MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 29 Απριλίου 1727 γεννήθηκε ο “πατέρας” του σύγχρονου μπαλέτου Jean-George Noverre

author-image Ζurab Sam

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε από την το Διεθνές Συμβούλιο Χορού ( Conseil International de la Danse) με στόχο να στρέψει την προσοχή του κοινού στην Τέχνη του Χορού και γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 29 Απριλίου.

Η ημερομηνία δεν συνδέεται απόλυτα με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή συγκεκριμένο είδος χορού, αλλά αφορμή ήταν η γέννηση του χορευτή και χορογράφου Jean-George Noverre το 1727, ο οποίος δημιούργησε αυτό που ονομάζουμε σήμερα “ballet d’action”. Ο σπουδαίος χορογράφος θεωρούσε ότι οι παραστάσεις έπρεπε να θυμίζουν θεατρικά έργα, με τους χορευτές να ερμηνεύουν ρόλους παρουσιάζοντας μία ιστορία (συνήθως από την μυθολογία), με μουσική συνοδεία και σκηνικά.

Γεννημένος στις 29 Απριλίου του 1727 στο Παρίσι, ένας χορευτής μπαλέτου ο οποίος επέλεξε τον χορό αντί να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του ως στρατιωτικός. Το 1750 ταξίδεψε στη Βιέννη, όπου δίδαξε μαθήματα χορού ως προσωπικός δάσκαλος στην μικρή κόρη της Βασίλισσας Marie-Theresa, την Marie-Antoinette.

Στις αρχές του 1754 ταξίδεψε στο Λονδίνο με την γυναίκα του όπου ασχολήθηκε με την εκμάθηση νέων εννοιών του θεάτρου και στη συνέχεια την ανάπτυξη των φυσικών επιδόσεων καθοδηγούμενος από διάσημα πρόσωπα της εποχής, όπως τον David Garrick.

20 χρόνια αργότερα αναβαίνει στον θρόνο η παλιά μαθήτρια του Noverre διορίζοντάς τον διευθυντή στην Όπερα του Παρισιού.
Ο Noverre υπήρξε ένας διακεκριμένος Γάλλος χορογράφος ο οποίος με την επαναστατικότητά του κατάφερε να αποφέρει σημαντικές αλλαγές στην κινησιολογία και την έκφραση του μπαλέτου, τονίζοντας τη σημασία της δραματικής κίνησης.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b