MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 11 Ιουνίου 1962: έγινε η πραγματική “Απόδραση από το Αλκατράζ”

Οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άνγκλιν και Κλάρενς Άνγκλιν κατάφεραν στις 11 Ιουνίου του 1962, να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ, που θεωρούνταν -και ήταν- υψηλής ασφαλείας, μέχρι την ημέρα που έκλεισαν, το 1963, ένα χρόνο δηλαδή μετά την απόδραση, και μετά από 29 χρόνια λειτουργίας.

Monopoli Team

Ήταν οι πρώτοι και οι τελευταίοι που το κατόρθωσαν, αν και η τύχη τους αγνοείται από τότε. Λόγω της απομονωμένης της τοποθεσίας, στο ομώνυμο νησί που περιβάλλεται από θάλασσα με παγωμένα νερά και ισχυρά ρεύματα, σλλά και λόγω του ότι εκεί στέλνονταν οι πιο επικίνδυνοι και “προβληματικοί” κρατούμενοι, η φυλακή του Αλκατράζ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς, σεναριογράφους, κινηματογραφιστές.

Στην σύγχρονη κινηματογραφία, οι περισσότεροι θυμούνται το “The Rock” (1996) με τον Νίκολας Κέιτζ, τον Σον Κόνερι και τον Εντ Χάρις, αν και η υπόθεση εκτυλίσσεται απλά στο νησί, και όχι στη φυλακή του Αλκατράζ.
the rock

Μια κλασική ταινία η υπόθεση της οποίας εκτυλίσσεται και στις φυλακές του Αλκατράζ, είναι το “Bird Man of Alcatraz” (1962) με τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Πρόκειται για ένα επινοημένο πορτρέτο του κατάδικου Ρόμπερτ Στράουντ, ο οποίος κρατούνταν στις φυλακές Λέβενγουορθ και αργότερα στο Αλκατράζ. Όταν ο Στράουντ βρισκόταν στο Λέβενγουορθ, απέκτησε το “βίτσιο” να εκτρέφει πουλιά σε κλουβιά που είχε στο κελί του, για να σπάει την μονοτονία του εγκλεισμού. Όταν όμως μεταφέρθηκε στο Αλκατράζ, του απαγορεύτηκε κάτι τέτοιο. Η ταινία είναι δημιουργική μεταφορά του βιβλίου-βιογραφία του Στράουντ, που έγραψε ο Τόμας Γκάντις, και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α΄ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου (στον Β΄ ο Τέλλυ Σαβάλας), Β΄ Γυναικείου και Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας. 

15569 - Bird Man of Alcatraz
Όσοι βέβαια γνώριζαν τον ίδιο τον κρατούμενο, είχαν να λένε πως ο ήρωας της ταινίας είναι ένα εξιδανικευμένο πορτρέτο του Στράουντ, και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς το αληθινό πρόσωπο είχε δολοφονικά ένστικτα και ήταν πραγματική απειλή.

Σήμερα η φυλακή του Αλκατράζ είναι μουσείο που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το Σαν Φρανσίσκο.


Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b