MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι καλλιτέχνες ζητούν ξανά παραίτηση Μπαλτά και συμβούλων

Ανυποχώρητη στο αίτημα παραίτησης Μπαλτά παραμένει η καλλιτεχνική κοινότητα.

author-image Στέλλα Χαραμή

Η νέα σύναξη που έγινε νωρίτερα το μεσημέρι στο θέατρο «Σφενδόνη» μπορεί να μην είχε το σφρίγος και την μαζική συμμετοχή της προηγούμενης (και η οποία κατέληξε στην ακαριαία παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από τον φεστιβαλικό θώκο) ωστόσο παρέμεινε συνεπής στις θέσεις της ζητώντας επιτακτικά την απομάκρυνση του Αριστείδη Μπαλτά από το υπουργείο Πολιτισμού, του συμβούλου του Παναγιώτη Δούρου και του νεοσυσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Σε σχετική επιστολή που αναμένεται να τους αποσταλεί, οι καλλιτέχνες τους καθιστούν υπεύθυνους για το φιάσκο και την απαξίωση του ιστορικού θεσμού τονίζοντας πως «οι χειρισμοί σας που ελέγχονται για τη νομιμότητα τους και την πραγματική χρησιμότητα τους έχουν εξαντλήσει τις λιγοστές αντοχές του τοπίου του πολιτισμού σ’ αυτή τη χώρα και μας έχουν καταστήσει αντικείμενο χλεύης διεθνώς».

Στην διάρκεια της τετράωρης συνέλευσης – και που όπως όλα δείχνουν θα είναι αντικείμενο συζήτησης και για το τρίτο ραντεβού των καλλιτεχνών την επόμενη Τετάρτη – τέθηκε η σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής που θα εκπροσωπεί τους ανθρώπους των Τεχνών στην επαφή τους με τους επικεφαλής των θεσμών και τον εκάστοτε υπουργό. Την πρόταση που «έβαλε στο τραπέζι» η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση και βρήκε πλείστους υποστηρικτές δικαιολογεί η κοινή παραδοχή πως «ο πολιτισμός πέφτει σε χέρια ασχέτων από καταβολής κόσμου».

Επανήλθε επίσης, το άλυτο ζήτημα της αδιαφανούς διαδικασίας διορισμών κατά την αρέσκεια του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού τόσο σε θέσεις επικεφαλής όσο και σε θέσεις διοικητικών συμβουλίων καθώς και επείγουσα αποπληρωμή των δημιουργών που εργάστηκαν για την περσινή διοργάνωση κι ένα χρόνο μετά παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το τελευταίο θέμα πάντως, φαίνεται πως μπαίνει σε τροχιά αποκατάστασης αφού όπως διευκρίνισε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, από σήμερα μπορούν να εξοφλούνται οι καλλιτέχνες με οροφή αμοιβής τα 10.000 ευρώ ενώ οι υπόλοιποι έχουν να λαμβάνουν σε πρώτη φάση το 40% των χρωστουμένων – για να εξοφληθούν πλήρως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

vaggelis theodoropoulos
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε πως σκοπεύει να δράσει σε συνέχεια των όσων καλών πρέσβευε το Ελληνικό Φεστιβάλ μέχρι σήμερα – «δεν είμαι εδώ για να σταυρώσω κανέναν προκάτοχο μου» είπε χαρακτηριστικά – ενώ άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να ενισχύσει τους παραγκωνισμένους χώρους της Μουσικής και του Χορού στο πλαίσιο του.

Καταγράφοντας τις άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της συνέλευσης, ο ηθοποιός Χρήστος Σαπουντζής ανέδειξε την, λιγότερο γνωστή, υπόθεση των εξωτερικών εταιριών παραγωγής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Φεστιβάλ επί θητείας Λούκου ενώ τον χειμώνα υιοθετήθηκε ως τακτική από τη διοίκηση του Εθνικού θεάτρου, ζήτημα το οποίο δημιουργεί σοβαρές εμπλοκές στην αποπληρωμή των εργαζόμενων.

Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης θέλησε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο το οποίο διαμορφώθηκε στο μεσοδιάστημα αναφορικά με την «εξέγερση» των καλλιτεχνών. «Ο λόγος που θέλουμε όλοι να σώσουμε το φεστιβάλ είναι η ανέχεια στον καλλιτεχνικό χώρο εξαιτίας της οποίας πέφτουμε όλοι στην ίδια τρύπα» είπε.

Νωρίτερα, στο σημείωμα που έστελνε στη συνέλευση ο Μιχαήλ Μαρμαρινός τονιζόταν εμφατικά πως το Ελληνικό Φεστιβάλ «δεν υπήρξε χώρος αποκατάστασης ανέργων κι ούτε ήταν αυτός ο λόγος των κινητοποιήσεων μας» με τον σκηνοθέτη να υπογραμμίζει επίσης πως «τίποτα δεν έχει λυθεί, κανένα ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε όσο κι αν υποδύεται πως συμβαίνει το αντίθετο».

Ο ηθοποιός Νίκος Χατζόπουλος ζήτησε σε υψηλούς τόνους την επαναφορά των επιχορηγήσεων ως «χρέος της Πολιτείας προς τις Τέχνες», ενώ ο νεαρός συνάδελφος του Χάρης Τζωρτζάκης πρότεινε, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την δημιουργία ενός υπο-φεστιβάλ στους κόλπους της διοργάνωσης, ως πλατφόρμας ανάδειξης της νεανικής δημιουργίας.

Ο συγγραφέας Γιάννης Μαυριτσάκης έθεσε στην διάθεση της συνέλευσης μια νέα, εξίσου αιχμηρή με την πρώτη, επιστολή – απάντηση στις επικρίσεις Φαμπρ και στην λογική του «βελγικού σχολαρχείου» του, η οποία ωστόσο δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία.

Παρότι η συμμετοχή της συνάντησης ήταν περιορισμένη – συγκριτικά πάντα με την πρώτη – οι δυνατές “υπογραφές” δεν έλειψαν. Μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών οι Ολια Λαζαρίδου, Αντζελα Μπρούσκου, Χρήστος Λεοντής, Στέλιος Μάινας, Αγγελος Παπαδημητρίου, Αννα Κοκκίνου, Γιάννης Μόσχος, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Εκτορας Λυγίζος, Εφη Θεοδώρου, Τάκης Τζαμαργιάς, Μαρία Ζορμπά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Αιμιλία Υψηλάντη, Εύα Νάθενα, Δήμητρα Χατούπη, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Ελενα Πέγκα, Γιώργος Νανούρης, Κατερίνα Μπερδέκα, Παρθενόπη Μπουζούρη, Τάκης Τζαμαργιάς, Αργύρης Πανταζάρας, Ευθύμης Θέου, Μιχάλης Οικονόμου, Κώστας Βασαρδάνης, Χαρά Κότσαλη, Γιάννης Κότσιφας, Σοφία Γεωργοβασίλη, Δημήτρης Καραντζιάς κ.α.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b