MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Αποχαιρετά το «Ολύμπια» με οκτώ παραγωγές

Οπερα, χορός με διεθνείς μετακλήσεις και οπερέτα για τον φετινό χειμώνα καθώς η ΕΛΣ ετοιμάζεται να μετακομίσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

author-image Στέλλα Χαραμή

Σε μια μπεζ χάρτινη καρτέλα, σχεδιασμένη στα πρότυπα των πρώτων έντυπων προγραμμάτων της δεκαετίας του 1940, μοιάζει να συνοψίζεται η ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Κι είναι συνάμα η υπόμνηση για το, πολλά υποσχόμενο, αύριο.

Η νοσταλγία περίσσευε νωρίς το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Ολύμπια», του ιστορικού κτηρίου που, από το 1944, στεγάζει τις δραστηριότητες της ΕΛΣ. Θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τις 19 Μαϊου του 2017. Γιατί, παρότι η Εθνική Λυρική Σκηνή συμπληρώνει το 73ο έτος της ζωής της, έχει φτάσει η στιγμή να κατακτήσει το μέλλον της.

Lyriki entypo
Η καρτέλα του φετινού προγραμματισμού εμπνευσμένη από τα πρώτα έντυπα προγραμμάτων της ΕΛΣ 

Οι μήνες που θα ακολουθήσουν ορίζονται από το στοιχείο της μετάβασης. Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που στεγάζει τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ενός εθνικού λυρικού θεάτρου – δια χειρός του Ιταλού μετρ της αρχιτεκτονικής Ρέντσο Πιάνο – παραδίδεται οριστικά στο τέλος Οκτωβρίου. Το έργο αναμένεται να περάσει στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα δοθεί το σύνθημα για την έναρξη της μετακόμισης στο Φαληρικό Δέλτα.

«Είμαστε υπερήφανοι που μέσα σε μια τόσο δύσκολη μεταβατική χρονιά με τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες, όχι μόνο δεν θα αναστείλουμε τις δραστηριότητες μας – όπως έκαναν πολλά θέατρα στον κόσμο σε αντίστοιχες περιπτώσεις – αλλά θα προσφέρουμε στο κοινό μας ένα πρόγραμμα με όπερα, οπερέτα, μπαλέτο κι ένα πλήθος εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων» σημείωνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μύρωνας Μιχαηλίδης κατά την ανακοίνωση του χειμερινού ρεπερτορίου.

Στην καρδιά του χειμώνα, τον προσεχή Δεκέμβριο, ο κ. Μιχαηλίδης θα είναι έτοιμος ν’ ανακοινώσει και τον συμπληρωματικό προγραμματισμό, τις παραγωγές της δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας της Λυρικής στο ΚΠΙΝ που θα διαρκέσει από το Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2017 καθώς και το ρεπερτόριο της επόμενης περιόδου 2017-2018.

KentroPolitismouNiarxos
Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο

Για την ώρα, ο προγραμματισμός της σεζόν δεν στερείται εκπλήξεων. Τόσο η επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον Αντώνη Φωνιαδάκη στη διεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ όσο και οι σταρ προσκεκλημένοι του προλογίζουν μια νέα εποχή για το Χορό στον οργανισμό. «Θα επιδιώξω να συντηρήσω, να αναβαθμίσω και να αναπτύξω το καλλιτεχνικό και τεχνικό εύρος του Μπαλέτου» υποσχέθηκε ο διεθνής χορογράφος, την ώρα που συνθέτει το φετινό πρόγραμμα βασισμένος στο τρίπτυχο της αναβίωσης του κλασικού ρεπερτορίου, των συμπράξεων και των διεθνών συνεργασιών.

Εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της Λυρικής με το Εθνικό, χορογραφεί το «Γαλαξία», ένα υβριδικό θέαμα μεταξύ χορού και θεάτρου που καταπιάνεται με την έννοια της απαρχής, προσκαλεί τον πρώην διευθυντή της όπερας του Παρισιού Μπενζαμέν Μιλπιέ και τον διακεκριμένο Βρετανό Ντάγκλας Λι προκειμένου να συνυπογράψουν την σπονδυλωτή παράσταση «Τοπία» και αναβιώνει το μπαλέτο της «Ζιζέλ» σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ.

Galaxias
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, στις πρόβες του «Γαλαξία»

Θα είναι οι τρεις από τις οκτώ μεγάλες παραγωγές της σεζόν μαζί με την εμβληματική όπερα του Βάγκνερ «Λόεγκριν» σε σκηνοθεσία Αντονι ΜακΝόναλντ και μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και την αναβίωση μιας, φορτισμένης για την ιστορία της Λυρικής Σκηνής, όπερας, τη «Ρέα» του Σπυρίδωνος Σαμαρά· είναι το έργο που εγκαινίασε το θέατρο «Ολύμπια» το 1944 – εδώ σκηνοθετημένη από το Νίκο Διαμαντή σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή.

Επιπλέον, θα επαναληφθεί «Ο βαφτιστικός» στην παιγνιώδη σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, «Ο κουρέας της Σεβίλλης» σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Μικέλι και η «Τραβιάτα» από το Νίκο Σ. Πετρόπουλο.

Vaftistikos2
Επανάληψη για τον «Βαφτιστικό» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα

Βαρύτητα δίνεται φέτος στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της ΕΛΣ, κρίνοντας από τα έντεκα προγράμματα που θα παρουσιαστούν σε δημοτικά σχολεία, ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα, σε δημόσιους χώρους της πόλης και στις εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών του φετινού προγραμματισμού φτάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ (προς το παρόν το υπουργείο Πολιτισμού έχει καταβάλει τα 9 εκατομμύρια). Σε περίπτωση που το ποσό εκταμιευθεί στο σύνολο του, θα καλύψει και το ταμειακό έλλειμμα του οργανισμού που υπολογίζεται στο 1.5 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, το ποσό της κρατικής επιχορήγησης αναμένεται να αυξηθεί στα 14 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τα επιπλέον κόστη λειτουργίας που θα προκύψουν κατά τη μετακόμιση της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Τα δείγματα, αναφορικά με την προσέλευση του κοινού πάντως, είναι ενθαρρυντικά για το ταμείο της Λυρικής. Η περσινή σεζόν έκλεισε με τα έσοδα των εισιτηρίων να υπερβαίνουν κατά 200.000 ευρώ το κόστος των παραγωγών.

Η μετακόμιση στο κτηριακό σύμπλεγμα του Ρέντσο Πιάνο συμπίπτει με τη δημιουργία εργαστηρίων και αποθηκών στην περιοχή του Ελαιώνα που θα στεγάσουν τα σκηνικά και τα 60.000 κοστούμια του βεστιαρίου της Λυρικής – ύστερα από την πρόσφατη ψήφιση σχετικής τροπολογίας.

Rhea 1943 44 EXOFILO
Το αυθεντικό εξώφυλλο του προγράμματος της «Ρέας», της πρώτης παραγωγής στην ιστορία της Λυρικής Σκηνής

Ο επίλογος για το κτήριο της οδού Ακαδημίας θα γραφτεί στις 19 Μαΐου με το ανέβασμα της «Ρέας» για μία και μοναδική βραδιά. Φαίνεται όμως, πως αυτό δεν θα είναι το φινάλε για την παρουσία του «Ολύμπια» στον αθηναϊκό πολιτισμό αφού το κτήριο, ιδιοκτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει λάβει χαρακτηρισμό πολιτιστικής χρήσης από το 2003. Οπως δεσμεύτηκε και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, το «Ολύμπια» θα εξακολουθήσει να έχει συναφείς με τις έως τώρα χρήσεις «χωρίς να ανταγωνίζονται τις δράσεις της Λυρικής στο Φάληρο».
national-opera-kallitexniko_programma_2016-2017.pdf
ekpaideutika_programmata.pdf

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b