MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Πινακοθήκη Α. Γ. Λεβέντη στο Μουσείο Μπενάκη

Ένα πολιτιστικό ίδρυμα από την περιφέρεια του ελληνικού κόσμου τιμά φέτος το Μουσείο Μπενάκη, στην ετήσια εκδήλωση που αφιερώνει στην ανάδειξη του έργου των πολιτιστικών οργανισμών που δρουν στην περιφέρεια: την Πινακοθήκη Α. Γ. Λεβέντη της Λευκωσίας.

Monopoli Team

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής προσφοράς της Λεβεντείου Πινακοθήκης, όπως πραγματώνεται μέσα από τη μοναδική συλλογή της, ένα ενδιαφέρον αφήγημα 400 ετών εικαστικής δημιουργίας (17ος – 20ος αιώνας), που συγκεντρώνει 800 ευρωπαϊκά, ελληνικά και κυπριακά έργα τέχνης (των Canaletto, Renoir, Monet, Chagall, Βρυζάκη, Βολανάκη, Ράλλη, Μόραλη, Τσαρούχη, Γκίκα, Κισσονέργη, Διαμαντή και Κάνθου), συνιστώντας έναν φόρο τιμής στο μεγαλείο της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς και επιμορφώνοντας τις μελλοντικές γενιές. Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ολοκληρώθηκε το 2014 και στεγάζεται στο κέντρο της Λευκωσίας, σε ένα φιλόξενο κτίριο, φιλικό προς το περιβάλλον και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά μουσειολογικά μέσα.

Η Πινακοθήκη στεγάζει μόνιμα τρεις συλλογές: τη Συλλογή του Παρισιού, με έργα από ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκής τέχνης, από πολλές καλλιτεχνικές σχολές και τεχνοτροπίες, που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, την Ελληνική Συλλογή, με έργα σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα, οι οποίες συγκροτήθηκαν από τον συλλέκτη Αναστάσιο Γ. Λεβέντη, καθώς επίσης και την πιο πρόσφατη Κυπριακή Συλλογή, που εστιάζει κυρίως σε έργα της πρώτης γενιάς κυπρίων καλλιτεχνών από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1930.

Museum Day AG Leventis Gallery 3

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σήμερα Τρίτη 16 Μαΐου, στις 19.30, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), θα μιλήσουν οι: Άγγελος Δεληβορριάς, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φωτεινή Παπαδοπούλου, επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομη ταινία με τίτλο «Λεβέντειος Πινακοθήκη: Όραμα και δημιουργία» και θα μιλήσουν επίσης σε βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις οι Paul Dujardin, καλλιτεχνικός διευθυντής της Bozar των Βρυξελλών και ο Wim Van Der Weiden, Chairman της European Museum Academy (ΕΜΑ).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που φέτος έχει θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων την Πέμπτη 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα κτίρια του Μουσείου, τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.

Κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1)
mouseio benaki kentriko ktirio 2017

Συντηρητές υπό έκθεση (12.00-17.00): Ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης θα στηθεί στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη εργασιών συντήρησης σε επιλεγμένα έργα και συγχρόνως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους συντηρητές. Με τη βοήθεια οθονών οι επισκέπτες θα μπορούν να «διεισδύσουν» οπτικά στα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να «ανιχνεύσουν» την ιστορία τους.

Φαρενάιτ 451: Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα (14.00-14.30, 16.00-16.30, 18.00-18.30, 20.00-20.30): Το Μουσείο Μπενάκη, για το έτος 2017, που είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα. Το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα. Προέρχεται από την πόλη Jingdezhen της επαρχίας της Κίνας Jiangxi και χρονικά ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing, 17oς αι. μ.Χ. Με αφορμή αυτό το κινεζικό πιάτο, ο δρ Γιώργος Μαγγίνης θα πραγματοποιήσει τέσσερις ξεναγήσεις αποκαλύπτοντάς μια αμφιλεγόμενη διήγηση του ιστορικού Σίμα Τσιέν.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Ασωμάτων 22)
Benaki Museum of Islamik Art 1

Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής (11.00-12.00, 14.00-15.00): Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων. Συνοδοιπόρος σε αυτήν την περιήγηση η επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου.

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)
Benaki Pireos 138 2017

Φωτογραφικό Αρχείο: Οι «κρυμμένες» φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους (11.00-12.00, 14.00-15.00): Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για το λόγο αυτό οι παραπάνω φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτίριο της οδού Πειραιώς, όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Το προσωπικό του Τμήματος επιλέγει κάποια μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και τα παρουσιάζει σε μικρές ομάδες.

«Δώσε φωνή σε όσα δεν μπορείς να ονοματίσεις» (19.00-23.00): Η δημιουργική ομάδα Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του Athens Jewelry Week παρουσιάζει ένα διαδραστικό εργαστήριο, όπου οι επισκέπτες θα κληθούν να παρακολουθήσουν μια προβολή/έκθεμα που θίγει/εικονογραφεί με συμβολικό τρόπο αμφιλεγόμενα ή αμφισβητούμενα ζητήματα , τα οποία αποτελούν ταμπού ή δεν είναι «αποδεκτό» να ειπωθούν/σχολιαστούν ευθέως. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να «αντιδράσουν» στην αισθητηριακή αυτή εμπειρία και να πάρουν θέση, μέσα από μία δημιουργική διαδικασία. Θα επιλέξουν υλικά που τους εκφράζουν, θα συνθέσουν εικόνες και συναισθήματα και θα δημιουργήσουν ένα φορέσιμο καλλιτεχνικό αντικείμενο-statement. Τέλος, θα τους δοθεί η ευκαιρία να σχολιάσουν την όλη εμπειρία, αφήνοντας το ίχνος τους στους τοίχους του μουσείου. Το εργαστήριο θα επαναληφθεί από Παρασκευή 19 έως Κυριακή 21 Μαΐου, (11.00-16.00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πωλητήριο

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη την Πέμπτη 18 Μαΐου σε όλα τα καταστήματά του (Κουμπάρη 1, Κριεζώτου 3 και Πειραιώς 138) θα διαθέτει τα αντικείμενά του με έκπτωση 10% , ενώ για τα μέλη η έκπτωση θα είναι 20%. Οι εκδόσεις του Μουσείου θα διατεθούν με έκπτωση 30% για όλους. Επιπλέον, το κατάστημα της Πειραιώς 138, καθώς και το benakishop.gr θα έχουν μεγάλες προσφορές σε επιλεγμένα είδη από την Πέμπτη 18 Μαΐου έως και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b