MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 Queer μικρού μήκους
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aespa World Tour in Cinemas
Animal
Back to Black
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Horrorant Film Festival – Νύχτες τρόμου 2024
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Mistaken for Strangers
Playtime
Poor Things
Shayda
Spy x Family Code: White (με υπότιτλους)
Stop making sense
Take a Trip
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Αδέσποτα κορμιά
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Αρθουρ ο βασιλιάς
Ασπιλη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Γυάλα
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Δύο φίλοι και ένας ασβούλης (μεταγλωττισμένη)
Εγώ, καπετάνιος
Εμφύλιος πόλεμος
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Ενθύμιον
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Μία και εγώ: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Μάμα Γκλόρια
Μετέωρο και Σκιά
Μη μου λες ψέματα
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Ο Μύλος και ο σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Ο καταδικασμένος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο τελευταίος ήρωας
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Σπίθα στη θάλασσα
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο
Το μπλε καφτάνι
Το περασμένο καλοκαίρι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Χάος
Χαίρε, Μαρία
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Χρήστος, το τελευταίο παιδί
Χωρίς οξυγόνο
Ψάχνοντας τον Sugar man
Δράσης

Spider-Man: Επιστροφή στον τόπο του

Oι φαν του Spider-Man θα νιώσουν διπλή χαρά βλέποντας όχι μόνο τον αγαπημένο τους κόμικ ήρωα να επιστρέφει στον τόπο του, στη Marvel, αλλά και το σκηνοθέτη Jon Watts να δίνει νέα πνοή στη μυθολογία των υπερηρώων.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-halfstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 133'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ονειροπαρμένος, με το μυαλό του να ταξιδεύει ακόμη στην περιπέτεια που είχε με τους Εκδικητές, ο Peter Parker επιστρέφει σπίτι του, όπου ζει με τη θεία του May (Marisa Tomei). Ο Peter προσπαθεί να προσαρμοστεί ξανά στην καθημερινή ρουτίνα του κάτω πάντα από το άγρυπνο μάτι του μέντορά του Tony Stark (Robert Downey Jr.). Η προσαρμογή, όμως, δεν είναι εύκολη, αφού ο ίδιος προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από έναν χαριτωμένο σούπερ ήρωα που το πεδίο δράσης του οριοθετείται στα στενά όρια της γειτονιάς του. Όταν, όμως, κάνει την εμφάνισή του ο Vulture (Michael Keaton), ένας καινούργιος πανούργος κακός που απειλεί όλους όσους νοιάζεται ο Peter, τα πράγματα θα σοβαρέψουν και όλα θα έρθουν πάνω κάτω.

SPidermanReturn

Λίγες ανανεωτικές προσπάθειες κλασικών υπερηρώων έχουν τη στόφα και το καθαρό μυαλό που διαθέτει τούτος ο Spiderman. Οι παραγωγοί της Marvel έπραξαν σωστά βάζοντας στο σκηνοθετικό τιμόνι έναν άπειρο μεν στα κολοσσιαία πρότζεκτ αλλά απέραντα ταλαντούχο κινηματογραφιστή, όπως τον άγνωστο Jon Watts. Το όνομα του μπορεί να μην σας λέει πολλά όπως πιθανότατα και η προηγούμενη δουλειά του, το θαυμάσιο νεανικό θρίλερ ενηλικίωσης με στοιχεία road movie “Cop car” από το 2015. Εκεί δύο 13χρονοι βρίσκουν ένα εγκατελειμμένο περιπολικό κι αποφασίζουν να πάνε μια βόλτα μαζί του κάνοντας έξαλλο τον διεφθαρμένο ιδιοκτήτη του, ένα άκρως φοβιστικό και επικίνδυνο μπάτσο που υποδύεται ο Kevin Bacon. Δύο χρόνια μετά ο Watts λες και συνεχίζει την κούρσα ενηλικίωσης του προηγούμενου φιλμ του, βάζει τον εύθραυστο συναισθηματικά και καψουράκο με τη μεγαλύτερη συμμαθήτρια του Liz, τον Peter Parker, να ψάχνεται γενικώς. Η ντιζαϊνάτη φόρμα που του σχεδιάζει ο Tony Stark (ένα είδος πατρικής φιγούρας ο Robert Downey Jr. για τον ήρωα που υποδύεται ο Tom Holland) δεν αρκεί για να μεταμορφωθεί στον σούπερ ήρωα που ονειρεύεται.

Ο νέος Spiderman είναι ένας τινέιτζερ με όλη τη σημασία της λέξης. Η κοσμοθεωρία της ταινίας είναι χτισμένη στα ταπεινά μέτρα του αδέξιου Peter που ως γνήσιος nerd δεν έχει πολλούς φίλους (εκτός του πολυλογά και παρορμητικού Ned), είναι απορροφήμενος στα βιβλία, τα κόμικ και τα παιχνίδια του, ενώ το κορίτσι των ονείρων του δεν δείχνει φυσικά κανένα ενδιαφέρον για κείνον.

Oι φαν του Spider-Man θα νιώσουν ικανοποίηση βλέποντας τον ήρωα τους να βιώνει όχι μόνο την αβάσταχτη μοναξιά της ύπαρξης του αλλά κυρίως τη διαδικασία της επώδυνης ενηλικίωσης με όλες τις ανεπιθύμητες παρενέργειες: οργή, μελαγχολία, κόμπλεξ κατωτερότητας, κυκλοθυμία. Ναι, αυτός ο σούπερ ήρωας δεν είναι και τόσο ηρωικός τελικά. Είναι όμως περισσότερο ανθρώπινος και συμπαθής. Όπως και ο εχθρός του (πειστικός ο Μάικλ Κίτον θυμίζει κάτι από τον…Birdman) που έχει τα δικά του δίκια στο δρόμο της παρανομίας που έχει επιλέξει. Οι δυο τους έχουν μια σχέση με αρκετή σημειολογική σημασία και ενδιαφέρουσες ανατροπές, από την οποία δεν λείπει το πολιτικό υπόβαθρο. Ευτυχώς για το φιλμ, οι υπόλοιποι –πλην του Σταρκ- Εκδικητές δεν αναλαμβάνουν δράση (τους βλέπουμε σε δυο-τρία πλάνα μόνο) ενώ η φανερή τάση απομυθοποίησης τους προκαλεί θετικές εντυπώσεις. Γιατί μην μας πείτε ότι δεν σας έχουν κουράσει αφόρητα όλοι αυτοί οι αυτόφωτοι και αδέκαστοι υπερασπιστές της ανθρωπότητας;

Μήπως τελικά η ηρωική φύση όλων αυτών έχει ξεφουσκώσει στα μάτια του θεατή, με συνέπεια να αναζητά ο τελευταίος νέα πρότυπα στο χώρο της φανταστικής περιπέτειας; Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν να δοθούν στο χαρακτήρα του νέου Spider man τα πιο αφοπλιστικά και αυθεντικά στοιχεία του απόλυτα αντιηρωικού συμβόλου της εποχής. Ένας τυπικός 14χρονος, δηλαδή, ο οποίος δεν ξέρει που πάν’ τα τέσσερα αλλά ξέρει τι δεν θέλει να γίνει: δεν θέλει να γίνει άλλος ένας σοβαροφανής,κουρασμένος, εγωιστής και εμμονικός ενήλικας super-hero που ψάχνει να βρει το νόημα της ύπαρξης του στην υπεράσπιση (χωρίς καν να του το έχει ζητήσει κανείς) της ανθρωπότητας. Η σκηνοθετική μαστοριά του Jon Watts εγγυάται ότι έχουμε βρει ένα δημιουργό που θα μας απασχολήσει πολύ και ευχάριστα στο μέλλον, χαράζοντας στη κόμικ μυθολογία της έβδομης τέχνης την επόμενη μέρα που της αξίζει.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: SPIDER-MAN™: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ (SPIDER-MAN™: HOMECOMING)
Σκηνοθεσία: Jon Watts
Σενάριο: Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna, Erik Sommers (βασισμένο στο Comic Book της Marvel των Stan Lee και Steve Ditko)

Παίζουν: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon, Laura Harrier, Tony Revolori

Διάρκεια: 133'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2017

Rating: 3.5
Διανομή: Feelgood
Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b