MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο 12λογος της ασφάλειας: Βασικοί κανόνες για ν’ απολαύσουμε τη θάλασσα χωρίς κινδύνους

Καλοκαίρι, θάλασσα, σπορ και παιχνίδια στην παραλία! Εικόνες που ονειρευόμαστε όλο το χειμώνα και ήρθε επιτέλους η εποχή για να τις ζήσουμε και να τις απολαύσουμε με όλες τις αισθήσεις μας.

Monopoli Team

Ωστόσο ακόμα και στο πιο παραδεισένιο σκηνικό, μια στιγμή αρκεί για να μετατρέψει το όνειρο σε… εφιάλτη. Γι’ αυτό και πρέπει πάντα να προσέχουμε πριν αφεθούμε στις χάρες της θάλασσας. Το τί ακριβώς πρέπει να προσέχουμε όταν κολυμπάμε ή όταν κάνουμε θαλάσσια σπορ, το συνοψίζει σ’ έναν κατάλογο 12 βασικών κανόνων το Safe Water Sports.

Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας.

Οι 12 βασικοί κανόνες ασφαλείας για να χαρούμε τη θάλασσα ειδικά όταν κάνουμε θαλάσσια σπορ είναι οι εξής:

Κανόνας 1: Έχει η επιχείρηση άδεια λειτουργίας;
Πριν κάνω οποιοδήποτε θαλάσσιο σπορ, βεβαιώνομαι ότι η επιχείρηση διαθέτει άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπορ.
Αν η επιχείρηση δεν εμφανίζεται στο www.safewatersports.gr ή στην εφαρμογή, ΔΕΝ έχει άδεια λειτουργίας.

Κανόνας 2: Έχει ο οδηγός πτυχίο προπονητή; Υπάρχει δεύτερο άτομο στο σκάφος;
Αν το θαλάσσιο σπορ που επιλέγω να κάνω περιλαμβάνει έλξη από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια), θα πρέπει αυτός που το οδηγεί να έχει πτυχίο προπονητή/ εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι και υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος ΔΕΥΤΕΡΟ άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.
Η κατοχή άδειας ταχυπλόου σκάφους δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αρκετή.

Κανόνας 3: Βλέπω τη σωστική λέμβο;
Κάθε επιχείρηση έχει την υποχρέωση να διαθέτει σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat). Η σωστική λέμβος πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, δε νοικιάζεται και δε χρησιμοποιείται ποτέ για άλλο λόγο.

Κανόνας 4: Υπάρχει ναυαγοσώστης;
Αν είναι υποχρεωτική η παρουσία του ναυαγοσώστη στην παραλία που βρίσκομαι, ελέγχω αν βρίσκεται κοντά.
Στο Safe Water Sports μπορείτε να βρείτε ΟΛΕΣ τις παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη.

Κανόνας 5: Δεν τρώω και δεν πίνω αλκοόλ πριν μπω στη θάλασσα. Γνωρίζω τα όριά μου.
Δεν μπαίνω στη θάλασσα αν δεν αισθάνομαι καλά ή αν έχω καταναλώσει αλκοόλ ή αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό.
Επίσης, η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά την δύση του ήλιου.

Κανόνας 6: Προστατεύω την οικογένειά μου.
Αν το παιδί μου δεν ξέρει να κολυμπά, δεν του επιτρέπω να κάνει οποιοδήποτε θαλάσσιο σπορ.

Κανόνας 7: Ποιο από τα κριτήρια πληροί το παιδί μου;
Δεν επιτρέπω στο παιδί μου να νοικιάσει θαλάσσιο σπορ, αν δεν έχει την ελάχιστη ηλικία που προβλέπεται από τον νόμο για κάθε άθλημα.
Ενημερώνομαι στο www.safewatersports.gr.

Κανόνας 8: Υπάρχει ασφαλές πέρασμα;
Κάθε επιχείρηση εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ πρέπει να έχει δημιουργήσει ένα θαλάσσιο μονοπάτι με σημαδούρες μπροστά από το πόστο της, για την είσοδο και έξοδο προς και από την παραλία.

Κανόνας 9: Λαμβάνω όλα τα μέτρα ασφάλειας.
Φροντίζω να έχω λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας, όπως σωσίβιο και κράνος, ανεξάρτητα από το πόσο καλός κολυμβητής είμαι. Επίσης, βεβαιώνομαι ότι είναι σε καλή κατάσταση και ότι δεν έχουν φθαρεί.

Κανόνας 10: Η θάλασσα και η παραλία έχουν κανόνες. Τους εφαρμόζω;
Τηρώ τις οδηγίες και τις συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης. Φροντίζω τόσο για τη δική μου ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των υπόλοιπων λουομένων.
Διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους, δεν κάνω επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς, δεν υπερεκτιμώ τις ικανότητές μου και δε χειρίζομαι ταχύπλοο σκάφος (jet ski κλπ.), εάν δεν κατέχω τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής.

Κανόνας 11: Ο καιρός είναι απρόβλεπτος.
Ενημερώνομαι για τον καιρό, φροντίζω να διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.
Ενημερώνομαι από την εφαρμογή Safe Water Sports για τον καιρό στην περιοχή

Κανόνας 12: Αν δω κάτι, το αναφέρω. Είναι για την ασφάλεια όλων.
Ενημερώνω την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπίστωσα ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Υποβάλλοντας την αναφορά μέσα από την εφαρμογή του Safe Water Sports, αποστέλλεται άμεσα και απ’ ευθείας στο Λιμενικό Σώμα.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b