MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

Ανύπαρκτοι φίλοι του Alan Ayckbourn στο Θέατρο Αλκμήνη

Η μαύρη κωμωδία του καταξιωμένου συγγραφέα Alan Ayckbourn, “Ανύπαρκτοι φίλοι”, ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη από 7 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Κωσταντίνας Νικολαΐδη.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Έξι φίλοι, έξι διαφορετικοί και μοναδικοί χαρακτήρες συναντιούνται, ανοίγοντας παλιές πληγές, αλλά και όμορφες αναμνήσεις.  Άραγε, τι κρατάει τις φιλίες ζωντανές και πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας και με τους άλλους μέσα σ’ αυτές;

Ο Πικάσο έλεγε “κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας”. Αν ο χρόνος παίρνει, στο πέρασμά του, τον αυθορμητισμό της παιδικής ηλικίας αντικαθιστώντας τον με φοβίες και ψυχαναγκασμούς, τότε τα πράγματα σκουραίνουν. Ο ευφυής Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Alan Ayckbourn, στους “Ανύπαρκτους φίλους”, βγάζει την γλώσσα στη σοβαροφάνεια, την μιζέρια και το θολό τοπίο των διαπροσωπικών σχέσεων. Και το κάνει καλά, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο έργο κρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα του και βραβεύτηκε και αυτό μεταξύ πολλών άλλων.

Φτιάχνει υπερμεγέθης τύπους, που στην πραγματικότητα είναι τόσο κανονικοί. Τύποι της διπλανής πόρτας, σαν αυτούς που αγωνίζονται σε όλη τους τη ζωή για ένα δεύτερο και τρίτο αυτοκίνητο και από ουσία τίποτα. Άνθρωποι που επαναλαμβάνουν την ρουτίνα μιας καθημερινότητας, που περιλαμβάνει από αόρατους φίλους μέχρι αμετανόητα, φαινομενικά ευτυχισμένα κορίτσια αποφασισμένα να μην εκπέσουν σε μια ζωή χωρίς…ψηλοτάκουνα. Αμύνονται με μια σαθρή κυριαρχία απέναντι σε oτι αυτοπροσδιορίζεται ως ευάλωτο. Και θεωρούνται και νικητές. Μα είναι δυνατόν;

anuparktoi filoi 2

“Μη φοβάστε το θάνατο. Του δίνετε υπερβολική αξία.” Ναι, τον φοβόμαστε. Και τα πρόσωπα του Alan Ayckbourn τον φοβούνται ακόμη περισσότερο γι’ αυτό και τον αποδομούν. Λένε τη λέξη “πέθανε” μετά από μια γουλιά ουίσκι και ένα φάλτσο χτύπημα μιας μπάλας του μπιλιάρδου κι ευθύς ο θάνατος έφυγε μακριά, ίσως σε ένα άλλο σύμπαν, λιγότερο δειλό. Και τη φράση “Μη φοβάστε τόσο πολύ το θάνατο, όσο μια ανεπαρκή ζωή” μάλλον δεν την άκουσαν ποτέ.

Βραβευμένο και από τα καλύτερα έργα του βρετανού θεατρικού συγγραφέα Alan Ayckbourn, παρουσιάζει με δεξιοτεχνία και χιούμορ την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση που ακροβατεί στο σχοινί του «διαρκώς ανικανοποίητου».

Ο Alan Ayckbourn έχει βραβευτεί με Olivier και Tony Award και έχει γράψει 78 θεατρικά έργα τα όποια έχουν παιχτεί με επιτυχία σε Λονδίνο, Αμερική και πολλές άλλες χώρες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Άλαν Άικμπορν
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Μουσική: Γιώργος Περού
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Χορογραφία: Χριστίνα Φωτεινάκη

Παίζουν: Σοφία Μουτίδου, Δημήτρης Μάριζας, Ειρήνη Παπαδημάτου, Μανώλης Ιωνάς, Μουταφτσής Κωνσταντίνος, Κατερίνα Κωνσταντέλλου Φιλική συμμετοχή: Τάσος Γιαννόπουλος

Διάρκεια: 90 λεπτά
Πληροφορίες: (μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα δοθούν στο http://nosilia.org.gr/)
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b