MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

67ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Η Χρυσή Αρκτος στην Ουγγαρία

Παρότι οι προβλέψεις μιλούσαν για επικράτηση του Ακι Καουρισμάκι, το νέο Ουγγρικό σινεμά ξανάδειξε τα δόντια του.

Ιλντικο Ενιέντι
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Για 10 μέρες το φετινό υποτονικό φεστιβάλ αποκτούσε χρώμα μέσω μεμονομένων δημιουργιών. Οι 17 επιλαχούσες ταινίες του διαγωνιστικού ήταν άνισες και μάλλον κατώτερες του αναμενομένου, τα φιλμ εκτός διαγωνιστικού (κυρίως τα ισπανικά) είχαν περισσότερο ενδιαφέρον ενώ ευτυχώς που υπήρχε και το νέο «Trainspotting» για να μπουν λίγα γκάζια στο άψυχο φετινό φεστιβάλ. Εν μέσω λοιπόν μιας έντονα πολιτικοποιημένης και μάλλον βαριάς ατμόσφαιρας (σύνδεση της πολιτικής Ντόναλντ Τραμπ και του βερολινέζικου…Τείχους , άλυτο προσφυγικό ζήτημα, το δυσοίωνο μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης) η κριτική επιτροπή του προέδρου Πολ Βερχόφεν και των μελών Μάγκι Τζίλενχαλ, Ντιέγκο Λούνα, Ντόρα Μπουσουσά (τυνήσια παραγωγός), Ολάφουρ Ελίασον (καλλιτέχνης από την Ισλανδία), Γιούλια Γιεντς (γερμανίδα ηθοποιός) και Γουάνγκ Κουάν (σκηνοθέτης-σεναριογράφος από την Κίνα) φάνηκε να έχει εύκολο έργο εξ’ αρχής.

Το ανθρωπιστικό σινεμά θριάμβευσε με το ουγγρικό νεορομάντζο «On Body and Soul» της ουγγαρέζας Ιλντικο Ενιέντι να αποσπά τη Χρυσή Αρκτο (κέρδισε ακόμη και τα βραβεία καλύτερης ταινίας από την Οικουμενική Επιτροπή και από τη FIPRESCI, τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου), ενώ το αφοπλιστικό και υποδειγματικά μινιμαλιστικό «The Other Side of Hope» του Ακι Καουρισμάκι, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Το «Una Mujer Fantastica» του Σεμπαστιάν Λέλιο απέσπασε εκείνο του Σεναρίου, ενώ το «Felicite» του γάλλου Αλέν Γκομίς τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο- Μεγάλο βραβείοι της επιτροπής. Η Αργυρή Αρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας δόθηκε στην Ανιέσκα Χόλαντ για το οικολογικής ευαισθησίας «Pokot». Καλύτερη ηθοποιός αναδείχτηκε η Κιμ Μιν-χι για το «On the Beach at Night Alone» και καλύτερος ηθοποιός ο Γκέοργκ Φρίντριχ για το «Bright Nights».

berlinale 2017 xrusi arktos 2
Γκέοργκ Φρίντριχ

Τα υπόλοιπα βραβεία ήταν:

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Ντάνα Μπουνέσκου για το μοντάζ του «Ana, mon amour»

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Ghost Hunting του Ραέντ Αντόνι (Παλαιστίνη)

Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας: Summer of 1993 της Κάρλα Σιμόν (Ισπανία)

Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: Cidade Pequena του Ντιέγκο Κόστα Αμαράντε (Πορτογαλία)

Αργυρή Αρκτος – Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Μικρού Μήκους Ταινίας: Ensueño en la Pradera του Εστέμπαν Αρανγκόιζ Χουλιέν (Μεξικό)

Βραβείο Audi Μικρού Μήκους Ταινίας: Street of Death του Καράμ Γκουσεΐν (Λίβανος, Γερμανία)

Ειδική Μνεία Μικρού Μήκους Ταινίας: Centauro του Νίκολας Σουάρεζ (Αργεντινή)

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b