MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανοιξιάτικες αλλεργίες και πως να τις αντιμετωπίσετε!

Άνοιξη, είναι αυτή η θαυμάσια εποχή του έτους, που όταν η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται, τα πάντα είναι σε άνθιση. Αλλά για πολλούς σηματοδοτεί επίσης τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, όπως ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια και συνεχές φτέρνισμα. Ας δούμε τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν μας χτυπήσει μια αλλεργία της άνοιξης, και τι μπορούμε να κάνουμε για τον περιορισμό των συμπτωμάτων.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Τι προκαλεί τις αλλεργίες;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλεργιών οφείλεται στην γύρη, μικροσκοπικοί κόκκοι απελευθερώνονται στον αέρα από δέντρα, χόρτα, και ζιζάνια για την λίπανση άλλων φυτών. Όταν οι κόκκοι της γύρης μπουν στη μύτη κάποιου που είναι αλλεργικός, στέλνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα μήνυμα, ότι κάτι δεν πάει καλά.

guri
Το ανοσοποιητικό σύστημα, λανθασμένα βλέποντας τη γύρη ως ξένο εισβολέα, απελευθερώνει αντισώματα – ουσίες που εντοπίζουν και “επιτίθονται” σε βακτήρια, ιούς και άλλους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Τα αντισώματα προσβάλλουν τα αλλεργιογόνα, τα οποία οδηγούν στην απελευθέρωση των χημικών ουσιών που ονομάζονται ισταμίνες, στο αίμα. Οι Ισταμίνες προκαλούν την καταρροή, φαγούρα στα μάτια, και άλλα συμπτώματα των αλλεργιών.

kuparisiΕδώ είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους “ανοιξιάτικους εχθρούς”:

– Οξιά
– Κέδρος
– Κυπαρίσσι
– Αγριοκαρυδιά
– Μουριά
– Δρυς
– Ελιά
– Πεύκο
– Ιτιά
– Σφεντάμι
– Φτελιά
– Αγριόχορτα

Τα αλλεργικά συμπτώματα τείνουν να είναι ιδιαίτερα υψηλά σε βροχερές ημέρες ή με έντονο αέρα, αφού ο άνεμος σηκώνει την γύρη και την μεταφέρει μέσω του αέρα. Τις βροχερές ημέρες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει πτώση της γύρης, επειδή η βροχή ξεπλένει τα αλλεργιογόνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

– καταρροή
– υγρά μάτια
– Φτάρνισμα
– Βήχας
– Φαγούρα στα μάτια και τη μύτη
– Μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
– Άσθμα, το οποίο προκαλείται από αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν μια κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί στενεύουν, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη και οδηγεί σε βήχα, συριγμό, και δύσπνοια. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Αν δεν έχετε ποτέ εξεταστεί στον γιατρό σας για αλλεργίες της άνοιξης, αλλά νιώθετε μια φαγούρα στα μάτια και καταρροή στη μύτη, θα ήταν καλό να επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο για τις δοκιμές.

test

Ακριβώς επειδή είστε ευαίσθητοι σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο σε ένα τεστ, δεν σημαίνει ότι θα αρχίσετε αναγκαστικά το φτέρνισμα και τον βήχα, όταν έρθετε σε επαφή με αυτό.

Ποια είναι η θεραπεία;
Οι γιατροί συστήνουν διάφορα φάρμακα για τις αλλεργίες της άνοιξης, τα οποία είναι αποτελεσματικά για πολλά άτομα και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

sprei
  • Αντιισταμινικά: μειώνουν το φτάρνισμα, και τον κνησμό, καθώς μειώνουν την ποσότητα της ισταμίνης (της ουσίας που παράγεται κατά την διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης) στο σώμα.
  • Αποσυμφορητικά: απομακρύνουν την βλέννα από τις ρινικές διόδους για την αποσυμφόρηση και πρήξιμο.
  • Αντιισταμινικά / αποσυμφορητικά: συνδυάζουν τα αποτελέσματα των δύο φαρμάκων.
  • Αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι: αποσυμφορεί και μπορεί να καθαρίσει φραγμένες ρινικές διόδους γρηγορότερα από τα αποσυμφορητικά στόματος.
  • Οφθαλμικές σταγόνες: ανακουφίζουν από τη φαγούρα στα μάτια και ενυδατώνουν 

Θα ήταν καλό πριν αγοράσετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, να μιλήσετε με το γιατρό σας πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό φάρμακο. Ορισμένα αντιισταμινικά μπορεί να σας φέρουν υπνηλία, έτσι πρέπει να είστε ιδιάιτερα προσεκτικοί κατά τη λήψη τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση;
Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε εντελώς τις αλλεργίες της άνοιξης, αν ζείτε σε μια περιοχή όπου αναπτύσσονται τα φυτά. Ωστόσο, μπορείτε να ελαττώσετε την καταρροή, το φτέρνισμα και τα υγρά μάτια. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

katharisma
  • Προσπαθήστε να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους όταν η μέτρηση γύρης είναι πολύ υψηλή (Η γύρη συνήθως κορυφώνετε το πρωί).
  • Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, όποτε είναι δυνατόν κατά τους ανοιξιάτικους μήνες για να κρατήσει έξω αλλεργιογόνα. Ένας καθαριστής αέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει.
  • Καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα αέρα στο σπίτι σας. Επίσης, πρέπει να έχετε καθαρά ράφια, αεραγωγούς, και άλλους χώρους όπου μπορούν να συλλέξουν γύρη.
  • Πλύνετε τα μαλλιά σας μετά από μια έξοδο, επειδή η γύρη μπορεί να παραμείνει εκεί.
  • Ηλεκτρική σκούπα δύο φορές την εβδομάδα. Φορέστε μια μάσκα, γιατί το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα μπορεί να σηκώσει στον αέρα την γύρη, την μούχλα και την σκόνη που είχαν παγιδευτεί στο χαλί σας.
 Μην απογοητεύεστε, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και που θα πάει… αλλεργία είναι… θα περάσει!
 
 

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b