MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
04
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Life, Death and Everything in Between: Έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin στην Τεχνόπολη
Από 28/02/2026 έως 12/03/2026
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Από 10/02/2026 έως 07/03/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Από 30/01/2026 έως 27/02/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Από 10/02/2026 έως 04/04/2026
Φωτογραφία

Man Ray: Τα πρόσωπα της γυναίκας στην Άνδρο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο παρουσιάζει τον Man Ray, διάσημου Αμερικανού την καταγωγή καλλιτέχνη που είναι αναγνωρισμένος διεθνώς με την ιδιότητα του ως φωτογράφος.

Monopoli Team

Το αφιέρωμα στον Man Ray στην Άνδρο φιλοδοξεί να αναδείξει στα μάτια του επισκέπτη τις πολύμορφες πτυχές ενός πολύτροπου και πολυδιάστατου έργου του διάσημου Αμερικανού την καταγωγή καλλιτέχνη, ο οποίος αν και ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος και επινοητής ποικίλων αντικειμένων, ως φωτογράφος πρωτίστως απέκτησε την διασημότητά του.

Όταν το 1921 έφτασε στο Παρίσι, ως φωτογράφος κατάφερε να ανοίξει την ερμητικά κλειστή πόρτα της παρισινής κοινωνίας. Από ανάγκη βιοπορισμού στράφηκε στην φωτογραφία και ιδιαίτερα στη φωτογραφία μόδας καταγράφοντας με τον φακό του το παραδόξως ασύνηθες. Το νεοφανές και το ανέκδοτο. Η φωτογραφία στα χέρια του γίνεται μέσο γραφής και ανασχεδιασμού του κόσμου με την εναλλαγή φωτός και σκιάσεων. Σε μια περίοδο που η φωτογραφία δεν ήταν ακόμα έτοιμη να διεκδικήσει τη θέση της σε αίθουσες τέχνης και χώρους μουσειακούς ο Man Ray συνέβαλε στο να αποκτήσει μια σημαίνουσα καλλιτεχνική οντότητα.
press9
Αγκαλιά, 1947,Λάδι σε χαρτόνι, 59 x 49 εκ., Ιδιωτική συλλογή

Η ιδιότητά του αυτή θα ήταν άδικο να επισκιάσει τη σημαντική παρουσία του στον χώρο της εικαστικής δημιουργίας. Είναι γνωστός, άλλωστε, ο ρόλος του στο σουρεαλιστικό κίνημα. Με τη συμμετοχή του σε πολλές εκθέσεις και την αποδοχή που έτυχε από τους πρωτοπόρους και θεμελιωτές του κινήματος, χωρίς να υπογράψει οποιοδήποτε μανιφέστο αναγνωρίστηκε ως μια από τις σημαίνουσες ηγετικές φυσιογνωμίες της σουρεαλιστικής εικονογραφίας.

Ο φίλος του, συνεργός και συνοδοιπόρος στο κίνημα André Breton, εξέφραζε ανεπιφύλακτα το θαυμασμό του για τον Man Ray ομολογώντας ότι υπήρξε από τους λίγους που κατάφεραν να αναδείξουν με την τέχνη του φακού μια ανέκδοτη θεματολογία, η οποία χωρίς να αφήνει κανέναν αδιάφορο, συναρπάζει, εκπλήσσει και αιφνιδιάζει.

Λέγεται και είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι αν ο Cartier Bresson είναι αυτός που έδωσε στην φωτογραφία τους «τίτλους ευγενείας της», ο Man Ray είναι εκείνος που της προσέφερε, χάρη στη θεματική πρωτοτυπία και τον αιφνιδιασμό μια διαφορετική οπτική οντότητα, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση ενός νεοφανούς ήθους και ύφους που τον κατέταξε στους κλασικούς της σύγχρονης φωτογραφικής τέχνης.

Η έκθεση είναι θεματική και όπως ο τίτλος της δηλώνει έχει ως άξονα αναζήτησης τη Γυναίκα στις πολλές προσωπομορφικές της εκδοχές και τα ποικίλα πρόσωπά της. Τα πρόσωπα ως οπτική καταγραφή, η οποία κινείται στις παρυφές του ρεαλισμού ούτε τα ωραιοποιεί ούτε και τα κολακεύει. Με την στιγμιοτυπική ενάργεια του φακού συλλαμβάνει και αποδίδει έννοιες και νοήματα, καταστάσεις και συμπεριφορές, όνειρα και δικαιολογημένες ή αναιτιολόγητες φιλοδοξίες. Με την ευαισθησία του βλέμματος και την αδιάψευστη ικανότητα του φωτογραφικού φακού καθηλώνει την αλήθεια του προσώπου την επιτηδευμένη ή την ανεπιτήδευτη ομορφιά, χωρίς να αντιπαρέρχεται το φευγαλέο και εφήμερο του γυναικείου κάλλους.

Η γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, οικεία ή αλλότρια, μούσα ή ερωμένη, γυναίκα του αισθησιασμού, του πόθου και των επιθυμιών, του θαυμασμού ή της απόρριψης, γυναίκες που βίωσαν την βασανιστική επαναληπτικότητα της πόζας και του επιτηδευμένου εφήμερου πλαστού κάλλους, ή γυναίκες της σουρεαλιστικής ακόμα επινόησης αποδίδονται με την αδιάψευστη διαύγεια του φακού και καθηλώνονται στο ομοιότυπο εγείροντας αξιώσεις δημόσιας θέασης σε αίθουσες τέχνης και μουσειακούς -τώρα πλέον- χώρους. Και τούτο, γιατί η διαφραγματική κίνηση του φακού μέσα στα όρια του ελάχιστου κλασματικού χρόνου, όχι απλώς αναπαράγει πιστά και αλάνθαστα μορφικά στοιχεία, αλλά και αποδίδει βιωματικούς χαρακτηρισμούς του κάθε εικονιζόμενου προσώπου, που συγκροτούν την ιδιομορφία και την αλήθεια του. Ενσωματώνοντας στο εικονιζόμενο πρόσωπο βιώματα και ευαισθησίες, οδηγεί την όραση στα ενδότερα της φωτογραφικής επίφασης.

Περιδιαβαίνοντας την έκθεση, ο επισκέπτης θα πλοηγηθεί στην εντυπωσιακή υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του διάσημου καλλιτέχνη (1912–1971) μέσα από 150 έργα όλων των ειδών και κατηγοριών: φωτογραφίες, έργα ζωγραφικά, γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά.

Μέσα από τέσσερις φωτογραφικές ενότητες θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές της μόδας της τέχνης, των γραμμάτων, του χορού, της ηθοποιίας, όπως τη συγγραφέα Gertrude Stein, τη διάσημη συλλέκτρια, φίλη της τέχνης και των καλλιτεχνών Peggy Guggenheim, την μποέμ της παρισινής ζωής Kiki de Montparnasse, την ερωμένη του, φωτογράφο επίσης, Lee Miller, τη σημαντική σχεδιάστρια μόδας Coco Channel, τη χολιγουντιανή ηθοποιό Ava Gardner, τη δημοφιλή ηθοποιό του γαλλικού κινηματογράφου Catherine Deneuve και άλλα διάσημα ονόματα της τέχνης του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής.

Την έκθεση πλαισιώνει τρίγλωσσος συνοδευτικός τόμος 350 σελίδων, όπου αναπαράγεται το σύνολο των 150 έργων, κι εκδίδεται από τη Μικρή Άρκτο.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015

Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στάθης Λογοθέτης – Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Εικαστικά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Εικαστικά
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Εικαστικά
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το Ποιητικό Κράτος: Έκθεση ζωγραφικής του Σαμσών Ρακά στον Λόφο Art Project