MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

I wonder#1: Γιατί στρώθηκε κόκκινο χαλί ανάμεσα στα ερείπια της Γάζας;

Το κόκκινο χαλί που ξεδιπλώθηκε στα ερείπια της συνοικίας Σουτζάγια στην Ανατολική Γάζα την Τρίτη 12 Μαΐου σήμανε την έναρξη του πρώτου κινηματογραφικού φεστιβάλ που έχει διοργανωθεί ποτέ ως τώρα στην πολύπαθη Γάζα.Από τη Ναταλία Αποστολοπούλου

Monopoli Team

Το Karama (‘Αξιοπρέπεια’ στα Ελληνικά) Human Rights Film Festival πραγματοποιήθηκε κάπου ανάμεσα στα συντρίμμια των κατεστραμμένων κατοικιών της Σουτζάγια και επί 3 μέρες που διήρκεσε προβλήθηκαν πάνω από 20 αφηγηματικές ταινίες και ντοκιμαντέρ με κύριο θέμα το δικαίωμα στη ζωή και την ανεξαρτησία.

Η Σουτζάγια επιλέχθηκε ως ο τόπος διεξαγωγής του φεστιβάλ για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης όσων επέζησαν από τους φονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους το καλοκαίρι του 2014.
«Το κόκκινο χαλί συμβολίζει πρωτίστως το αίμα που είχει χυθεί εκείνο το καλοκαίρι. Το αίμα γυναικών, ανδρών και παιδιών. Οι κάτοικοι της Γάζας όμως, είναι και αυτοί άνθρωποι που αγαπάνε τη ζωή, που επιθυμούν την ειρήνη, που θέλουν να πάνε στο σινεμά να ζήσουν κι αυτοί φυσιολογικές ζωές» είπε ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ.

Το κόκκινο χαλί συμβολίζει πρωτίστως το αίμα που είχει χυθεί εκείνο το καλοκαίρι.

gaza2

Το Karama HRFF αποτελεί για τους κατοίκους αυτής της περιοχής και μία ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο και ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε δράσεις ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου κι όλα αυτά μέσα από το παράθυρο του κινηματογράφου.

gaza3
Σχετικά με το εάν η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν τελικά να απαλύνουν -έστω παροδικά- τη φρίκη που έχει σκορπίσει η εξοντωτική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας… «Ήταν 9.30μ.μ. και το μέρος ήταν γεμάτο φως. Πρέπει να καταλάβετε ότι η Σουτζάγιε έχει βυθιστεί στο σκοτάδι τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αυτό το φεστιβάλ έφερε για λίγο την κανονικότητα. Έφερε το φως της ημέρας».

Η Σουτζάγιε έχει βυθιστεί στο σκοτάδι τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αυτό το φεστιβάλ έφερε για λίγο την κανονικότητα. Έφερε το φως της ημέρας.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b