MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 30 Απριλίου, είναι Παγκόσμια ημέρα Jazz Μουσικής

Σαν σήμερα, 30 Απριλίου, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Jazz Μουσικής από την γενική Διάσκεψη της Unesco τον Νοέμβρη του 2011. Ο σκοπός ήταν να μεταφέρει τις «αρετές» της jazz μουσικής ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, καταρρίπτοντας τα εμπόδια που δημιουργούνται, ενισχύοντας το έργο της νεολαίας για την κοινωνική αλλαγή με αφορμή να υπάρξει ισότητα, ενότητα και ειρήνη.

O Louis Armstrong μια εμβληματική φιγούρα της jazz!
author-image Ζurab Sam

Οι πρώτοι jazz ήχοι…

congosquare-then

Οι πολυφυλετικές ρίζες της jazz είναι προφανείς. Ουσιαστικά στη δημιουργία και στη διάδοση της jazz συντέλεσε το δουλεμπόριο της δυτικής Αφρικής από τις ΗΠΑ.Οι απαρχές της jazz εντοπίζονται στα τραγούδια των Αφρικανών που μιλούσαν με πονεμένα λόγια και ήχους για την πατρίδα, την ξενιτιά, τη δουλεία. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός της φωνητικής και της μουσικής τους με τα κρουστά εξέλιξαν το είδος.

800px-Rugendasroda

Πολλά από τα πρώτα δείγματα της jazz ήταν συνδεδεμένα με την εργασία και την νοσταλγία της πατρίδας. Οι δυτικοαφρικάνοι μέσα από τους σιδηροδρόμους, τα χωράφια, τα ποτάμια και τις βραδινές συγκεντρώσεις έβρισκαν παρηγοριά στις μισοξεχασμένες μνήμες τους.

Ημερομηνίες – Σταθμοί της Jazz Μουσικής

Στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάργηση της δουλείας, βλέπουμε ότι jazz εξελίχθηκε με επιρροές από την Blues, λόγω του ότι ήταν η κυρίαρχη μουσική της τοπικής κοινωνίας της Λουϊζιάνας και της Νέας Ορλεάνης.

Επίσης κατά τη διάρκεια του 1910 υπήρξαν οι πρώτες δημιουργίες συγκροτημάτων αλλά και η αναγνώριση του ταλέντου των πρώην σκλάβων σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης. Θρυλικοί μουσικοί, όπως ο Charles “Buddy” Bolden, αυτοσχεδίαζαν όχι μόνο με την μουσική τους αλλά και με διάφορα όργανα.

Την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, ο Charles “Buddy Bolden” έγινε ο θρύλος της τρομπέτας ο οποίος αξιοποιούσε τα χάλκινα μέταλλα του Blues και τα μετέτρεψε σε κάτι «δικό» του δίνοντας ένα “χρώμα” jazz. Από τα πιο γνωστά του κομμάτια είναι τα “Make me a Pallet on the Floor, The House Got Ready, Bucket’s Got a Hole In It, Buddy Boldem’s Blues. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως ήταν προγραμματισμένα γι’ αυτόν και πριν προλάβει να ηχογραφήσει κάποιο από τα κομμάτια του, κλείστηκε σε ένα ψυχιατρείο το 1907. Η μπάντα του Bolden ήταν το πρώτο συγκρότημα της Νέας Ορλεάνης το οποίο στηρίζονταν καθαρά στον αυτοσχεδιασμό του ήχου. Το στυλ του χαρακτηρίζεται ως “hot jazz”

Bolden band
H μπάντα του Boldem

Το 1911 ο μπασίστας Bill Johnson και η ορχήστρα του μετακόμισαν στην Καλιφόρνια. Από το 1913 εώς το 1917 η Original Creole Βand ήταν η πρώτη ορχήστρα που έκανε περιοδεία έξω από την Νέα Ορλεάνη και αποτελούνταν από έγχρωμους.

Σε αντίθεση με την blues σκηνή που αποτελούνταν μόνο από έγχρωμους, η jazz κατά καιρούς υιοθετήθηκε και από άλλες φυλές όπως ιταλούς, μιγάδες και διάφορους άλλους ευρωπαίους μετανάστες.

Την ίδια περίοδο η μουσική έγχρωμων καλλιτεχνών όπως οι James Europe και Ernest Hoganεπεκτάθηκε στις βόρειες πολιτείες της Αμερικής, τόσο στην Νέα Υόρκη, όσο και στο Σιγάκο.

Το Σικάγο δεν άργησε να γίνει το κέντρο του είδους του. Η «μαύρη ψυχή της πόλης», όπως αποκαλούσαν τον Joe Jordan, ήταν η πρώτη επιλογή των jazz fans της εποχής.

220px-Ernest Hogan smiling

Ernest Hogan

Επίσης αρκετοί έγχρωμοι καλλιτέχνες όπως οι Tony Jackson, Dave Peyton, Erskine Tate, Joe “King” Oliver, Louis Armstrong, Sidney Beche χάριζαν διασκέδαση στον κόσμο της προπολεμικής, αλλά και της μεταπολεμικής περιόδου της Αμερικής.

Οι επόμενες δεκαετίας γνώρισαν άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες στον χώρο της Jazz μουσικής όπως τον Louis Armstrong, Miles Davis, Billie Holiday, κ.α.

jazzing-orchestra

Η Παγκόσμια Ημέρα Jazz γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο όπως επίσης και στην Ελλάδα. Φέτος διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη μέρα αυτή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Σύρο. Επίσης πολλά jazz συγκροτήματα θα φιλοξενηθούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις της χώρας.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b