MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το βράδυ που το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έγινε δικό μας

Η ανοιχτή γιορτή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο είχε τα πάντα: Αίγλη, λάμψη, δάκρυα και γιορτή, πάρτυ για όλους, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι και απολογίες πολιτικών και καταγγελίες πολιτών για την τύχη του έργου.

author-image Στέλλα Χαραμή
Από παιδικά χέρια, στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φτάνει στα δικά μου ένα leaflet που γράφει «Δικό σας!». Από την Πέμπτη, το μεγαλειώδες έργο στο Φαληρικό Δέλτα – κι ένα από τα σημαντικότερα και δαπανηρότερα που έχουν κατασκευαστεί στην νεότερη ιστορία της χώρας – βρίσκεται στην διαχείριση του Δημοσίου. Στην πραγματικότητα, το ΚΠΙΣΝ ανήκει σε όλους μας και πολύ περισσότερο στο αγοράκι και στους δεκάδες συνομήλικους του που μοίραζαν, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, το ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες οι οποίοι κατέφθαναν, κατά εκατοντάδες, στο Φάληρο. Στην πραγματικότητα το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανήκει στο μέλλον.

KPISN 1
Το στιγμιότυπο της υπογραφής που παραχωρεί οριστικά το ΚΠΙΣΝ στα χέρια του Δημοσίου.

Δέκα χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πέντε χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών στο οικόπεδο του πρώην ιπποδρόμου, η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο συμφωνητικό παραχώρησης του έργου, ολοκλήρωνε αυτό που ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος ονόμαζε «ταξίδι της Ιθάκης μας». Χωρίς να κρύβει τη συγκίνηση του, ο κ. Δρακόπουλος και η οικονομική διευθύντρια του ΙΣΝ Χριστίνα Λαμπροπούλου, παρέδωσαν το «κλειδί» του Κέντρου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών «πλήρως εξοπλισμένο και εξοφλημένο», συμβάλλοντας στην προίκα του με εμπίστευμα 20 εκατομμυρίων ευρώ ενώ – υπό την προϋπόθεση η διαχείριση του να είναι χριστή από το Δημόσιο – θα δωρίσει επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν σε ορίζοντα πέντε ετών για την κάλυψη των εξόδων προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης καθώς και των λειτουργικών εξόδων σύνολου του Κέντρου. Σε αυτά πρέπει να αθροιστούν και τα 10 εκατομμύρια ευρώ που χρηματοδοτούν τη μετακόμιση των δύο φορέων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

KPISN Drakopoulos
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος στη, συναισθηματικά φορτισμένη, ομιλία του.

Το «τριπλό έργο» που, εκτός από τη στέγαση των δύο φορέων πολιτισμού, εκτείνεται και στην απόδοση στην Αθήνα 200 στρεμμάτων μεσογειακού πάρκου έχει ήδη κοστίσει στο ΙΣΝ 617 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα και στη γιορτή της παράδοσης έγινε διακριτή η πρόθεση του Ιδρύματος Νιάρχος να παραμείνει παρόν στη διαχείριση του έργου από από το θεσμικό του ιδιοκτήτη του υπουργείου Οικονομικών (υπάρχουν εξάλλου αναλυτικές ρήτρες εποπτείας) την ώρα που ήταν αναγνωρίσιμες οι ανησυχίες των πολιτών για το ρίσκο αυτής της σχέσης. «Η αρχή του τέλους», «έφτασε η ώρα που όλοι φοβόμαστε», «καμία εμπιστοσύνη και ελπίδα προς το ελληνικό δημόσιο», «και τώρα παρακμή» είναι μερικά από τα αγωνιώδη τους μηνύματα στα οποία δεν δίστασε να δώσει φωνή ο Ανδρέας Δρακόπουλος – παρουσία όλων των πρωθυπουργών που έχουν θητεύσει από το 2007 μέχρι σήμερα και εκπροσώπων και των οκτώ κυβερνήσεων που έχουν βρεθεί στην εξουσία.

KPISN finale
Η στιγμή που οι συμμετέχοντες του καλλιτεχνικού προγράμματος ανεβαίνουν στη σκηνή.

«Οφείλουμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε να διαψεύσουμε τις ανησυχίες οι οποίες είναι αληθινές αφού πολλές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι σχεδόν ερείπια. Προφανώς και είναι τεράστια η ευθύνη και η υποχρέωση που βαραίνει τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις ώστε το έργο αυτό να διατηρήσει την αίγλη του» δήλωσε καθησυχαστικός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας πως το ΚΠΙΣΝ θα γίνει «το καταφύγιο και το ορμητήριο μεγάλων ονείρων» και σύμβολο μιας πραγματικής ανάγκης: Αυτής του πολιτισμού που «υπερασπίζεται το δικαίωμα σ’ ένα καλύτερο κόσμο».

KPISN SumiJo
«Casta Diva» ερμήνευσε η διάσημη σοπράνο Sumi Jo.

Νωρίτερα, αλλά πάντα στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος – εξαίρωντας τη χειρονομία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που συνεχίζει την «παράδοση των μεγάλων ευεργετών» υπενθύμιζε πως η ενδεχόμενη «αθέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου δεν θα απευθύνεται στον δωρητή αλλά στον πολιτισμό».

KPISN Alkinoos
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύει την «Αρχόντισσα» του Τσιτσάνη.

Παρά τον έκδηλο και, μάλλον, συλλογικό σκεπτικισμό για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η ανοιχτή γιορτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο κόσμος συνέρρεε πριν πέσει το φως του ήλιου στην Αγορά και στους κήπους του, επιβεβαιώνοντας τον πρώτιστο και, όπως όλα δείχνουν, ήδη κατακτημένο στόχο: Τη διείσδυση του έργου στην κοινωνία και την κοινή νοοτροπία. Τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα στεφάνωναν το υδάτινο κανάλι του Ρένζο Πιάνο, αναγκάζοντας τους πάντες να κοιτάξουν ψηλότερα. Κάποιες χιλιάδες επισκεπτών που αψήφησαν τη δροσερή βραδιά του Φλεβάρη και ήρθαν να προστεθούν στα εντυπωσιακά νούμερα προσέλευσης των 760.000 Αθηναίων (υπολογίζονται στις 25.000 ανά εβδομάδα) από την έναρξη εκδηλώσεων του περασμένου Αυγούστου.

KPISN1 Giorti
Κοσμοπλημμύρα στην Αγορά, ανάμεσα στα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Είχαν άλλωστε κάθε λόγο να βρίσκονται εκεί. Μια άρτια διοργάνωση, προγραμματισμένη στον χτύπο του λεπτού και με εμπνευσμένη σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού προγράμματος από το Θωμά Μοσχόπουλο, προσκάλεσε πάνω στην κεντρική σκηνή της Λυρικής αλλά και σε όλους τους χώρους του Κέντρου σχεδόν κάθε κοινωνική, καλλιτεχνική και ηλικιακή κατηγορία κοινού που αφορά το έργο: Από την παιδική και τη χορωδία Ενηλίκων της Λυρικής, χορευτές του Μπαλέτου και του Λυκείου Ελληνίδων, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo στην «Casta Diva», τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να τραγουδά λυγμικά Τσιτσάνη, τη Νατάσα Μποφίλιου να ερμηνεύει με διεθνή αέρα το «Impossible dream» από το μιούζικαλ «Man of La Mancha», τον σπουδαίο τζαζίστα Γιώργο Κονταφούρη στο πιάνο του, ποδηλάτες και roller bladers, όλους όσοι ανήκουν και είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τη μικρή προτροπή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Δικό σας.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b