MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γκουλτούρα Απόψε: ROADTRIP3

Θέατρο; Σκηνή; Πόσο πασσέ και συντηρητικό. Μπες στη Chevrolet με την παρέα σου, δέστε ζώνες και αφήστε να σας οδηγήσουν στους δρόμους της Αθήνας τέσσερις «ανατρεπτικοί» χαρακτήρες.Πηγή: Gkoultoura.gr

Monopoli Team

Όλα είναι Δρόμος
Τέσσερις θεατές επιβιβάζονται σε κάθε ένα από τα τέσσερα αυτοκίνητα που οδηγούν το ένα πίσω από το άλλο στα σοκάκια της Αθήνας, αλλάζοντας σε τακτά διαστήματα οδηγούς και σενάρια. Ποιος ξέρει σε τι ιστορία μπορεί να μπλεχτείς; Από κάτι πολύ καθημερινό, όπως να συνοδεύσεις μια παλιά συμμαθήτρια στο reunion της τάξης, σε κάτι πολύ γελοίο ή τραγικό (παρέα σε ένα κακέκτυπο βλάχου καθοδόν στο μαιευτήριο ή έναν OCD λογιστή αγκαλιά με βάζο στάχτες) ή απλά σουρεάλ, for example/για παράδειγμα μια εθισμένη με τις αμερικάνικες crime σειρές υποτιτλίστρια η οποία έχει μόλις πετάξει το πρώτο της πτώμα στο πορτ-μπαγκάζ.

Δεν έχουν όλοι οι ήρωες του ROADTRIP3 την ίδια επιτυχία. Άλλοι είναι πιο άμεσα επικοινωνιακοί (η υπέροχη Κύνθια Βουκουβαλίδου έπαιζε τη δυναμική μέσα στο αυτοκίνητο στα δάχτυλα) και άλλοι δεν θα μπορούσαν όσο καλοί και να ήταν να καταφέρουν να κάνουν να δουλέψει κάτι τόσο κακόγουστο όσο μια παρωδία βλάχου νησιώτη που μιλάει εν έτει 2015 με ντοπιολαλιά και κατεβάζει συνεχώς ρακές ενώ ακούει ναξιώτικα στο Mp3. Ρήλλη; Καταφεύγουμε ακόμα στο «γραφικός βλάχος» για να κάνουμε «κωμωδία»;

Ο καθένας από τους χαρακτήρες έχει ουσιαστικά ελάχιστο χρόνο για να κάνει την επαφή του με το κοινό μέσα στο αμάξι, παραδίδοντας όχι ακριβώς έναν «μονόλογο», αλλά μια ζωντανή αλληλεπίδραση οδηγού με επιβάτες. Συστήνει τον εαυτό του και την συνθήκη της σχέσης του με τους επιβάτες μέσα από τον διάλογο, και αποκαλύπτει στην πορεία κάποια (δυστυχώς λίγα και συνήθως τετριμμένα) μυστικά του. Ακόμα και σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο που έχει ο καθένας, βρίσκεις να υπάρχει κενός χρόνος και ανεκμετάλλευτος.

1roadtrip3

Η ιδέα πίσω από την παράσταση είναι πρωτότυπη, έξυπνα εκτελεσμένη, βλέποντας πιο πέρα από το novelty του θέματος, και ΑΡΙΣΤΑ δομημένη και εκτελεσμένη. Ένας μυστηριώδης πέμπτος meta σχολιαστής-σκηνοθέτης-χαρακτήρας πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα αμάξια ενώ κινούνται πάνω στο σκούτερ του, επεμβαίνοντας στην κάθε ιστορία με αναπάντεχο και μυστηριώδη τρόπο, προσφέροντας σχολιασμό και καθοδήγηση σαν είδος ginger ex-machina. Ταυτόχρονα, ακόμα και τα κινητά των ηρώων λειτουργούν κανονικά και χρησιμεύουν σε καίρια σημεία ως καταλύτες για τις απότομες U-turn στροφές κάθε ιστορίας. Εδώ είναι και το ζουμί της εμπειρίας, καθώς αυτές οι αναταραχές επηρρεάζουν τον θεατή περισσότερο από όσο θα περίμενε, νιώθεις αληθινά αμήχανα ως θεατής των προσωπικών τους στιγμών και διλημμάτων. Χωρίς να το πολυκαταλάβεις έχεις απορροφηθεί μέσα στην ιστορία ανεπιστρεπτί, τους θεωρείς πλέον προσωπικότητες και όχι ρόλους – ακόμα και αν είχες λίγο μόλις χρόνο να γνωρίσεις τον καθένα, ακόμα και (ειδικά μάλλον, όσο περίεργο κι αν ακούγεται) στην περίπτωση των πιο γελοίων χαρακτήρων. Πόσο θα είχε απογειωθεί αυτή η εμπειρία αν και οι ίδιοι οι ηθοποιοί είχαν αρτιότερα κείμενα να αποδώσουν.

https://youtu.be/XKjaJ4IilKU{/youtube.com}

Ένα Ανέκδοτο
Η δική μας εμπειρία στο αυτοκίνητο ήταν λίγο πιο αναπάντεχη από των άλλων, βέβαια. Με ένα τρόπο, πήραμε απόψε την εκδίκηση μας για όλους τους θεατές που έχουν ποτέ υποβληθεί άθελα τους στην λαίλαπα αβολοσύνης που μπορεί να είναι συχνά μια παράσταση διαδραστικού θεάτρου. Άβολο όταν είσαι μέσα στο θέατρο και σου μιλάει ο ηθοποιός περιμένοντας από σένα κάτι μη-βαρετό και μη-ντροπιαστικό σε απάντηση. Θέοι-μου-θέλω-να-πεθάνω ακόμα ακόμα πιο άβολο όταν είστε 4 θεατές μαζί με τον ηθοποιό μέσα σε ένα αυτοκίνητο που κινείται στους δρόμους της Αθήνας και ο ηθοποιός σου σπρώχνει με επιτηδευμένα βλάχικη προφορά ένα μπουκάλι ρακή στο χέρι φωνάζοντας ΠΙΕΣ ΠΙΕΣ ΠΙΕΣ.

Αλλά ναι, τι λέγαμε, εκδίκηση. Δεν φανταζόμουν κι εγώ όταν καλούσα για γκουλτουροπαρέα τον Δημήτρη Δημόπουλο πόσο απολαυστικά θα μπορούσαν να γυρίσουν τα πράγματα. Εκεί που σαστίζεις όταν ένας άγνωστος χαρακτήρας που έχει μόλις μπει στο τιμόνι του αυτοκινήτου σε ρωτάει αν έκανε attend ο Chris (ποιος;) στο event του reunion party στο facebook ή σου στριγγλίζει στο αυτί αν θυμήθηκες να φέρεις το ένα ή το άλλο δενξέρωγωτι που είχες αναλάβει για να ξεφορτωθείτε το πτώμα στο πορτμπαγκάζ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ένας ετοιμόλογος διάσημος Έλληνας stand-up κωμικός για να πάρει τα ηνία της διάδρασης και… να τα κάνει μπουρδέλο, προσθέτοντας στοιχεία στην πλοκή (;) του κάθε διαδραστικού μονόλογου ή οδηγώντας τον σε γενικές γραμμές άνευρο διάλογο της διάδρασης σε επιθετικό ψυχολογικό ξεμπρόστιασμα κάθε χαρακτήρα. Μέχρι το σημείο πάντα που καταλήγει να ουρλιάζει πίσω στην αναμαλλιασμένη Dexter-ομανή ψυχοπαθή δολοφόνο με την περούκα από τα Jumbo: “ΣΚΑΣΕ ΜΩΡΗ ΤΣΟΥΛΑ ΠΟΡΝΗ ΚΑΡΙΟΟΟΟΟΛΑ, ΝΑΙ ΚΑΡΙΟΟΟΟΛΑ, ΚΑΙ ΒΓΕΣ ΕΞΩ, ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΦΥΓΕ”.

Εχμ. Δεν είμαστε καλό παράδειγμα. Ίσως και επειδή ξεκίνησε αυτό το θεατρικό παιχνίδι με τον πιο απαράδεκτο από τους χαρακτήρες (ποιος αποκαλεί ακόμα και σήμερα τον πατέρα του «αφέντη», ρήλλη όμως), δυσκολευτήκαμε να μην «εκτροχιαστούμε» στους άκρως πιο προσγειωμένους επόμενους πρωταγωνιστές.

1roadtrip4

Και λοιπόν

Αυτό που θέλω να πω, όπως και να έχει, είναι… Αφεθείτε. *Διασκεδάστε* το. Όταν σας ρωτήσουν κάποιο στοιχείο της πλοκής το οποίο δεν θα μπορούσατε να ξέρετε… μαντέψτε. Αυτοσχεδιάστε. Ρίξτε τους πίσω κάτι απροσδόκητο, γυρίστε τις ισορροπίες, μπείτε και εσείς για τα καλά μέσα στην πλοκή. Διασκεδάστε το, και οι ηθοποιοί (ελπίζω) θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν και να εξελίξουν μαζί σας τον διάλογο.

Σε αυτό το αυτοκίνητο είστε και οι 5 επιβάτες, θεατές και ηθοποιός, μέρος της ζωντανής ιστορίας.

*Η παράσταση ταξιδεύει και εκτός Αθήνας, σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, μέσα στη χρονιά*

2.5/5 *

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βιολέττα Γύρα
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Κύνθια Βουκουβαλίδου, Αστέρης Κρικώνης, Δημήτρης Λιόλιος, Θοδωρής Σμέρος, Έλενα Τυρέα
Κείμενα: Γιάννης Ζευγώλης, Γιάννης Ράγκος
Μουσική προσαρμογή: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Γύρα
Βοηθός παραγωγής: Μαρία Βλαχοσταθοπούλου
Επιμέλεια κουστουμιών: Τόνια Αβδελοπούλου
Φωτογραφίες: June Whitefield, Παύλος Μαυρίδης
Video/ Trailer: Μπάμπης Τσούτσας, Κέλλυ Σουλιώτη SugarHigh Productions
Επικοινωνία: Ελεάννα Γεωργίου 6944 53 53 57

Πρόγραμμα Περιοδείας:

  • Αθήνα, Κινητήρας Studio Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Κουκάκι (Μετρό: Συγγρού-Φιξ/έξοδος Δράκου).Από 22 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2015
  • Θεσσαλονίκη Δημαρχείο, Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1. Από 8 έως 11 Οκτωβρίου 2015
  • Βόλος, Κουμουνδούρου 10. Από 14 έως 17 Οκτωβρίου 2015

    Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00 & 22.30
    Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
    Τιμή εισιτήριου: 12€

    Οι επιβάτες – θεατές κάθε παράστασης είναι μόλις 15.
    Απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση: 6949679113

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b