MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
23
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
 • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
  ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΟΠΕΡΕΤΑ

  Ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο Θέατρο Ολύμπια

  Η δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα, «ο Bαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε νέα παραγωγή, από τις 13 Μαΐου και για επτά μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια.

  Μαρία Γεωργιλάκη

  Ενενήντα οκτώ (98) χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου και 70χρόνια μετά από την ένταξη του στο ρεπερτόριο της ΕΛΣ, ο Βαφτιστικόςυπήρξε και παραμένει η πιο αγαπητή ελληνική οπερέτα. Δίκαια, τόσο γιατο έξυπνο, γεμάτο ανατροπές κείμενο όσο, κυρίως, για την μελωδικήμουσική, τα τόσα τραγούδια και ντουέτα, που έναν αιώνα τώραπαραμένουν το ίδιο δημοφιλή: «Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στοστόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας» καιτόσα ακόμα.

  Η πρόζα και οι στίχοι των τραγουδιών είναι του ίδιου του Σακελλαρίδη. Ηυπόθεση αφηγείται μία σειρά από παρεξηγήσεις που προκύπτουν όταν οΠέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζεινα υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο εκείνη δεν θυμάταιοπτικά, και με αυτή την ιδιότητα να την επισκεφτεί στο σπίτι όπου μένει μετο σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.

  Ο Βαφτιστικός εντάσσεται απόλυτα στην πρώτη δημιουργική περίοδο τουΣακελλαρίδη, που χαρακτηρίζεται από την υπαγωγή του στα βιεννέζικαπρότυπα οπερετικής δημιουργίας. Οι χοροί στους οποίους βασίζονται ταμουσικά νούμερα του έργου (βαλς, μαζούρκα, πόλκα και τανγκό), αλλά και ηάρθρωσή τους στη μουσική δραματουργία ακολουθούν το βιενέζικοπρότυπο.

  Ο Βαφιστικός, είναι ένα από τα έργα που έχουν σημαδέψει την ΕΛΣ αφού,από το 1946 που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον οργανισμό, στο ΘερινόΘέατρο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έχει παρουσιαστεί σε 33 από τις 76καλλιτεχνικές περιόδους της ιστορίας της.

  Η δημοφιλία του Βαφτιστικού αποτυπώνεται στις εκατοντάδες παραστάσειςπου έχουν δοθεί μέσα στα 98 χρόνια ζωής του. Το έργο καταγράφηκε άμεσαστον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό ως αναμφισβήτητο κομμάτι της αστικήςκουλτούρας. Στη συνέχεια, όπως είχαν προβλέψει έγκαιρα οι χρονογράφοικαι οι κριτικοί της εποχής του, πέρασε πολύ σύντομα από τη σκηνή τουθεάτρου στο αστικό σαλόνι και το μικροαστικό ταβερνείο, όπουαυτονομημένα από το έργο, τα μουσικά νούμερα έκαναν τεράστια καριέρα,εντάσσοντας τον Βαφτιστικό, ήδη από την εποχή του, στο πεδίο της λαϊκήςκουλτούρας.

  Τη σκηνοθεσία του Βαφτιστικού στην φετινή νέα παραγωγή της ΕθνικήςΛυρικής Σκηνής, αναλαμβάνει ένας σκηνοθέτης που αποτελεί μια από τιςμεγαλύτερες εκπλήξεις της σεζόν, ο εξαιρετικός Σίμος Κακάλας. Από τηνΓκόλφω του 2004, που τον γνωρίσαμε, έως τον Ορέστη στην Επίδαυρο, οΚακάλας έχει δημιουργήσει έναν αναγνωρίσιμο δικό του κόσμο στο ελληνικόθέατρο. Η ματιά του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τη σιγουριά ότιθα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην ανανέωση της αθηναϊκής οπερέτας καιτην αποκατάσταση της σχέσης της με το νεανικό -και όχι μόνο- κοινό. ΟΚακάλας ετοιμάζει μια κλασική ανάγνωση, αναδεικνύοντας την κωμικήδιάσταση του έργου, η οποία, όπως ο ίδιος τονίζει, «απαιτεί ταχύτητα,ακρίβεια και οξυδέρκεια». Συνοδοιπόροι του, ο Αντώνης Δαγκλίδης που έχεισχεδιάσει τα σκηνικά -μια βίλα στην Κηφισιά της δεκαετίας του 1920, η ΚλαιρΜπρέισουελ στα εντυπωσιακά κοστούμια εποχής, ο Περικλής Μαθιέλληςστους φωτισμούς και η Ιρίνα Ακριώτη-Κολιουμπάκινα στη χορογραφία.

  Στο εντυπωσιακό καστ της παραγωγής, συναντούμε νεότερους μονωδούς,όπως οι Άννα Στυλιανάκη, Δημήτρης Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη,αλλά και πολλούς καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ όπως ο ΓιάννηςΧριστόπουλος, ο Σταμάτης Μπερής, η Τζίνα Πούλου, η Δέσποινα Σκαρλάτουκ.α.

  Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται οι διαπρεπείςαρχιμουσικοί Γιώργος Αραβίδης και Ανδρέας Πυλαρινός. Την Χορωδία τηςΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Συγγραφέας: Θεόφραστος Σακελλαρίδης
  Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

  Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
  Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισουελ
  Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης, Ανδρέας Πυλαρινός
  Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
  Χορογραφία: Ιρίνα Ακριώτη-Κολιουμπάκινα

  Παίζουν: Άννα Στυλιανάκη, Τζίνα Πούλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Δέσποινα Σκαρλάτου, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Σταμάτης Μπερής, Κωστής Ρασιδάκις, Στέφανος Κορωναίος, Παύλος Μαρόπουλος, Αναστάσιος Στέλλας, Θανάσης Ευαγγέλου, Νίκος Τσαούσης, Εμμανουήλ Λορέντζος, Νίκος Κατσιγιάννης, Αγγελική Μαρινάκη, Αναστασία Χριστοφιλάκη Μπαλέτο: Γεωργία Τρίτση, Αθηνά Βρούβα, Κατερίνα Κήκου, Δέσποινα Μπισμπίκη, Βερόνικα Παπαδημητρίου, Μπλέντι Λατίφι, Ευάγγελος Λαφάρας, Εσμεράλντο Μπίτρο, Ιλίρ Σίπρι

  Τιμές Εισιτηρίων: €15, €25, €30, €35 Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €10 Περιορισμένης ορατότητας: €7, €10, €12, €20
  Πληροφορίες: Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 14 Μαΐου, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
  Παραστάσεις: 13, 14, 15, 18, 20, 21, 22 Μαΐου 2016 στις 20.00
  TV CALENDAR
  23 Ιανουαρίου 2019
  Μη χάσετε
  Σαμπρίνα (Sabrina)
  COSMOTE CINEMA 2HD - 19;45
  Δείτε περισσότερα >>