MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα μυστικά του Jamie Oliver για τέλειο μπάρμπεκιου!

Το ψήσιμο στα κάρβουνα απαιτεί κάποιες δεξιότητες, για να μην καούν τα κρεατικά ή να μείνουν άψητα. Εδώ έχουμε τις δέκα κορυφαίες συμβουλές από τον διάσημο Chef Jamie Oliver, για τον εξοπλισμό και τις τεχνικές, που θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας για να κατακτήσετε το τίτλο του “Βασιλιά του ψησίματος”!

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

1. Προμηθευτείτε ένα καλό μπάρμπεκιου (όχι απαραίτητα ακριβό!)
Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται το μπάρμπερκιου σας, αν θέλετε να έχετε νόστιμα ψητά. Το πρώτο πράγμα είναι, ότι πρέπει να είναι ψησταριά ξυλοκάρβουνου. Δεν υπάρχει πρόβλημα ένα θέλετε ψησταριά αερίου, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με την καπνιστή γεύση που δίνει το κάρβουνο. Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα καπάκι. Εξασφαλίζει τη γεύση, διατηρεί την θερμοκρασία σταθερή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία επιπλέον τεχνική. 

2. Χρησιμοποιήστε το σωστό κάρβουνο (όχι ό,τι κι ό,τι!)
Συνήθως αγοράζουμε κάρβουνο την τελευταία στιγμή, από διάφορα βενζινάδικα, που βρίσκονται έξω για αρκετό χρονικό διάστημα και μπορεί να έχουν τυχόν αλλοιώσεις. Όμως, ο άνθρακας που χρησιμοποιούμε καθορίζει και την γεύση των τροφίμων, γι’ αυτό συνιστάται να προετοιμαζόμαστε εγκαίρως και να παίρνουμε κάρβουνα σε τεμάχια (μοιάζουν με καμένο ξύλο) διότι αυτό θα δώσει την καλύτερη ανόθευτη και φυσική γεύση στα ψητά μας.

extra tip! Δοκιμάστε να προσθέσετε λεπτά ξυλαράκια μέσα στα κάρβουνα. H αγριοκαρυδιά και το δρυ συνιστώνται καλύτερα για τα ψάρια και το χοιρινό κρέας, ενώ η κερασιά και η μηλιά προσθέτει ένα γλυκό άρωμα στα περισσότερα κρέατα.

3. Ψήστε την κατάλληλη στιγμή (το καλό πράγμα αργεί να γίνει!)
Το ψήσιμο χρειάζεται υπομονή και συγκέντρωση. Θα πρέπει να περιμένετε να καταλαγιάσουν οι φλόγες! Τα κάρβουνα πρέπει να έχουν λευκό – γκρι χρώμα και λαμπερή όψη. Αυτή είναι είναι η πιο υψηλή και πιο σωστή θερμότητα.

4. Μετρήστε τη θερμοκρασία (αν αντέχετε!) 
Mην ξεχνάτε ότι πρέπει να ελέγχετε τη θερμοκρασία στη ψησταριά σας, όπως ακριβώς κάνετε και σε ένα απλό φούρνο. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τη θερμότητα είναι με το χέρι σας. Κρατήστε το χέρι σας περίπου 12 εκατοστά πάνω από τη σχάρα και σύμφωνα με το πόση ώρα μπορείτε να αντέξετε (χωρίς να ουρλιάζετε), συμπεραίνουμε:
6 δευτερόλεπτα = χαμηλή φωτιά
4 δευτερόλεπτα = μέτρια φωτιά
2 δευτερόλεπτα = πολύ δυνατή φωτιά
Μηδέν δευτερόλεπτα = Έγκαυμα! 

Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε τη θερμοκρασία σε όλη τη σχάρα. Ο ευκολότερη τεχνική είναι μισά – μισά.  Βάλτε όλα τα κάρβουνα προς τη μία πλευρά, έτσι ώστε να υπάρχει και η πολύ φωτιά και η σιγανή.

5. Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία (ποτέ πιρούνι!)
Όλοι έχουμε ρίξει καταλάθος ένα λουκάνικο κάτω από τη σχάρα ή έχουμε γυρίσει ένα μπιφτέκι από την άκρη. Λοιπόν, πάρτε κοντά σας ένα ειδικό γάντι για το μπάρμπεκιου έτσι ώστε να μην καείτε και ένα αξιόπιστο ζευγάρι λαβίδες που θα σας δώσει τον έλεγχο, και θα μειώσει τις πιθανότητες να ρίξετε κάποιο ψητό κάτω ή μέσα στη σχάρα!

6. Φτιάξτε το πιο νόστιμο μπιφτέκι (δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!) 
Ακόμη κι αν δεν έχετε τι να βάλετε μέσα, παρά μόνο αλάτι, πιπέρι και καλής ποιότητας κρέας, θα κερδίσετε τις εντυπώσεις και θα είναι σίγουρα καλύτερα από τα έτοιμα. Αγοράστε κιμά αρκετό λίπος, ή να πείτε στον χασάπη σας, να σας δώσει κιμά από πλευρό και θα έχετε ζουμερά και γευστικά μπιφτέκια, είτε σας αρέσουν μέτρια, είτε καλοψημένα.

Συνταγή για πεντανόστιμο cheeseburger από τον Jamie Oliver: (για όσους βαρέθηκαν τα απλά μπιφτέκια)

  • ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλεςburger tsik
  • 600 γρ κιμά χοιρινό κιμά από πλευρό
  • θαλασσινό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • Κίτρινη μουστάρδα
  • 4 λεπτές φέτες τυρί Cheddar
  • 8 φέτες καπνιστό μπέικον
  • 4 ψωμάκια σπόρους σουσαμιού, κομμένα στη μέση
  • μαγιονέζα

Εκτέλεση:
Βάλτε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέστε λίγο ελαιόλάδο. Όταν ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι, χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατεύετε συχνά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.

Βάλτε ένα τηγάνι (γκριλιέρα) σε δυνατή φωτιά για να πάρει ωραίο και ζεστό χρώμα. Χωρίστε τον κιμά σε 4 τμήματα, και φτιάξτε τα έτσι ώστε να χωράνε στη διάμετρο του ψωμιού, με περίπου 2εκ πάχος. Περιχύστε τα μπιφτέκια με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια βάλτε τα στο ζεστό τηγάνι. Χαμηλώστε τη θερμότητα και ψήστε τα για 6 έως 8 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

Πασπαλίστε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι, και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το θυμάρι σαν πινέλο για να αλλοίψετε τη μουστάρδα στα μπιφτέκια. Βάλτε μια φέτα τυριού σε κάθε μπιφτέκι και τα αφήνετε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρουν το τελικό χρώμα και να λιώσει το τυρί, (οι χρόνοι στο κρέας προσαρμόζονται στις δικές σας προτιμήσεις).

Εν τω μεταξύ, βάλτε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέστε το μπέικον, τσιγαρίζετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και και να γίνουν τραγανά. Τα μεταφέρετε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν τα λάδια και τέλος, ψήνετε τα ψωμάκια στο καυτό τηγάνι.

Συναρμολογείτε το burger με όλα τα υλικά, βάζετε μια κουταλιά μαγιονέζα και σερβίρετε με σπιτικές τηγανιτές πατάτες και σαλάτα έαν θέλετε!
Καλή σας όρεξη!

7. Μαρινάδα (Μεγάλη υπόθεση!)
Όλοι γνωρίζουμε τη φράση “αφήστε την για λίγες ώρες, ιδανικά τη διάρκεια της νύχτας”. Λοιπόν αυτό ισχύει διπλά για το μπάρμπεκιου, για να βεβαιωθείτε ότι οι γεύσεις δεν παρακάμπτονται με την προσθήκη του καπνού. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να κρατήσετε κάποια μαρινάδα όταν την κάνετε, και να αλείφετε το κρέας κάθε 10 λεπτά καθώς το ψήνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα προσθέσετε υγρασία, θα παγιδεύσετε τη γεύση του καπνού και θα καραμελώσει τέλεια.

8. Μην ξεχνάτε τα λαχανικά (όχι μόνο κρέας!)
Μόλις ακούσουμε τη λέξη “ψησταριά” το μυαλό μας πάει στο κρέας. Δεν είναι όμως έτσι, η φωτιά κάνει θαυμάσια πράγματα και με τα λαχανικά, αρκεί να χρησιμοποιήσετε τη σωστή τεχνική!  Κόβεται σε λεπτές φέτες, βάζετε στη σχάρα αμέσως – χωρίς λάδι, και καρυκεύματα και μόλις ψηθεί μπορείτε να προσθέσετε γεύση με λίγο λάδι και ξύδι. Όταν το λαχανικό μας έχει αποκτήσει ένα χρυσό-καφέ χρώμα κατά μήκος που φαίνεται από τις γραμμές της σχάρας – έχει ψηθεί ομοιόμορφα, και έχει μια απίστευτη γεύση. Τα λαχανικά αυτά μπορεί να είναι πιπεριά κέρατο, φλωρίνης, μελιτζάνα, μανιτάρια πλευρώτους ή ότι άλλο προτιμάτε!

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b