MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σάρωσε τα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η “Τετάρτη 04:45”

«Shame on you Europe!»: άστραψε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ ενώ σάρωνε τα κινηματογραφικά βραβεία η «Τετάρτη 04.45»

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Σε μια τελετή που τα είχε όλα (μετανάστες, γιατρούς χωρίς σύνορα, την αφρόκρεμα του ελληνικού σινεμά), η παρουσία της βρετανίδας βετεράνου ηθοποιού και μαχητικής ακτιβίστριας ήταν εκείνη που έδωσε το στίγμα της 7ης απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Την ώρα λοιπόν που η Βανέσα Ρεντγκρέιβ άστραφτε και βροντούσε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον πύρινο λόγο της κατά των ευρωπαίων πολιτικών που έχουν αφήσει μόνους και αβοήθητους τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, η ταινία του Αλέξη Αλεξίου «Τετάρτη 04:45» ξεχώριζε με άνεση, κερδίζοντας τα 9 από τα 13 βραβεία που διεκδικούσε το βράδυ της 28ης Μαρτίου 2016.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ως νεοσύστατο προϊόν είναι λογικό να έχει ατέλειες, αδυναμίες ή και παραλείψεις στα βασικά συστατικά της. Έχοντας παρακολουθήσει και τις έξι προηγούμενες τελετές βραβείων της, με τις φιλότιμες προσπάθειες των συντελεστών της να προσδώσουν λίγη αίγλη στο μοναχικό (και μοναδικό;) λόγο ύπαρξη της, την ανάδειξη δηλαδή των «καλύτερων» της χρονιάς, διαπίστωσα με θλίψη, ότι οι παθογένειες της είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Πώς αλλιώς να σχολιάσεις τον καταποντισμό του μεγάλου εμπορικού χιτ της χρονιάς;

brabeia ellinikou kinimatografou
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είδε το «Ένας άλλος κόσμος» των 700.000 θεατών να φεύγει μόνο με μια νίκη (το αναμενόμενο βραβείο στο Μηνά Χατζησάββα παρέλαβε ο σύντροφος του Κωστής Φαλελάκης που το χάρισε στη Βανέσα Ρεντγκρέιβ που «θαύμαζε ο Μηνάς» και υπενθύμισε την καθυστέρηση της πολιτείας στο ζήτημα της ψήφισης του νόμου του συμφώνου συμβίωσης) από τις 9 συνολικά υποψηφιότητες. Κι αν στην περίπτωση της Μαρίας Καβογιάννη (φαβορί στην κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας) κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ήττα της από την υπέροχη Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη του «Smac» ήταν άδικη, στις τεχνικές κατηγορίες η δουλειά του Παπακαλιάτη άξιζε τουλάχιστον κάποια αναγνώριση.

Κατά τα άλλα η τελετή κύλησε σχεδόν ομαλά – αν και κούρασε με την υπερβολικά μεγάλη διάρκεια της που ξεπέρασε το 3ωρο (!)- με τους παρουσιάστες Γιώργο Νανούρη και Λένα Παπαληγούρα να προσπαθούν για τη δημιουργία μιας ζεστής, φιλικής ατμόσφαιρας αλλά οι ανέμπνευστοι κι ελάχιστα δουλεμένοι μεταξύ τους διάλογοι να προκαλούν μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα. Στη σωστή κατεύθυνση η σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη έδωσε τη συγκινητική διάσταση της βραδιάς με το δυνατό μουσικό περφόμανς που συνέδεσε το προσφυγικό με την καταστροφή της Σμύρνης – όπως είπε ο φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης όλοι μας έχουμε κάποια σχέση μέσω φιλικού ή συγγενικού προσώπου, με μια ιστορία μετανάστευσης.

Οι επιλογές των προσώπων που έδωσαν τα βραβεία ήταν στην πλειοψηφία τους εύστοχες. Στην παράδοση των προηγούμενων τελετών που ήθελαν πρόσωπα «ξένα» ως προς την κινηματογραφική κοινότητα αλλά με ένα αλάνθαστο συνδετικό κρίκο που συνδέει το όνομα με το βραβείο, οι επιλογές των Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Μπεχράκη, Ευγένιου Τριβιζά, Μάρτιν Σέρμαν (ο συγγραφέας του «Bent» μεταξύ άλλων) αποδείχτηκαν ότι διέθεταν συμβολική σημασία και εναλλακτικό χαρακτήρα.

banesa rentgreiv brabeia kinimatografou

Φυσικά το highlight της βραδιάς ήταν όταν η Ρεντγκρέιβ ανέβησε στη σκηνή να παραλάβει την τιμητική Ίριδα, και έπλεξε το εγκώμιο των ελλήνων. «Είστε εκπληκτικοί γιατί θυμάστε ότι αυτοί οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, παιδιά, ανθρώπινα όντα, όπως δεν το θυμάται ούτε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ντροπή σου Ευρώπη! Γιατί το λέω αυτό; Επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εμπνεύστηκαν αυτήν την εγκληματική στρατηγική, άνοιξαν τις πόρτες στην Αποκάλυψη», συμπληρώνοντας: «Εγώ δεν μπορώ να πω στην κυβέρνησή σας τι να κάνει, αλλά οφείλει να απαιτήσει από την Ευρώπη χρήματα, όχι σκληρά μέτρα, αλλά χρήματα για την ίδια τη χώρα και τους πρόσφυγες.»

Τέλος η Ακαδημία έδωσε 3 βραβεία Ίρις στην ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης» (μακιγιάζ,ενδυματολογίας, και τη Βασιλική Τρουφάκου να παίρνει το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου), ενώ η Στέγη πήγε να γκρεμιστεί από τα γέλια όταν το Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας πήγε στο «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού και ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε με χιούμορ και νοσταλγία στη συνεργασία του με την αγαπημένη πρωταγωνίστρια του, τη γαϊδουρίτσα Νικολέτα! Στα πρόσωπα της βραδιάς και η Ευαγγελία Κρανιώτη με τη διπλή νίκη της για το υπέροχο ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, etc.» στην κατηγορία του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (εξ ημισείας με τον Γιώργο Ζώη για το «Interruption») και της ταινίας Τεκμηρίωσης.

Αναλυτικά τα βραβεία:

tetarti 4 45 tainia brabeia

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Τετάρτη 04:45 (Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Αλέξης Αλεξίου για το «Τετάρτη 04:45»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (εξ ημισείας)
Γιώργος Ζώης για το «Interruption»
Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Erotica, Exotica, etc… »

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Erotica, Exotica, etc… (Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Το Σύκο (Νικόλας Κολοβός)

Βραβείο Σεναρίου
Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη για το «Chevalier»

stelios mainas tetarti brabeia

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Στέλιος Μάινας για το «Τετάρτη 04:45»

vaggelio andreadaki tetarti brabeia

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη για το «Smac»

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Μηνάς Χατζησάββας για το «Ένας Άλλος Κόσμος»

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Βασιλική Τρουφάκου για το «Ουζερί Τσιτσάνης»

Βραβείο Φωτογραφίας
Τετάρτη 04:45 (Χρήστος Καραμάνης)

Βραβείο Μοντάζ
Τετάρτη 04:45 (Λάμπης Χαραλαμπίδης)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Τετάρτη 04:45 (Γιάννης Βεσλεμές – Felizol)

Βραβείο Σκηνογραφίας
Τετάρτη 04:45 (Σπύρος Λάσκαρης)

Βραβείο Ενδυματολογίας
Ουζερί Τσιτσάνης (Άννα Μαχαιριανάκη)

Βραβείο Ήχου
Τετάρτη 04:45 (Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren )

Βραβείο Μακιγιάζ
Ουζερί Τσιτσάνης (Ναμπίλ Σαλαμέ )

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Τετάρτη 04:45 (Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen)

Βραβείο Ξένης Ταινίας
Lobster (Γιώργος Λάνθιμος)

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b