MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: Μια… hand made και low budget διοργάνωση

Στην τελική ευθεία για τα επίσημα εγκαίνια στο τέλος Σεπτέμβρη, η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι η διάθεση για δημιουργία μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια του συρρικνωμένου προϋπολογισμού και να προσελκύσει διεθνείς συμμετοχές ακόμη κι αν δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει στα έξοδα…

Monopoli Team
«Πενία τέχνας κατεργάζεται». Έχοντας το ρητό αυτό κατά νου, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δεν δίστασε να προχωρήσει στη διοργάνωση της καθιερωμένης, πλέον, Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, ακόμη και όταν βρέθηκε να έχει στη διάθεσή του έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 80% (!) σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες. Θεωρώντας πως ο θεσμός αποτελεί πλέον πόλο συσπείρωσης των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης και συμβολής στη διεθνοποίηση της ελληνικής εικαστικής σκηνής, αποφάσισε να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις και να προχωρήσει.

2Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2009
Έτσι, αντί να αναθέσει την Μπιενάλε σε κάποιον προσκεκλημένο επιμελητή, επέλεξε ένα ομαδικό επιμελητικό σχήμα, που αποτελείται από τους ιστορικούς τέχνης του ΚΜΣΤ (Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Γιάννης Μπόλης, Εύη Παπαβέργου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Παρασκευά, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα, Αγγελική Χαριστού).

4Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2011

Παράλληλα, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στους καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας 1.352 προτάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μολονότι έκανε γνωστό πως δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς των έργων. Από τη διαδικασία αυτή προέρχονται οι μισοί περίπου από τους 75 καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν έργα τους στην κεντρική έκθεση και το παράλληλο πρόγραμμα.

6Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΟΜΑΔΑ

Θεματικό πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα είναι οι «Φαντασιακές εστίες» («Ιmagined Homes»). Με αφορμή το μεταναστευτικό, επικεντρώνεται στη ρευστότητα και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό της έννοιας του σπιτιού. Ανάμεσα στις άλλες καινοτομίες της Μπιενάλε, που θα εγκαινιαστεί στις 30 Σεπτεμβρίου, η διάχυσή της σε πολλούς χώρους της πόλης, το πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής οκτώ εικαστικών που θα δημιουργήσουν και θα εκθέσουν στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b