΕΛΣ Τζένη Δριβάλα στο Θέατρο Κνωσός

Στο πλαίσιο του αφιερωματος θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις  

22 & 24 Σεπτεμβρίου 2017- Ώρα 20.00 – «Τραβιάτα»

Η δημοφιλής όπερα του Βέρντι «Τραβιάτα» με την Τζένη Δριβάλα (Βιολέτα). Συμπρωταγωνιστούν: Αντώνης Κορωναίος (Αλφρέντο), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Ζερμόν). Συμμετέχουν: Ειρήνη Κώνστα (Φλώρα), Γιάννης Κάβουρας (Γκαστόν), Αλέξανδρος Γάβαρης (Βαρόνος Ντουφόλ), Γαβριήλ Αντωνέλλος (Μαρκήσιος Ομπινύ – Γιατρός), Κατερίνα Μανιού, Μαρία Κιόρογλου Ελένη Λεβέντη.

Μουσική Διεύθυνση – Πιάνο: Δημήτριος Καραμανώλης. Σόλο Βιολί: Γιάννης Γεωργιάδης, Τσέλο: Κωνσταντίνος Σφέτσας. Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα. Σκηνικά-Κοστούμια: Αριάδνη Παπαδάκη. 
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€. Προπώληση: 2108677070 & viva.gr

1 Οκτωβρίου 2017 – Ώρα 20.00

«Κάλλας – Η Ζωή μου – Η Τέχνη μου»
Μουσική θεατρική παράσταση, Η ζωή της Μαρίας Κάλλας μέσα από τους ρόλους της.

Κείμενα-Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα. 
Συμμετέχουν: Ερμίνα Γεράρδη (Τζάκυ Καλογεροπούλου), Ειρήνη Κώνστα (Κάλλας), Τζένη Δριβάλα (Μαρία), Σταμάτης Μπερής (Τζ.ντι Στέφανο-Ωνάσης), Γαβριήλ Αντωνέλλος (Μενεγκίνι)
Ακούγονται αποσπάσματα από τις όπερες: Μάκβεθ, Υπνοβάτις, Τραβιάτα, Νόρμα, Τόσκα, Ντον Κάρλος, Ριγκολέτο, Μήδεια
Πιάνο: Δημήτριος Καραμανώλης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€. Προπώληση: 2108677070 & viva.gr

 maria kallas 40 xronia 2017 5

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, στις 21.00, είσοδος ελεύθερη

Συναυλία-αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

«Έζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα»

Ερμηνεύει το σχήμα Musica del Cuore, αποτελούμενο με τους Monica Minarelli (μεσόφωνος), Antonella Orefice (υψίφωνος), και Neville Jason Fahy (πιανίστας). Οι δυο λυρικές τραγουδίστριες θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες από το ευρύτατο σε φωνητική γκάμα και έκταση ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας. Ο πιανίστας θα ερμηνεύσει και κάποια ορχηστρικά αποσπάσματα από σημαντικές όπερες με τις οποίες έχει ταυτιστεί η θρυλική ντίβα. Ακόμη θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μια πρωτότυπη σύνθεση του Neville Jason Fahy του οποίου βεβαίως έμπνευση και μούσα ήταν η θεϊκή Κάλλας. 
 

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου με αποσπάσματα από τη Μήδεια και ο εικαστικός HOPE με την εικαστική δημιουργία του «Μήδεια» εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ρόλο που ερμήνευσε η μυθική Κάλλας στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού της ανυπέρβλητης ντίβας, σε μορφή βίντεο και φωτογραφιών.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, 10.00-12.00

Ραδιοφωνικό αφιέρωμα στην Καλλας  στον Αθήνα 9.84 (98,3 μ/κ) και στο www.athina984.gr

Τιμώντας τη φετινή επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατο της Ντίβας (16/9/1977), η «Κλασική Κόμπακτ Δισκοθήκη» παρουσιάζει ένα δίωρο αφιέρωμα στα τελευταία 20 χρόνια της ζωής και της καριέρας της. 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b